Schemat Diagramu Klas UML- pomoc z podstawą

0

Witam,

Chciałbym zapytać czy mógłbym mi ktoś pomóc w rozrysowaniu diagramu jak wyglądać mają relacje i projekt bazy danych linii komunikacyjnych z możliwością rozróżnienia danej linii na podstawie nazwy ulicy, oraz przystanków na podstawie adresu. Chodzi mi o sam schemat tabel a nie kod.

Jestem bardzo zielony w kwestii baz danych oraz sql i niestety literatura i inne posty nie był wystarczająco pomocne.

0
mrkreyz napisał(a):

Witam,

Chciałbym zapytać czy mógłbym mi ktoś pomóc w rozrysowaniu diagramu jak wyglądać mają relacje i projekt bazy danych linii komunikacyjnych z możliwością rozróżnienia danej linii na podstawie nazwy ulicy, oraz przystanków na podstawie adresu. Chodzi mi o sam schemat tabel a nie kod.

Jestem bardzo zielony w kwestii baz danych oraz sql i niestety literatura i inne posty nie był wystarczająco pomocne.

Potrzebujesz diagramu klas czy diagramu encji?To są różne rzeczy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Diagram_zwi%C4%85zk%C3%B3w_encji
https://pl.wikipedia.org/wiki/Diagram_klas

Masz słowa klucze:

  • Linia komunikacyjna
  • Ulica
  • Przystanek
  • Adres

Teraz musisz się zastanowić jakie są między nimi "związki", np. jak ma się Przystanek do Adresu i Ulicy ? Jak ma się "linia komunikacyjna" do "ulicy" ? itd.
Jak już koncepcyjnie ogarniesz, to możesz narysować z wykorzystaniem jednej z wybranych notacji.

0

Czy mój schemat z załącznika jest poprawny?
Pytam o ten diagram klas ponieważ, mam 2 polecenie. Pierwszy to schemat bazy danych, czyli to powyższe a drugie to stworzenie diagramu klas fragmentu polskiej bazy Ewidencji Gruntów. Czy to chodzi o tego typy schemat, jak w przypadku linii komunikacji?

0
  1. Nie wygląda mi na poprawny.
    a) Linia posiada ID_ULICY, po co?
    b) Ulica posiada ID_LINII, po co?
  2. Brak nazw relacji.
  3. Jakiej notacji chcesz użyć na tym diagramie?
0

Można rozważyć poniższy uproszczony diagram:
ERD_rozklad_jazdy.png

0

MySQL Workbench

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1