MySQL - Wyszukiwanie po wieku osoby

0

Cześć.

Próbuje napisac zapytanie o wyswietlenie wszystkich osób których wiek to przynajmniej np 20 lat. Mam tabele dane_osobowe i kolumnę data_urodzenia. Próbuje to robić w ten sposób :
^SELECT imię, nazwisko, (year(current_date())-year(data_urodzenia)) as wiek from dane_osobowe^
I teraż nie wiem czy podawać jakiś warynek ze wiek ma być >=20 czy coś.
Ma ktoś jakiś pomysł?

1
Kecaj napisał(a):

I teraż nie wiem czy podawać jakiś warynek ze wiek ma być >=20

Jak szaleć, to szaleć. Możesz podawać.

0

Przeczytałem, że w przeciwieństwie do MSSQL, w MySql nie można używać aliasów w klauzuli WHERE. Za to można ich użyć w klauzuli HAVING, ale nie wiem, czy to ma jakieś negatywne konsekwencje, gdy używa się tego bez grupowania:

SELECT imie, nazwisko, (YEAR(CURDATE()) - YEAR(data_urodzenia)) AS wiek 
FROM dane_osobowe
HAVING wiek >= 20

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1