SQL - Usuwanie duplikatu

0

Witam

Mam do was pytanie : Mamy tabele tak jak w załączniku :

Chciałbym z kolumy Nazwa usunąć się dupilkujące litery:

Czyli finalny koniec wyglądał by tak:

1 A
2 B
2
3 C
3
3
4 D

1

to slaba ta tabela, bo nie masz nic unikatowego by wiedziec ktory to wiersz (wynik). Skoro nie jestes w stanie tego wiedziec, nie jestes w stanie latwo i przyjemnie zmieniac danych (bo jak z listy 5 obiektów które maja dokladnie te same wartosci chcesz wybrac jeden? skad bedziesz wiedziec dokladnie ktory chcesz zupdatowac?)

0

jaka baza i wersja ?

0

jaka KONKRETNIE baza?

0

Dobrze, to przyjmijmy, że:

Jeszcze raz wrzuciłem tabele:

1.Pole klucz to wycieczka:
2. Koszt wycieczki to 200 zł. Wszystki grupy płacą łącznie 200 zł nie osobno. I teraz chciałbym, aby w drugim wierszu został koszt dla wycieczki nr 1 a przy pozostałych grupach było puste pole.
Przy następnej wycieczce numer 2 : analogicznie do wycieczki pierwszej. ( czyli w wierszu 5 byłby ten koszt uwidoczniony a w wierszu 6 i 7 kolumna koszt nie bylaby wypełniona.

edit1: baza MySQL

0

Nie masz klucza na tabeli więc nie za bardzo wiadomo jak połączyć się do aktualizacji wiersza. Najprościej pisząc klucz główny (PRIMARY KEY) identyfikuje konkretny rekord, co w Twojej tabeli identyfikuje wiersz?

Bo wyciągnąć w sposób jaki chcesz to można tak:

SELECT
   WYCIECZKA
   ,GRUPA
   ,CASE WHEN R=1 THEN CENA ELSE NULL END CENA
   ,WALUTA
FROM (
     SELECT 
       T.*
       ,CASE WHEN @W<>T.WYCIECZKA THEN @R:=1 ELSE @R:=@R+1 END R
       ,@w:=T.WYCIECZKA
     FROM 
        T
        INNER JOIN (SELECT @R:=0,@W:=0) AS R
     ORDER BY 
         WYCIECZKA
         ,GRUPA) DT

http://sqlfiddle.com/#!9/babd56/1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1