[Win7] Jak programowo przypiąć ikonę do paska zadań?

0

Witam,
Muszę programowo przypiąć ikonę programu do paska zadań Windows 7.
Jak to zrobić? Zna ktoś przykład implementacji (delphi, plik bat lub cokolwiek, co mogę wywołać poprzez instalatora).
Chodzi tylko i wyłącznie o przypięcie ikony, znając ścieżkę do programu. Żadne cuda.
-Pawel

0

Powiedz co masz na myśli jak mówisz o pasku zadań. Chodzi Ci o szybkie uruchamianie? Tray? czy bezpośrednio gdzies sobie narysować ikonke?

0

Chodzi o ikonkę w pasku zadań - jej dodanie po instalacji (przypięcie).
Można rzec, zamiennik XP-kowego quicklauncha.
(Przyciski paska zadań mam scalone, ukryte etykiety)
-Pawel

0

Aktualnie jestem na windows XP, i quicklaunch znajduje się w ukrytych folderach C:\Documents and Settings\Nazwa użytkownika\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

w Viscie i 7 jest to bodajże %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

0

O ile się orientuję, to nie wystarczy. Samo skopiowanie skrótu do odpowiedniej lokalizacji, nic nie daje.
Obawiam się, że trzeba jeszcze coś zapisac w rejestrze.
I o to mi chodzi. Może ktoś już zaimplementował prosta funkcję, typu:
Function PrzypnijMojProgram(Path: string): boolean; :p

-Pawel

0

Ja orientuje się że to w 100% działa, całe życie z tego korzystam ;)

0

My się chyba nie rozumiemy...
Chodzi mi o coś takiego:
http://shup.com/Shup/380240/Win7Ultimate_x86_FullUpdated.wmv

Tutaj, wykorzystano instalator NSIS, który odpala skrypt vbs - ale z tym sa problemy.
Bo, pliki vbs mogą być traktowqane jako niebezpieczne...

Szukam metody jak to zrobić programowo w Delphi...
-Pawel

1
Pepe napisał(a):

O ile się orientuję, to nie wystarczy. Samo skopiowanie skrótu do odpowiedniej lokalizacji, nic nie daje.
Obawiam się, że trzeba jeszcze coś zapisac w rejestrze.
I o to mi chodzi. Może ktoś już zaimplementował prosta funkcję, typu:
Function PrzypnijMojProgram(Path: string): boolean; :p

-Pawel

folder: %APPDATA%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar

4

Muszę programowo przypiąć ikonę programu do paska zadań Windows 7.
Nie robić tego.
Albo będę chciał mieć przypięty program do paska zadań — wtedy zrobię to sobie sam,
albo, co jest bardziej prawdopodobne, nie będę chciał — wtedy pierwsze co jak zobaczę, to rzucę bluzgiem i odepnę.

A że ilość przypiętych ikonek do paska u mnie niezmiennie wynosi zero…

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1