Mam pytanie czy są książki o temacie portów ort! Delphi

0

Witam
Poszukuję tematów związane z portami LPT, COM i tp.
Znalazłem kilka, na przykład CPort, Zlportio i inne, ale to dla mnie jest za mało.
Bo dobre jest CPort, ale jest mało przykładów w CPort.hlp.
Mam pytanie czy są książki o temacie portów we Delphi, strony internetowe lub może podacie mi jakieś procedury.
A chce zacząć, podpina jeden kabelek do pinów na przykład COM lub LPT, i chce żeby program zadziałał na przykład, pokazał napis ? jest załączony przycisk?, tak jak przyciskam YOSTIK.

Bardzo proszę pomoście.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Zyzio

0

<font color="red">Siema</span>

Wejdz na www.helion.pl i tam szukaj
:)

0

Jest book nt. RS-232 by Helion: RS 232C - Praktyczne programowanie - Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera

0

Rs 232 Daniluka. Na jej podstawie pisałem obsługę 232.
Dobra polecam

0

Witam
Dziękuję wam, za dobre rady, tylko czy są jakaś książki przykładami, procedurami itp, o temacie portów we DELPHI, nie wiem czy te książki mają przykłady, które mi napisaliście, wiem o temacie transmisji portów COM, LPT, USB, itp. Taką książkę to mam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Zyzio

PS. Może mi dacie klika procedur o temacie portów, bardzo bym był wdzięczny. Dziękuje.

0

czy są jakaś książki przykładami

W książce o programowaniu przykłady? - no chyba żartujesz [diabel] ;)

Tak na serio: wyobrażasz sobie book do programowania bez przykładów :P

0
zyziowp napisał(a)

[...]o temacie portów we [diabel] DELPHI,[...].

  • we = w P:P!
    w temacie to samo:) [green] pozdro
0

RS232 Daniluka to są same przykłady i działające programy na płycie , moim zdaniem trochę suche i mało wyjaśnione (piszę mało ponieważ kiedy je ćwiczyłem to pisałem pierwszy program w delphi )ale są .
Jeśli nie potrzebujesz zbyt konkretnych danych o portach to polecam Cport (komponent) , który również był opisany w chyba artykułach.

0

Zlportio tez jest dobry:

var dane,port:byte;
begin
zlportio.portwriteb(port,dane);         //zapis
dane:=zlportio.portreadb(port);      //odczyt
end;

podlaczasz kable do lpt i masz sterowanie :)</delphi>

0

Witam
Dziękuje wam za porady i przykłady, - RS232 Daniluka ? takiej książki nie znalazłem w Internecie do kupienia, ale zamówiłem książkę - RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delhi i Buildera. Wydanie II ? mam na dzieje, że tam będzie klika przykładów we delphi.
Pozdrawiam
Zyzio

0

Witam
I przepraszam za nie uwagę, książka - RS232 Daniluka ? to jest - RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera. Wydanie II - .
Pozdrawiam
Zyzio

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1