data i godzina razem w label

0

czesc

zrobilem zegarek ktory po wcisnieciu buttona dodaje do obecnej godziny 15 min i wyswietla w label

tylko nie wiem jak zrobic zeby data i godzina nowa byla wyswietlona w 1 labelu a nie w 2 zeby mozna bylo ten label zapisac do pliku ini

0

Yyy.. no chyba po to jest znak "+" ... ;>
A poza tym i z dwóch labeli możesz zapisać do ini (wykorzystując właśnie znak "+" :P )...

0

no wlasnie nie bardzo wiem jak to zapisac

bo jak byla jedna dana

czas_zapisu := czas_systemowy + StrToTime('0:15:30');

to wiedzialem jak

a z dwomam mam problem :P

0
maxi12 napisał(a)

no wlasnie nie bardzo wiem jak to zapisac
probowalem tak
Label4.Caption := DateToStr(data_systemowa) + TimeTostr(czas_zapisu);

No jak dla mnie kodzik wygląda w porządku (jeszcze ewentualnie spacje bym wrzucił pomiędzy wartościami), więc co jest z nim nie tak ? ;>

0

Label4.Caption := DateToStr(data_systemowa) + TimeTostr(czas_zapisu);

no wyswietla tylko date bez godziny

0

No to to nie jest wina samego zapisu lecz przypisania wartości do zmiennej "czas_zapisu"... Patrz:

var
   czas_systemowy, czas_zapisu : TTime;
   data_systemowa : TDate;
begin
    czas_systemowy := time;
    czas_zapisu := czas_systemowy + StrToTime('0:15:30');
    data_systemowa:= date;
    label1.caption := DateToStr(data_systemowa) + ' ' + TimeToStr(czas_zapisu);
0

teraz dziala idealnie

-=arhi=- dzieki wielkie za pomoc :]

a swoja droga bylem w miedzy czasie na twojej www fajny ten program do taper sciagnalem sobie :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1