REST server, jaki login i hasło?

0

Robię aplikację typu REST server. (DataSnap WebBroker Application + HTTPS + pliki ceryfikatu)
Server wymaga logowania. W delphi sprawdzam logowanie jakie przyszło z aplikacji klienta i to działa.

procedure TWebModule1.DSAuthenticationManager1UserAuthenticate(Sender: TObject; const Protocol, Context, User, Password: string; var valid: Boolean; UserRoles: TStrings);
begin
  valid := CheckUserLoginAndPassword(User,Password);
end;

Ale jak otwieram połączenie w przeglądarce, to tam też pokazuje się formularz logowania.
I co mam tam wpisać? Cokolwiek wpiszę to nic sie nie dzieje (czyli zakładam że to oznacza nieudane logowanie)..

0

Najlepiej będzie, jak wpiszesz nazwę użytkownika i hasło.

0
kulson napisał(a):

Najlepiej będzie, jak wpiszesz nazwę użytkownika i hasło.

Nie ma to jak pomocna odpowiedź bo tego jeszcze nie próbowałem :D

0

Czego się spodziewałeś? Napisałeś, że cokolwiek nie wpiszesz to będzie źle. Nie stwierdziłeś, że podajesz hasło takie z danymi takimi, jak te, które podaje program. Nas pytasz jaki jest login i hasło na twoim serwerze? WTF? Po drugie, nawet nie wiesz, czy masz tam wysłać GET, POST, czy coś jeszcze innego, co masz podać w BODY, jakie nagłówki, content type itd, może być tak, że przeglądarka wysyła nie taki request, jaki jest wymagany - jak wkeisz url to idzie get, możesz ustawić zmienne w url i na nic więcej nie masz wpływu.

Zamiast na pałę wklepywać w przeglądarkę, sprawdź co dokładnie trzeba wysłać, w jaki sposób i jaka odpowiedź jest oczekiwana. I nie przez przeglądarkę, tylko zainstaluj np Postmana i tam testuj, masz stworzyć dokładnie taki request, jak idzie z aplikacji.

P.S. nic nie "zakładaj", tylko sprawdź, co serwer odpowiedział (kod błędu?).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1