Obrazki z zewnętrznych serwerów

1

Czy nie byłoby lepiej, aby obrazki dało się tylko wrzucać z zaufanych hostingów np. 4p, imgur, flickr, itd?

a) Łatwiej w ten sposób można eliminować "dziury", typu padnięty hosting lub usunięty obrazek (ImageShack) i nagle część wątku znika

b) trochę security? emaile raczej nie robią tego bez powodu ;) więc może, aby pobieranie obrazka z jakichś dziwnych 3rd zaczynało się po wyrażeniu zgody typu kliknięcie na niego aka lazy loading + fajnie gdyby pokazywało url przed wejściem

[Stackoverflow] Allowing images from external sources opens doors to serious security exploits

I strongly recommend blocking non-Stack-hosted images in posts and messages going forward. The potential harm may not be severe, but it exists and there is no benefit to balance it out.

Reasons to leave them:

  • To avoid inconveniencing editors of old posts, as we already do for HTTP images.

  • Nothing else?

Reasons to block them:

  • Eliminate potential dependencies on external resources, as we generally require.
  • Prevent images from being changed without triggering an edit in Stack Exchange's system.

As an example, image host ImageShack once decided to use old, broken image URLs for advertising purposes.

  • Avoid sending traffic to servers that may not want it.

As a consequence, if the server owner decides to prevent hotlinking (such as what happened with Photobucket), posts won't break

  • Prevent silent analytics of posts/tracking of users.

  • Prevent phishing of user credentials with browser authentication dialog. (Some browsers prevent it, but IE, Edge, and in some cases Firefox, don't prevent it.)

1

Obrazki powinny być zawsze wrzucane do załączników postów lub wpisów na blogu, bo po to one są. W ten sposób uniezależniamy się od obcych serwisów, strony będą się ładować szybciej oraz w postach nigdy nie wypadną dziury (a tych jest ogromna liczba).

1

Czyli zatem ban na 3rd + white lista?

0

Jestem za, choć wolałbym bez white-listy. Tyle że decyzja należy do adminów – ja tylko wyraziłem swoją opinię.

0
WeiXiao napisał(a):

może, aby pobieranie obrazka z jakichś dziwnych 3rd zaczynało się po wyrażeniu zgody

Ale koniecznie pismem poleconym z własnoręcznym podpisem :p

0

@Freja Draco:

Gify na wielu stronach ładują się dopiero po kliknięciu :P

0

Pomysł godny rozważenia. Niemniej jednak polecam wrzucać wszystkie obrazy bezpośrednio do nas (Ctrl+V ze schowka) bo dzięki temu nigdy nie zginą jak to ma miejsce w przypadku niektórych serwisów hostingowych ze zdjęciami.

2
furious programming napisał(a):

Obrazki powinny być zawsze wrzucane do załączników postów lub wpisów na blogu, bo po to one są. W ten sposób uniezależniamy się od obcych serwisów, strony będą się ładować szybciej oraz w postach nigdy nie wypadną dziury (a tych jest ogromna liczba).

Żeby tak zrobić należałoby poprawić mikroblogi, które owszem wspierają wstawianie obrazków ale samoistnie. Gdyby ktoś robił wpis typu how-to ze screenami to nie może pozycjonować obrazka w treści. Chyba, że ja czegoś nie widzę?

Edit:
Dodałem właśnie wpis. Po wrzuceniu obrazka na mikroblogu można wyciągnąć jego url po zbadaniu elementu miniaturki, i wrzucić w treść wpisu. Natomiast wtedy obrazek jest podwójnie we wpisie. W treści tam gdzie chciałbym go wepchnąć oraz na samym dole postu. Niby to ten sam obrazek więc transferu nie ubędzie. Jednak pozostaje to drobne "ale".

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Żeby tak zrobić należałoby poprawić mikroblogi, które owszem wspierają wstawianie obrazków ale samoistnie. Gdyby ktoś robił wpis typu how-to ze screenami to nie może pozycjonować obrazka w treści.

Ja sobie jakoś z tym poradziłem – Dawno temu umieściłem wpis n... – zresztą nie pierwszy raz. ;)

Ogólnie chodzi o to, aby najpierw napisać treść, dodać obrazki do załączników i go opublikować. Następnie otworzyć załączniki w nowych zakładkach przeglądarki i pobrać ich adresy (lub za pomocą narzędzi przeglądarki, choć to wolniejsze), przejść do edycji wpisu i wstawić adresy w odpowiednich znacznikach – ![tekst](adres). Wiem, to uciążliwe, ale inaczej póki co się nie da.


Jakiś czas temu zastanawiałem się nad tym, aby zasugerować @Adam Boduch przerobienie funkcjonalności dodawania obrazków, ale jakoś się do tego nie zebrałem. Chodziło by o to, aby móc dla każdego załącznika wybrać czy ma być wyświetlana pod wpisem jego miniaturka czy nie (zwykły checkbox), oraz aby dało się do treści posta wstawić adres obrazka z załącznika, już podczas pisania treści (dodatkowy przycisk).

0

@furious programming:

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad tym, aby zasugerować @Adam Boduch przerobienie funkcjonalności dodawania obrazków, ale jakoś się do tego nie zebrałem. Chodziło by o to, aby móc dla każdego załącznika wybrać czy ma być wyświetlana pod wpisem jego miniaturka czy nie (zwykły checkbox), oraz aby dało się do treści posta wstawić adres obrazka z załącznika, już podczas pisania treści (dodatkowy przycisk).

ale po co jakieś check boxy? niech upload po prostu wyrzuca link i tyle. Jeżeli ktoś chce, aby obrazek był na dole, to sam sobie go wstawi.

0
WeiXiao napisał(a):

ale po co jakieś check boxy?

No właśnie po to, aby sam nie musiał ich ręcznie wstawiać. Byłoby to zgodne z bieżącą funkcjonalnością.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1