Baza danych (program do fakturowania)

Odpowiedz Nowy wątek
2009-02-02 17:54
0

Witam!!! Mam mały duży problem. Pisze program do fakturowania w delphi. Jednak natknąłem się na przeszkodę. A mianowicie "nie wiem" jak zrobić baze danych do wstawiania towarów. Nie chce bazy opartej na MYsql tylko na rekordach. Ma to działac na zasadzie:

  1. Dodaj towar (wyskakuje okno)
  2. W nowym oknie możemy dodawać towary do magazynów edytowacitd. itp. (tak jak w zwykłym programie)
  3. Po wybraniu towaru okno znika a towar widnieje w tabeli (tak jak w zwykłym programie)

Stąd moja prośba: Jak to zrobić krok po kroku, ewentualnie jesli nikomu nie sprawiło by kłopotu to prosiłbym opisany kod źródłowy.

Z góry dziękuje. Pozdrawiam </delphi>



Pozostało 580 znaków

2009-02-02 18:38
0

Mylisz pojecia. Punkty 1-3 to interfejs - czyli obsluga żądań użytkownika, a baza danych sluzy TYLKO do przechowywania elementow.

Twoj scenariusz wygladalby tak:

  1. program otwiera okno do wpisywania danych
  2. uzytkownik wpisuje dane w poszczegolne pola
  3. Program zbiera dane z pol w calosc
  4. Dane zapisywane sa do bazy.
  5. Okno jest zamykane, a tabela odswiezana.
    Odswiezanie tabeli:
  6. Pobierane sa wszystkie wiersze pasujace do filtra (np. faktury dla uzytkownika o danym id)
  7. Dane sa wpisywane wierszami do tabeli.

Tyle. Zauwaz, ze baza nie ma tu innej roli jak tylko przyjac dane do zapisania i podac odpowiedz na konkretne zapytanie o wiersze. Taka powinna byc zwykle rola bazy.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2009-02-02 21:59
0

hmmm...dobra teraz właśnie nie wiem jak napisać tą baze na rekordach zapisywanych w plikach .txt.. Może mi ktoś pomoże i wyjaśni jak to zrobić. Jestem z lekka początkujący to prosiłbym o dokładny opis.

ok zdecydowałem sie na baze danych w accessie. No i występuje mały błąd.
"Project Project.exe raised exception class EVariantTypeCastError with message 'Could not convert variant of type (Null) into type (String)'. Process stopped. Use Step or Run to continue."

Jak sobie z tym poradzić???



Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0