Konwersja TString na String

0

Wydaje mi się, że gdzieś już to było, ale szukałem pół godziny i nie znalazłem więc piszę (wiem że to pytanie jest lamerskie ale ja nie programuje w Delphi a program muszę zrobić na informatykę do szkoły)
A więc jak już wynika z tematu:
Jak przekonwertować Tstring na string.
Z góry dziękuje za pomoc.

0

Chodzi Ci chyba o konwersję TStrings na String jako że nie ma czegoś takiego jak TString.

s: String;
...
s:=TStrings.Text

// dopisane

String klasą pochodną od TString - ROTFL
Ja wiem że lamerskie pytanie ale taką ciemnotę kolegom wciskać to nie ładnie...

0

Małe wyjasnienie: String to typ danych, jest klasą pochodną do TString.. hmm String ma się tak do TString jak TMemo do TControl... rozumiesz?

0

String klasą ?!
TString ?!

0

No dobrze, wiem że string nie jest klasą, tyle że przy kompilacji programu z linijką: Listview.Items.Item0].subitems:=rec^.String1
gdzie rec to typ przeze mnie zdeklarowany przeze mnie z wpisanym stringiem od 1 do 3 jako string.No i teraz kompilator wywala że TStrings jest nie zgodny ze stringiem w moim typie(TStrings to subitems).
Zastosowałem metodę w/w (TSrings.text) ale w tym momencie w tym momencie pojawia się acces volation.Bardzo bym prosił o niekomentowanie rzeczy które napisałem od takiej strony (np. z tymi typami) bo nie wiecie do końca o co chdzi a już mi jedziecie.Jakbyście tylko na to czekali.A poza tym to nie miejsce na jechaniny.Nie obraźcie się.Zapomnijmy o wszystkim i prowadźmy dalsze konwersacje ;)

0

Jaki ty tu problem widzisz?

Listview.Items.Item[0].subitems[0]:=rec^.String1;

Zakładając, że subitems[0] istnieje (trzeba najpierw dodać przez subitems.add()).

0

Tylko że tak się dziwnie składa że nie istnieje po subitems żadna komenda(np. add), tylko każe mi zdeklarować to jako TString
i tyle...zobacz u siebie

0
type
TRek = record    // jeśli już chcesz koniecznie rekordem
      Stringi: array[1..3] of String;
      end;

...

var
li: TListItem;
i: Integer;
rek: TRek;
begin
li:=ListView1.Add;
for i:=1 to 3 do li.SubItems.Add(rek.Stringi[i]);
// jeszcze musisz li.Caption ustawić
end;

Pisałem z pamięci ale powinno działać. Jeśli coś będzie nie tak to poprawię.

A tak w ogóle to jechałem na Detoxa, a nie na Ciebie Rabbitsoft ;)

0

Dzięki za odpowiedź.Trochę pozmieniałem w tym co napisałeś, ale najważniejsze że działa.I sory za to jechanie :P
Cholera... :-[
Działało...Prze 2 uruchomienia taraz zaczął wywalać Acces Volation
Ludzie...Zabierzcie ode mnie to h....two(delphi).Pomocy!!

0

Dobra już sam rozwiązałem problem. po prostu pomyliłem kolejnośc linijek przy wpisywaniu i robiłem caption dla nieistniejącego itema [niewinnosc] .Ale już wszystko jest dobrze. Sory za stwarzanie problemów i dzięki za odpowiedzi. Może jescze coś napiszę (wiadomo jak windows i delphi to wykluczony kest brak probkemów, nie ma jednak jak stary dobry linux i gcc...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1