jak ustawić protokół w przeglądarce

0

jak ustawić protoków w przeglądarce internetowej tak a żeby otwierał się program
dla podpowiedzi Gadu gadu z takiego czegoś kożysta, czyli jak wpisuje się adres (bądź link) w postaci gg:NUMER to otwiera się okienko rozmowy z wybranym numerem,
a ja właśnie potrzebóję żeby mój program włączeł się po wpisaniu np fpm:jakiś tekst

0

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\URL\Prefixes

0
Szczawik napisał(a)

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\URL\Prefixes

a jak teraz odwołać się do programu?

0

Kawałek programu pewnej osoby z 4p. Dodaje "protokoły" man: i apropos: obsługiwane przez tą aplikację.

If (ParamCount=1) and (ParamStr(1)='-setup') then begin
    //Instalacja ManualRedirector
    Reg:=TRegistry.Create;
    Reg.RootKey := HKEY_CLASSES_ROOT;
    //Protokół man [polecenie man:text]
    Reg.OpenKey('\man', True);               //Nazwa protokołu (to, co wpisujemy przed dwukropkiem)
    Reg.WriteString('', 'URL:Man Protocol'); //Opis protokołu
    Reg.WriteString('URL Protocol', '');
    Reg.OpenKey('\man\DefaultIcon', True);
    Reg.WriteString('', Application.ExeName); //Nasza ikonka
    Reg.OpenKey('\man\shell\open\command', True);
    Reg.WriteString('', '"'+ Application.ExeName + '" %1'); //Nasza aplikacja jako aplikacja obsługująca protokół
    //Protokół apropos [polecenie man:apropos]
    Reg.OpenKey('\apropos', True);               //Nazwa protokołu (to, co wpisujemy przed dwukropkiem)
    Reg.WriteString('', 'URL:Apropos Protocol'); //Opis protokołu
    Reg.WriteString('URL Protocol', '');
    Reg.OpenKey('\apropos\DefaultIcon', True);
    Reg.WriteString('', Application.ExeName); //Nasza ikonka
    Reg.OpenKey('\apropos\shell\open\command', True);
    Reg.WriteString('', '"'+ Application.ExeName + '" %1'); //Nasza aplikacja jako aplikacja obsługująca protokół
    //Zwolnienie pamięci
    Reg.Free;
    end
  else if (ParamCount=1) and (ParamStr(1)='-uninstall') then begin
    //Kasowanie śladów po sobie z rejestru
    Reg:=TRegistry.Create;
    Reg.DeleteKey('\man');
    Reg.DeleteKey('\apropos');
    Reg.Free;
    end
  else if (ParamCount>0) then begin

Uwaga: do zapisywania w HKEY_CLASSES_ROOT potrzebujesz praw administratora.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1