czy w kossolowej wersji mozna rysowac?

Odpowiedz Nowy wątek
2003-12-15 11:38
zakrecony
0

czy jesli prog jest robiony pod konsole to czy mozna w nim rysowac ?

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 12:01
0

Można - glifami :d


Pozostało 580 znaków

2003-12-15 20:09
0

nie no, jeśli nagniemy pojęcie konsola, to można zastosować magiczne polecenia detectgraph oraz initgraph... a później jazda... a jeżeli nie nagniemy no to faktycznie, pozostają ASCII...

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 21:03
MoG
0

polecam asemblera i 13H :d :d :d


Pomy

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 21:22
0

polecam asemblera i 13H :d :d :d

A ja polecam zaznajomić się z tematem zanim napiszesz kolejną bzdurę!


Pozostało 580 znaków

2003-12-15 21:42
0

polecam asemblera i 13H :d :d :d

chcesz porysować dysk ??? :-D :-D :-D

(int 13h ) [niewinnosc]

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 22:22
MoG
0

no co?! tryb graficzny 13h służy do wyświetlania grafiki w dosie... a konsola jest pewnego rodzaju emulatorem dos'a. w trybie 13h grafa będzie wyświetlana na fullscreen ale będzie to nadal program konsolowy. nie krytykujcie mnie jeśli się mylę, tylko proszę o wyjaśnienie...


Pomy

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 22:49
0

a konsola jest pewnego rodzaju emulatorem dos'a. (...) nie krytykujcie mnie jeśli się mylę, tylko proszę o wyjaśnienie...

Konsola z DOSem ma tylko jedną wspólną rzecz - tryb tekstowy - nic więcej. Nie możesz używać przerwań pod Windows (pomijam wyjątki). Tak więc użycie trybu 13h funkcji 0 przerwania 10h nie przejdzie.


Pozostało 580 znaków

2003-12-15 23:05
MoG
0

...Tak więc użycie trybu 13h funkcji 0 przerwania 10h nie przejdzie.

jak najbardziej przejdzie! (winda 98)

[code]program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;

begin
asm
mov ah, 00h
mov al, 13h
int 10h
end;
end.

tylko uwaga! próbować przy zapisanych wszystkich pracach! bo jak łatwo zauważyć program nie przywraca poprzedniego trybu graficznego!
nie wiem jak to zrobić... ale jak ktoś poszuka to się dowie :)


Pomy

Pozostało 580 znaków

2003-12-16 00:55
0

W Windzie 98 SE nie ma żadnego problemu z trybem 13.
Jeśli chodzi o wykonanie to tu masz kilka przykładów:

http://www.programmersheaven.com/zone10/cat341/

Pozostało 580 znaków

2003-12-17 22:32
0

Jak na moje to każdy kto twotzy program chce aby był jaknajbardziej uniwersakny dla wszystkich Win a nie tylko dla jednego. Ne jestem pewien bo w grafice pascalowej jestem (prawie) zerem ale czy nie można użyć instrukcji z pascala initgraph, detect itd ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0