Lista plików i katalogów + rozmiar plików ?

0

Witam.
Liste plików wyświetlam w ListBox za pomocy procedury :

procedure ListaPlikow (ListBox: TListBox; Folder: String);
var
  Result: Integer;
  SR: TSearchRec;
begin
  ListBox.Clear;
  Result:=FindFirst(Folder+'\*.*',faAnyFile,SR);
  while Result=0 then begin
    ListBox.Items.Add(SR.Name);
    Result:=FindNext(SR);
  end;
end;
Co należy dopisać ,żeby obok nazw plików wyświetlał sie również ich rozmiar.I druga sprawa co dodać ,aby obok katalogów było napisane słowo DIR albo coś innego,żebym mógł rozpoznań ,że to katalog ?
0

Co należy dopisać ,żeby obok nazw plików wyświetlał sie również ich rozmiar.I druga sprawa co dodać ,aby obok katalogów było napisane słowo DIR albo coś innego,żebym mógł rozpoznań ,że to katalog ?

To wszystko ma komponent ShellListView i daj ViewStyle na vsReport.
Wyświetlą ci się kolumny: nazwa, rozmiar, typ, data modyfikacji.

0

Wiem,wiem.Ale ja potrzebuje to koniecznie wylistować w ListBox.

0

Powinno być jeszcze SR.SIZE

0

Dzieki. :)

0

Przy okazji jeszcze jedno pytanie.Co zrobić ,aby procedura ta odróżniała pliki od katalogów??
Próbowałem zrobić tak że jeśli wielkośc danego recordu(wielkość pliku) = 0 to jest to katalog,ale niestety pliki też mogą mięć czasem wielkość = 0.

0
lsd100 napisał(a)

Przy okazji jeszcze jedno pytanie.Co zrobić ,aby procedura ta odróżniała pliki od katalogów??
Próbowałem zrobić tak że jeśli wielkośc danego recordu(wielkość pliku) = 0 to jest to katalog,ale niestety pliki też mogą mięć czasem wielkość = 0.

katalog ma atrybut faDirectory (bo ja np jeszcze nigdy nie widziałem pliku o tym atrybucie :-))

0

Wielkie Dzieki :).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1