Błędy przy tworzeniu bazy danych

0

Witam

Tworzyłem tabele w bazie danych Oracle i mam teraz pytanie na początku wyskakiwał błąd o niedomkniętym nawiasie, udało mi się go pozbyć ale teraz mam problem bo wyrzuca błąd o błędnym typie danych, mój kod do tworzenia tabeli:

create table pracownik(
ID_pracownika number(5,0) primary key,
imie_nazwisko varchar2(30) not null,
stanowisko varchar2(15) not null,
pesel number(11,0) not null,
adres varchar2(30) not null,
e-mail varchar2(30),
telefon_kontaktowy number(20,0) not null,
pensja number(6,0) check ( pensja > 0),
data_zatrudnienia date,
);


create table klient(
ID_klienta number(10,0) primary key,
imie_nazwisko varchar2(30) not null,
adres varchar2(30) not null,
pesel number (11,0) not null,
e-mail varchar2(30),
telefon_kontaktowy number(20,0) not null,
uwagi varchar2(30),
);



create table samochod(
ID_kierowcy number primary key,
Marka varchar2(30) not null,
Model varchar2(30) not null,
pojemnosc_silnika number(4,0) not null,
VIN varchar2(18) not null,
);


create table wykaz_czynnosci(
ID_czynnosci number(3,0) primary key,
nazwa_czynnosci varchar2(15) not null,
opis_czynnosci varchar2(20),
);

create table wizyta(
ID_wizyty number(5,0) primary key,
ID_pracownika number(5,0) not null,
ID_samochodu number(5,0) not null,
nr_stanowiska number(1,0) not null,
ID_czynnosci number(3,0) not null,
data_wizyty date,
opis_wizyty varchar2(50),
status_wizyty varchar2(10),
);

I przy okazji 2 pytanie, jak zrobić konwersje tych tabel do MS SQL w szybki i bezbolesny sposób? Ręcznie czy istnieją szybsze metody?

Dziękuję,

0

check zrób alterem i pójdzie. I pousuwaj ostatnie przecinki. Po ostatniej kolumnie w tabeli nie powinno być przecinka przy create. :)
AD 2 nie słyszałam o jakiś programach ułatwiających konwersję.

0
cross099 napisał(a):

I przy okazji 2 pytanie, jak zrobić konwersje tych tabel do MS SQL w szybki i bezbolesny sposób? Ręcznie czy istnieją szybsze metody?

Automatycznie to np. na freelancer.com

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1