Wyświetlanie tekstu w przeglądarce w czasie rzeczywistym.

0

Zrobiłem program klient – serwer z użyciem Indy, który działa tak, że serwer wysyła tekst a klient natychmiast to wyświetla. Dzięki temu moi uczniowie, po odpaleniu apki w smartfonie mogą w czasie rzeczywistym odczytywać zdania po angielsku, polsku, itp. W ten sposób w dużej mierze obywam się bez podręczników. Ja steruję wyświetlaniem tekstu z laptopa za pomocą programu z wbudowanym serwerem TCP. Lekcja idzie sprawnie, dynamicznie. Uczniowie tłumaczą teksty im wyświetlane. Niestety, część uczniów ma iPhony, a ja mimo że skompilowałem apkę na iOS, to nie wiem czy jest możliwość jej zainstalowania. W iOS są jakieś zabezpieczenia. Nie znam się
Czy jest możliwość aby ten tekst przekazywać po prostu przez przeglądarkę internetową? Mam swojego VPSa, napisałbym program – serwer HTTP, który podawałby w czasie rzeczywistym tekst, który wyświetlałby się u uczniów. Czy da radę to załatwić bez ciągłego odświeżania strony w przeglądarce? Z tym, żeby działo się to dość szybko, a nie ślamazarnie i z opóźnieniami.

1

oczywiście że możesz to zrobić. Najlepiej będzie użyć technologii AJAX. Nie jestem web developerem ale nawet ja sobie kiedyś z tym poradziłem więc zaręczam że jest to proste. oszukaj jakiś poradników / gotowców w necie.

0

, napisałbym program – serwer HTTP

Moim zdaniem to jest niepotrzebne komplikowanie tematu.
Skoro masz VPS i chcesz się zajmować AJAX'em, to na 90% będziesz pisać w PHP. Zresztą w sumie to nieważne, z jakiej technologii skorzystasz - jakąś będziesz musiał i tak wybrać i ogarnąć. W każdym razie - jak zaczniesz pisać po stronie serwera kod obsługujący tego AJAX'a, to chyba wygodniej będzie całe sterowanie wyświetlaniem (nazwijmy to w uproszczeniu "panel nauczyciela") właśnie w tej technologii wykonać.

Nie bawiłbym się w Delphi, tylko na VPS'ie zrobił jakiś prosty panel, którym będziesz sterować treścią pokazywaną na urządzeniach uczniów.

1
didzni napisał(a):

Czy jest możliwość aby ten tekst przekazywać po prostu przez przeglądarkę internetową? Mam swojego VPSa, napisałbym program – serwer HTTP, który podawałby w czasie rzeczywistym tekst, który wyświetlałby się u uczniów. Czy da radę to załatwić bez ciągłego odświeżania strony w przeglądarce? Z tym, żeby działo się to dość szybko, a nie ślamazarnie i z opóźnieniami.

Poczytaj sobie o WebSocket, który załatwi Ci aktywne powiadamianie klienta o zmianach po stronie serwera.
Możesz zrobić to w Delphi, Node.JS czy innym PHP, Python - bez znaczenia.
Możesz to zrobić w czymkolwiek, ale kluczem będzie WebSocket a nie AJAX.

0

Dziękuję za wskazówkę. Websocket powinien załatwić sprawę. Trochę późno odpisuję, nieprawdaż? Minęło parę miesięcy. Grunt to dobry refleks.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1