Zamiana ocen na punkty

0

Mam dwie tabele jedną z ocenami z kilku przedmiotów a druga zawierajaca punkty za każdy rodzaj oceny. Coś w rodzaju systemu rekrutacji. Mam pytanie jak zamienić przeliczyć oceny na punkty ? Jak zrobić to w Access ?

0

Stwórz kwerendę. Wrzuć tabele z ocenami i przedmiotem (zakładam że masz kilka przedmiotów) - oraz tabelkę z przelicznikiem punktów na ocenę (zakładam, że różne przedmioty mają różny przelicznik).
Połącz przedmiot z 1 tabeli z 2 tabelą. I to samo zrób z ocenami. Teraz wrzuć do wyświetlania Przedmiot + Punkty. Włącz Grupuj i na Punktach zamień na Suma.

Jeśli podasz schemat tabel mogę Ci napisać kod SQL który zrobi powyższe. Ale generalnie już powinieneś wiedzieć co i jak ...

0
BlackBad napisał(a):

Stwórz kwerendę. Wrzuć tabele z ocenami i przedmiotem (zakładam że masz kilka przedmiotów) - oraz tabelkę z przelicznikiem punktów na ocenę (zakładam, że różne przedmioty mają różny przelicznik).
Połącz przedmiot z 1 tabeli z 2 tabelą. I to samo zrób z ocenami. Teraz wrzuć do wyświetlania Przedmiot + Punkty. Włącz Grupuj i na Punktach zamień na Suma.

Jeśli podasz schemat tabel mogę Ci napisać kod SQL który zrobi powyższe. Ale generalnie już powinieneś wiedzieć co i jak ...

0
BlackBad napisał(a):

Stwórz kwerendę. Wrzuć tabele z ocenami i przedmiotem (zakładam że masz kilka przedmiotów) - oraz tabelkę z przelicznikiem punktów na ocenę (zakładam, że różne przedmioty mają różny przelicznik).
Połącz przedmiot z 1 tabeli z 2 tabelą. I to samo zrób z ocenami. Teraz wrzuć do wyświetlania Przedmiot + Punkty. Włącz Grupuj i na Punktach zamień na Suma.

Jeśli podasz schemat tabel mogę Ci napisać kod SQL który zrobi powyższe. Ale generalnie już powinieneś wiedzieć co i jak ...

Tylko, że ja mam dwie tabele. Jedna zawiera nazwiska z ocenami, a druga punkty za oceny . Mozesz zajrzeć do mojej bazy i to zrobić ? Dalej to jakoś pójdzie

0

No to zrób dokładnie jak napisałem łącząc tabele tylko i wyłącznie po ocenach. I właściwie co konkretnie chcesz otrzymać ? 3 kolumny Nazwisko, Ocena, Punkty ? Czy Nazwisko i suma punktów ?
Chociaż trochę się wysil i spróbuj to zrobić co napisałem. Jak będziesz miał problem z czymś napisz z czym konkretnie masz..

0

Potrzebuję nazwisko i suma punktów

0

Troche skopana ta struktura, bo nie masz się jak lączć tabel, ale możesz tak:

SELECT 
    Kandydat.*
    ,choose(jpolski,0,wsp2,wsp3,wsp4,wsp5,wsp6) as [Współczynnik jpolski]
   , choose(jpolski,0,wsp2,wsp3,wsp4,wsp5,wsp6)*jpolski as  [wspolczynnik jako iloczyn ]
FROM Kandydat,  WspolczynnikZaOcene as w

Nie wiem czy podmieniasz czy mnożysz do pokazania punktów, i tak dla każdej kolumny.

Powinieneś wywawalić oceny z tabeli kandydat i zrobić osobną tabele z ocenami, dodatkowo tabela współczynników, powinna być zapisem ocena, wspolczynnik, wtedy móglbys użyć funkcji agregujących, a nie pisać działań w zapytaniu

0

Cos zrobiłem ale punkty czasem się w ogóle nie pojawiają.

0

@butek weź z łaski swojej tego accessa wejdź w widok SQL-a kwerendy i wklej wynik, naprawdę nie ma sensu zabawa "w co się zmieniło"...

0
SELECT Kandydat.imie, Kandydat.nazwisko, Sum(Kandydat.matematyka) AS SumaOfmatematyka
FROM WspolczynnikZaOcene INNER JOIN (Oceny INNER JOIN Kandydat ON (Oceny.Id_oceny = Kandydat.historia) AND (Oceny.Id_oceny = Kandydat.informatyka) AND (Oceny.Id_oceny = Kandydat.matematyka) AND (Oceny.Id_oceny = Kandydat.polski)) ON WspolczynnikZaOcene.IdWsp = Oceny.wspolczynnik
GROUP BY Kandydat.imie, Kandydat.nazwisko;

0

Ty masz wpływ na strukturę tej bazy? To co masz to jest wielkie g...

Dodałeś tabele oceny która łączysz z tabela kandydat, i teraz do id_oceny przyrównujesz pola polski, matematyka, informatyka, historia, skoro polski ma 3, a reszta 4 to wskaż mi logiczny przypadek kiedy to będzie prawdziwe?
Z Twojego zapytanie niewiele wynika, po co jakies łączenia skoro i tak sumujesz kolumnę z tabeli kandydat?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1