Błąd przy walidacji pliku JPK_VAT(3)

0

Problem nie pasował mi do żadnej kategorii forum, a ponieważ programuję w Delphi, więc umieszczam go w kategorii Delphi Pascal :))
Sam problem jest taki że walidując testowy plik JPK_VAT(3) przy pomocy aplikacji "Klient JPK 2.0", dostaję poniższy komunikat o błędzie:

Błąd techniczny
org.xml.sox.SAXParseException
Nieprawidłowy plik! Brakująca przestrzeń nazw JPK

Może ktoś już się spotkał z takim problemem ?

walidowany plik

<JPKVAT3 xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">
  <Naglowek>
    <KodFormularza kodSystemowy="JPK_VAT (3)" wersjaSchemy="1-1">JPK_VAT</KodFormularza>
    <WariantFormularza>3</WariantFormularza>
    <CelZlozenia>1</CelZlozenia>
    <DataWytworzeniaJPK>2018-02-01T15:59:16</DataWytworzeniaJPK>
    <DataOd>2018-01-01</DataOd>
    <DataDo>2018-01-31</DataDo>
    <NazwaSystemu>SYSTEM FK</NazwaSystemu>
  </Naglowek>
  <Podmiot1>
    <etd:NIP>9999999999</etd:NIP>
    <etd:PelnaNazwa>FIRMA X</etd:PelnaNazwa>
    <etd:email>[email protected]</etd:email>
  </Podmiot1>
  <SprzedazWiersz>
    <LpSprzedazy>1</LpSprzedazy>
    <NrKontrahenta>brak</NrKontrahenta>
    <NazwaKontrahenta>-</NazwaKontrahenta>
    <AdresKontrahenta>-</AdresKontrahenta>
    <DowodSprzedazy>-</DowodSprzedazy>
    <DataWystawienia>2018-01-01</DataWystawienia>
    <DataSprzedazy>2018-01-01</DataSprzedazy>
  </SprzedazWiersz>
  <SprzedazCtrl>
    <LiczbaWierszySprzedazy>1</LiczbaWierszySprzedazy>
    <PodatekNalezny>0.00</PodatekNalezny>
  </SprzedazCtrl>
  <ZakupWiersz>
    <LpZakupu>1</LpZakupu>
    <NrDostawcy>brak</NrDostawcy>
    <NazwaDostawcy>-</NazwaDostawcy>
    <AdresDostawcy>-</AdresDostawcy>
    <DowodZakupu>-</DowodZakupu>
    <DataZakupu>2018-01-01</DataZakupu>
    <DataWplywu>2018-01-01</DataWplywu>
  </ZakupWiersz>
  <ZakupCtrl>
    <LiczbaWierszyZakupow>1</LiczbaWierszyZakupow>
    <PodatekNaliczony>0.00</PodatekNaliczony>
  </ZakupCtrl>
</JPKVAT3>

1

Z tego co kojarzę, to jeszcze nie było aktualizacji Klienta JPK po udostępnieniu nowej wersji JPK_VAT(3). Według mnie po prostu nie obsługuje on jeszcze tej wersji. Trzeba czekać aż pojawi się aktualizacja ze strony MF.

Żeby nie było, ja mam taki sam błąd w swoim systemie. Sprawdzałem jednak czy moje pliki zaczytują się w innych programach (które obsługują JPK_VAT(3)) i tam jest ok, więc ja tak to sobie tłumaczę. A jak to jest nie wiem tego na 100%.

A i nie podoba mi się frament:

<JPKVAT3 xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">

U siebie mam samo

<JPK xmlns=.....>
0

@Mr.YaHooo:
też mam takie podejrzenie że póki co MF tylko opublikowało specyfikację JPK_VAT(3) , ale serwery MF i narzędzia (Klient JPK) nie są gotowe na nowy format plików

0

U siebie mam samo
<JPK xmlns=.....>

muszę ty sprawdzić bo tu mogę mieć błąd

0

@grzegorz_so oby to tak było. Najlepiej by było spróbować wysłać testowy plik w nowej wersji na serwer z pominięciem aplikacji MF i sprawdzić jaka będzie odpowiedź.

0

zmieniłem "JPKVAT3" na "JPK" ale wciąż ten sam błąd
Wniosek z dyskusji jest taki że MF ma totalny burdel, publikuje nowy format (JPK_vat(3)) a udostępniane narzędzia nic nie wiedzą o nowym formacie :)
Cóż, dobrze że jeszcze jest ponad dwa miesiące do wysyłki plików w nowym formacie i jest jakiś czas na dopracowanie aplikacji aby generowały pliki w nowym formacie. A żenada, że na dwa miesiące przed terminem MF nie jest gotowe na nowy format

0

Tak, jak dla mnie to żenujące. A znając życie i bałagan panujący z MF udostępnienie nowej wersji KlientaJPK odbędzie się dopiero w lutym 2018, kiedy to wszystkie pliki w wersji 2 będą wysłane. Bo pewnie Klient nie obsługuje paru wersji danego formularza :]

0

@Mr.YaHooo:
A wtedy zostanie kilka dni na walidację czy pliki są zgodne ze specyfikacją MF..
I będzie podobnie jak z CEPIK na początku grudnia tego roku :)

0

Tak, mnie tknęło dlaczego sprawdzacie poprawność w innych pogramach do wysyłki zamiast sprawdzić poprawność za pomocą xsd (http://www.mf.gov.pl/documents/764034/6145258/Schemat_JPK_VAT%283%29_v1-1.xsd) przecież to wam da odpowiedź czy to jest poprawne?

0

@Panczo:
wykonywałem taką walidację. Plik XML jest zgodny ze schemą, ale "KLIENT JPK" wciąż zgłasza taki sam błąd.

Błąd techniczny
org.xml.sox.SAXParseException
Nieprawidłowy plik! Brakująca przestrzeń nazw JPK

<JPK xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">
  <Naglowek>
    <KodFormularza kodSystemowy="JPK_VAT (3)" wersjaSchemy="1-1">JPK_VAT</KodFormularza>
    <WariantFormularza>3</WariantFormularza>
    <CelZlozenia>1</CelZlozenia>
    <DataWytworzeniaJPK>2018-02-01T15:59:16</DataWytworzeniaJPK>
    <DataOd>2018-01-01</DataOd>
    <DataDo>2018-01-31</DataDo>
    <NazwaSystemu>SYSTEM FK</NazwaSystemu>
  </Naglowek>
  <Podmiot1>
    <NIP>9999999999</NIP>
    <PelnaNazwa>FIRMA X</PelnaNazwa>
  </Podmiot1>
  <SprzedazWiersz>
    <LpSprzedazy>1</LpSprzedazy>
    <NrKontrahenta>brak</NrKontrahenta>
    <NazwaKontrahenta>-</NazwaKontrahenta>
    <AdresKontrahenta>-</AdresKontrahenta>
    <DowodSprzedazy>-</DowodSprzedazy>
    <DataWystawienia>2018-01-01</DataWystawienia>
    <DataSprzedazy>2018-01-01</DataSprzedazy>
  </SprzedazWiersz>
  <SprzedazCtrl>
    <LiczbaWierszySprzedazy>1</LiczbaWierszySprzedazy>
    <PodatekNalezny>0.00</PodatekNalezny>
  </SprzedazCtrl>
  <ZakupWiersz>
    <LpZakupu>1</LpZakupu>
    <NrDostawcy>brak</NrDostawcy>
    <NazwaDostawcy>-</NazwaDostawcy>
    <AdresDostawcy>-</AdresDostawcy>
    <DowodZakupu>-</DowodZakupu>
    <DataZakupu>2018-01-01</DataZakupu>
    <DataWplywu>2018-01-01</DataWplywu>
  </ZakupWiersz>
  <ZakupCtrl>
    <LiczbaWierszyZakupow>1</LiczbaWierszyZakupow>
    <PodatekNaliczony>0.00</PodatekNaliczony>
  </ZakupCtrl>
</JPK>
0
Panczo napisał(a):

Tak, mnie tknęło dlaczego sprawdzacie poprawność w innych pogramach do wysyłki zamiast sprawdzić poprawność za pomocą xsd (http://www.mf.gov.pl/documents/764034/6145258/Schemat_JPK_VAT%283%29_v1-1.xsd) przecież to wam da odpowiedź czy to jest poprawne?

To, że plik jest poprawny z punktu widzenia schemy xsd nie oznacza, że jest jeszcze poprawny z punktu widzenia Ministerstwa Finansów. Przy wersji 1 miałem bodaj taki przypadek, że schema opisywała dane pole jako opcjonalne, a było one wymagane. Nie pamiętam tylko w tej chwili co to było dokładnie.

Klient JPK dokonuje również weryfikacji merytorycznej pliku, która to jest niemożliwa do przeprowadzenia za pomocą samego xsd.

0

Też miałem przypadki opisywane przez ciebie, sprawdzenie merytoryczne nawet w kliencie MF musiałem wyłączyć, ponieważ wskazywał na nieaktywne nipy dla aktywnych. Support odpisywał, że będę poprawiali, ale można wyłączyć...
Pewność masz na statusie 200 ;)

0

"nieprawidłowe" NIPy, szczególnie te niepolskie, to niemal norma, ale serwer MF łykał pliki z takimi NIPami.
W takiej sytuacji KILENT JPK sygnalizował błędy merytoryczne, ale nie było błędów semantycznych

0

Dlatego ja olałem sprawdzenie merytoryczne, bo nawet jeżeli klient JPK cos znajdował to i tak przechodziło przez bramkę. Zresztą tylko jeden klient wysyla poza moim programem więc grzecznie czekają na status z bramki ;)

0

@Panczo:

próbowałeś wysłać do bramki MF jakikolwiek plik JPK VAT(3) ?? jaki miałeś status UPO ? 200?

0

@Panczo:
ja też olałem merytoryczną walidację plików przez klienta MF, używam jej do testów i patrzę tylko na semantykę, a same pliki wysyłam z pominięciem aplikacji "KLIENT JPK"

0

Nie, patrzyłem tylko na zmiany jakie wprowadzili. Pierwsze formalne wysyłki dopiero w lutym wiec sporo czasu...

0

wiem że jeszcze sporo czasu ale chciałem przetestować to z wyprzedzeniem
same zmiany nie są duże

0

jak inaczej moge wyslac plik jpk? mam niestety ten sam problem w najnowszej i slusznej wersji (wg. MF) programu...

0

@Panczo: wielkie dzięki za to że wypatrzyłeś to na stronie MF i opublikowałeś na forum
ściągnąłem program i widzę że moje pliki są prawidłowe
duża ulga, bo termin 25 lutego coraz bliżej

0

Dzisiaj zamieścili wersję DEMO Klienta JPK 2.0, który teoretycznie obsługuje schemę (3). Niestety ciągle ten sam błąd u mnie wyskakuje o brakującej przestrzeni nazw.

http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/jpk/komunikaty/-/asset_publisher/UB1c

0

@uczynny karp
ja nie miałem żadnych problemów z walidacją. Może rzeczywiście masz w pliku błąd w definicjach "namespaces"
pokaż nagłówek pliku

0

Cześć,

również mam ten problem - plik xml utworzony wg schematu w wersji trzeciej i pojawiający się błąd o braku przestrzeni nazw podczas załączania pliku w aplikacji JPK 2.0 DEMO.
Czy mógłby ktoś załączyć linijkę z przestrzeniami nazw w wersji trzeciej, które przechodzą w aplikacji JPK 2.0 DEMO?

Z góry dziękuję.

1

@marcin_grzegorz:
popatrz na mój post pod tym wątkiem z 2017-12-20 07:51

0

Dziękuję - chyba wszystko działa - jestem w trakcie weryfikacji.

0
grzegorz_so napisał(a):

@uczynny karp
ja nie miałem żadnych problemów z walidacją. Może rzeczywiście masz w pliku błąd w definicjach "namespaces"
pokaż nagłówek pliku

Już jest ok, brakowało u mnie tej przestrzeni nazw:

xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/"

Teraz waliduje bez problemu. Dzięki za tamten wpis, naprowadził mnie na rozwiązanie.

1

Uwaga jest postęp. Dziś zauważyłem, że wersja produkcyjna Klienta JPK wczytuje JPK_VAT(3) bez problemów.

0

Produkcyjna czyli jaka? 1.0.3.1?

0

Tak. O tej wersji pisałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1