Jak zaprojektować relacje z dwoma związkami pomiędzy dwoma tabelami?

0

Nigdy czegoś takiego nie robiłem. Chciałbym stworzyć feature, który będzie pozwalał na własną notatkę o innych użytkownikach. Tzn wchodząc na profil użytkownika chciałbym wyświetlać wpisaną wcześniej o nim moją notkę(o ile taką już napisałem). Mam dwie tabele, users i notatki. Problem polega na tym, że chciałbym powiązać te tabele dwoma związkami, ponieważ pod kolumną author(twórca notatki) znajduje się użytkownik oraz w kolumnie target(o kim jest ta notatka). W jaki sposób to poprawnie zrobić? Chcę się kogoś z Was poradzić, bo wydaje mi się to dość dziwne.
screenshot-20190417002404.png

Pytanie opcjonalne: jakby miały wyglądać relacje w java jpa2 i powiązania? ManyToMany?

1

Po pierwsze i najważniejsze jak trzymasz klucz obcy to kolumna powinna mieć człon właściwego klucza w nazwie więc nie author a author_id, nie target a target_id.
Po drugie osobiście bym zamienił target_id na user_id.

Co do samego powiązania to wszystko to relacja one to many. jeden user jest autorem wielu notatek i jeden user może mieć wiele notatek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1