DELPHI - czy pozostaje nam tylko Borland???

Odpowiedz Nowy wątek
2003-12-15 18:22
MoG
0

jak wiemy żeby sprzedać nasz program... trzeba najpierw zabulić kupe kasy za komercyjną wersję delphi...
czy istnieją bratnie środowiska programistyczne (język Delphi - Object Pascal) za które trzeba ponieść mniejsze koszty (lub może wcale :P)??? podkreślam że chodzi o użytkowanie komercyjne... oczywiście zdaję sobie sprawę że taki produkt nie zawsze dorówna Delphi, ale żeby miał podstawowe możliwości np: kompilowanie (no to chyba jasne :D), debugging, obsługa komponentów, graficzne rozmieszczanie komponentów (to akurat niekoniecznie... ale byłoby dobrze...)
ktoś się orientuje w temacie? jakiekolwiek wskazówki czy opinie... proszę pisać... :D


Pomy

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 18:33
0

http://www.lazarus.freepascal.org/


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 18:44
0

chyba Kylix :d
on jest pod Linuxa, a tam wszystko darmowe :d

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 18:47
0

chyba Kylix :d
on jest pod Linuxa, a tam wszystko darmowe :d

http://www.borland.pl/kylix/cennik.shtml


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 18:51
0

Troche trudno… delphi to przede wszyskim Pascal z VCL'em, a tego raczej nie znajdziesz, no chyba, ze otworzysz projekt, polegajacy na stworzeniu alternatywy dla VCL'a, ale to skrajny, wrecz glupi pomysl (po co ja <ort>w ogóle </ort>to pisze :P)


Pozostało 580 znaków

2003-12-15 19:02
0

Przepraszam a JVCL?

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 20:33
MoG
0

a jak myślicie... można sobie pozwolić na tworzenie całego projektu w Delphi, a następnie na ostateczną kompilację w freepascal?
przejdzie taki numer? (jeszcze raz przypominam ze chodzi o użytek komercyjny)

czy istnieje Lazarus na winde? i czy można w nim korzystać z VCL dla delphi?


Pomy

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 21:06
0

no raczej nie, FreePascal to kompitalor do pascala i nie posiada VCL'a a JVCL to o ile mi wiadomo dodatkowe komponety


Pozostało 580 znaków

2003-12-15 22:08
0

czy istnieje Lazarus na winde? i czy można w nim korzystać z VCL dla delphi?

Lazarus na Windowsa nie istnieje, ale mam nadzieję, że to okres przejściowy...

//DOPISANE do postu poniżej
Więc jest to długi okres przejściowy, ale spójrz na to z lepszej strony - coraz bliżej do jego końca :-)


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-12-15 23:37
0

Lazarus na Windowsa nie istnieje, ale mam nadzieję, że to okres przejściowy...

ta, tylko ten okres trwa ponad rok, jesli nie dluzej :-/

Pozostało 580 znaków

2004-01-06 18:39
TZN (Tajne Zak?ady N
0

Ponoć ktoś już napisał kompilator (polski , po polsku i FREE) w DELPHI :-D
Ale ciekawe jaką to ma wydajność?

Chyba to widziałem na projectx czy jakoś tak.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0