Nie koloruje się OFF w składni SQL w artykule

0

To nie błąd, kolorujemy składnie SQL ON występuje w JOIN...

0

W MSSQL w Management Studio jest kolorowane:

kolorowanie_off_sql.png

0

To że SSMS to koloruje to ja wiem, tylko tu na forum mamy kolorowanie składni SQL, ale nie T-SQL a sql opiera się na standardzie ANSI i pewnie z listy słów zarezerwowanych jest kolorowanie składni zrobione, ON jest na tej liście a OFF nie ma. http://developer.mimer.se/validator/sql-reserved-words.tml

więc jak to mówią: It's not a bug, it's a feature

0
SET IDENTITY_INSERT [ database_name . [ schema_name ] . ] TABLE { ON | OFF }

Jak nie koloruje, jak koloruje. ;)

0

@furious programming: nie wiedziałem że jest TSQL, ale ma swoje niedoskonałości,

tsql:

select row_number() over (PARTITION by q order by y),* from hh

sql:

select row_number() over (PARTITION by q order by y),* from hh

Nie czepiam się, kolorowanie składni ma pomogać a nie zastępować wygląd IDE, także spokojnie starcza mi kolorowanie SQL

0

@Panczo: o jakich niedoskonałościach piszesz? Z tego co widzę, koloruje poprawnie, a jedyną rzucającą się w oczy różnicą jest brak zmiany wielkości liter słów kluczowych. O to chodzi?

0

Nie, row_number jest częścią tsql, a kolorowane jest w sql, partition by tez widnieje w tsql a jest pominięte w kolorowaniu tsql.

Jak pisałem wcześniej nie przeszkadza mi to, ważne ze zwiększa czytelność postów, brak pokolorowania niektórych słów nie ma tu znaczenia.

0

@Panczo Z założeniami nie będę dyskutował. W takim razie dzięki za odpowiedź.

0

Ale @furious programming dał Ci odpowiedź zmień kolorowanie z ```sql na ```tsql

0

Nie znam się na PHP, ale przejrzałem kody dostępne na github i widzę, że forum korzysta z forka GeSHi zrobioną przez @Adam Boduch, jednak wersja tsql jest starsza niż obecna, bo na ich stronie http://qbnz.com/highlighter/demo.php moje zapytanie z posta wyżej, wygląda tak:

screenshot-20171030191912.png

@furious programming no i jest na tej stronie input z wszystkimi wspieranymi językami.

0
Panczo napisał(a):

Nie znam się na PHP, ale przejrzałem kody dostępne na github i widzę, że forum korzysta z forka GeSHi zrobioną przez @Adam Boduch […]

Jak to? Przecież Adam nie jest autorem tej wtyczki.

@furious programming no i jest na tej stronie input z wszystkimi wspieranymi językami.

Input jest, ale u nich. ;)

Problem w tym, że na tamtej stronie jest całościowy input dla kodu i comboxbox z listą języków, a u nas wskazanie języka z combobox wstawia znaczniki w pole tekstu, a te znaczniki trzeba znać. Ile dałem rady odgadnąć ostatnio, tyle dodaliśmy do listy w menu, jednak niektórych może brakować.

0

I też się nie podaje za autora https://github.com/adam-boduch/geshi ;)

Port of the GeSHi project for 4programmers.net.

This repository has been created just to be able to install GeSHi as a Composer package in coyote project: https://github.com/adam-boduch/coyote

Pisząc o inpucie miałem na myśli select-a, tu jest nazwa języka i znacznik

<select name="language">
	<option value="4cs">GADV 4CS</option>
	<option value="6502acme">MOS 6502 (6510) ACME Cross Assembler format</option>
	<option value="6502kickass">MOS 6502 (6510) Kick Assembler format</option>
	<option value="6502tasm">MOS 6502 (6510) TASM/64TASS 1.46 Assembler format</option>
	<option value="68000devpac">Motorola 68000 - HiSoft Devpac ST 2 Assembler format</option>
	<option value="abap">ABAP</option>
	<option value="actionscript">ActionScript</option>
	<option value="actionscript3">ActionScript 3</option>
	<option value="ada">Ada</option>
	<option value="aimms">AIMMS3</option>
	<option value="algol68">ALGOL 68</option>
	<option value="apache">Apache configuration</option>
	<option value="applescript">AppleScript</option>
	<option value="apt_sources">Apt sources</option>
	<option value="arm">ARM ASSEMBLER</option>
	<option value="asm">ASM</option>

Oczywiście nie wiem na ile aktualne jest to co zaimplementowane na forum z wersją ze strony wtyczki

0
Panczo napisał(a):

Pisząc o inpucie miałem na myśli select-a, tu jest nazwa języka i znacznik

W takim przypadku, pasuje sprawdzić czy faktycznie są to znaczniki i cóż – puścić commita. ;)

1

Geshi już nie jest rozwijane. Będziemy wkrótce podmieniać te bibliotekę na jakąś nowszą, wciąż rozwijaną.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1