Oracle SQL Developer - pomoc w nawiązaniu połączenia

0

Witam

Rozpaczliwie błagam o pomoc bo bezskutecznie walczę z tym problemem już od kilku miesięcy.

Chodzi o to, że nie jestem w stanie nawiązać prostego lokalnego połączenia w SQL dev'ie - pojawia się bład "The network adapter could not establish the connection".

Od razu zaznaczam, że wiem iż na youtubie czy google jest wiele propozycji rozwiązania tego problemu ale serio próbowałem wszystkiego - bez skutku.

Czy jest ktoś obeznany kto mógłby mi pomóc - może coś przeoczyłem, może wspólnie dojdziemy do źródła problemu. Bardzo chcę się zacząć uczyć baz danych oracle ale kilku miesięcy stoję w miejscu i walę głową w ścianę nie do przejścia.

2

Podstawowe pytanie:
a) czy działa Ci inny klient i w jakikolwiek inny sposób jesteś w stanie się połączyć do bazy?
b) na jakim środowisku hostowana jest baza? (Windows? Linux?)
c) skąd masz pewność, że baza działa?

0

a) czym jest klient ?
b) win7
c) skąd mam mieć pewność ?

0

a) klient - dowolne oprogramowanie łączące się do bazy danych (może to być SQL Developer, sqlplus, dowolna aplikacja...)
b) sprawdziłeś wymagania OS dla bazy? Przykładowo "Oracle Database for Windows x64" (dla 12.2), dla jest wspierane na Win7 x64 Professional, Enterprise & Ultimate. Jeśli masz jakąś wersję podstawową, to ma prawo nie działać ;-)
c) np. zainstalowałeś i uruchomiłeś bazę na maszynie, do której próbujesz się połączyć SQL Developerem?

Pod Windowsem powinieneś mieć uruchomione odpowiednie usługi:

  • usługa dla instancji bazy - OracleService<NazwaTwojejBazy>
  • Oracle<OracleHome>TnsListener.

Jeśli są uruchomione to zweryfikuj czy faktycznie coś słucha na porcie, na który próbujesz się podłączyć.
netsatat -an | findstr <port>

0

Zamiast walczyć przez parę miesięcy wystarczyło wydać jedno zapytanie do Google.
Zrób wg tutoriala, to będzie działać:
https://www.oracletutorial.com/getting-started/install-oracle/

I na przyszłość podawaj precyzyjne informacje - jaki system, co zainstalowałeś, co uruchomiłeś, jak wyglądają pliki konfiguracyjne itd. Wróżek tutaj nie ma.

0

Znalazłem obejście problemu w postaci wirtualnego win10, na którym baza działa bez problemu - do nauki takie rozwiązanie mi w zupełności wystarczy.

robertos7778 napisał(a):

Zamiast walczyć przez parę miesięcy wystarczyło wydać jedno zapytanie do Google.
Zrób wg tutoriala, to będzie działać:
https://www.oracletutorial.com/getting-started/install-oracle/

I na przyszłość podawaj precyzyjne informacje - jaki system, co zainstalowałeś, co uruchomiłeś, jak wyglądają pliki konfiguracyjne itd. Wróżek tutaj nie ma.

To ja na przyszłość polecam czytać to co napisał OP wolniej, ze zrozumieniem, linijka po linijce i nie dawać linków do tutoriali, w którym autor uczy jak klikać "next" w instalatorze,

maykie napisał(a):

Od razu zaznaczam, że wiem iż na youtubie czy google jest wiele propozycji rozwiązania tego problemu ale serio próbowałem wszystkiego - bez skutku.

0

Też się cieszę, że rozwiązałeś problem, do którego nie raczyłeś podać podstawowych informacji jak system operacyjny, wykonywane polecenie, konfiguracja. Takie tam nieistotne szczegóły, które zapewne nie mają żadnego znaczenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1