Zapis i odczyt???

Odpowiedz Nowy wątek
2003-03-05 18:45
0

Jak w turbo pascalu zapisać i odczytać zapisaną zmienną podaną przez użytkownika w czasie działania programu. [???] [???]

Pozostało 580 znaków

2003-03-05 19:26
0

Gdzie zapisać?? Do pliku??
Co do odczytac to wydaje mi się (bo sam siedze w Delphi), że należy:

var
A : Integer;
begin
Writeln('Podaj liczbe A');
Read(A);
A := A + 3;
Writeln(IntToStr(A));
end;

Nie wiem czy dobrze zrozumialem :-)

Pozostało 580 znaków

2003-03-05 19:51
0

Kod niby gut, ale w tp nie ma czegoś takiego jak IntToStr...


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-03-05 20:32
0

własnie poco IntToStr skoro Write jest beztypowy, obsluguje każdy praktycznie tym spotykany wdelphi, chodzi o podstawowe typy :)


<font color="#FF0000"> Jestem po tej i po tamtej stronie... </span> albo na tej

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 12:32
0

var
A : Integer;
begin
Writeln('Podaj liczbe A');
Read(A);
A := A + 3;
Writeln(IntToStr(A));
end;

wszystko stad rozumiem, użytkownik podaje liczbę a program podstawia ją jako A


ale nie o to mi chodzi

patrz tak jak wczesniej kod programu bedzie taki:

program dane;
var
imie : string;
begin
Writeln('Podaj swoje imię: ');
readln(imie);
end.

Teraz chciałbym zapisać do pliku np. "dane" zmienną imie.
A później by jakiś inny program mógł odczytać tą zmienną.

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 14:03
0

!!!!!! [b]SPAM[/b] !!!!!!

Wejdź na moją stronkę -> kurs -> podstawy -> pliki.

!!!!!! [b]SPAM[/b] !!!!!!


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 18:20
0

Mówiłem wam, że programuje w Delphi i nie jestem pewien co do poprawności mojego kodu heh... to byłoby na tyle ;-)

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 18:38
0

Nikt nie wie czy co ???? [???]

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 21:54
0

AssignFile + Reset + CloseFile + F1


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 22:14
0

Załamać się można.

To nie spam Vogel. To konieczność. Może lepiej umieść ten kurs tutaj?

Wejdź na moją stronkę -> kurs -> podstawy -> pliki.


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

2003-03-06 22:41
0

To nie spam Vogel. To konieczność. Może lepiej umieść ten kurs tutaj?

  1. kurs nie jest dokończony (z OP mi jeszcze zostały 3 tematy do opracowania - i koniec)
  2. jak skończę, to zamieszczę
  3. tu i tak jest masa kursów (ale mój chyba jako jedyny jest taki tradycyjny: najpierw Pascal i Hello Word potem OP i HelloWord)
  4. zamieszczę
  5. Dryo: odsyłaj do niego jak najczęsciej (odwiediny... hehe)

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0