Numer Gadu-Gadu z pliku Config.dat

0

Mam niby procedure do brania numeru ale jakos nie bardzo dziala (kosmiczne liczby). Robil takie cos ktos kiedys? 8-| dzieki za pomoc :)

0

Nigdy tego nie robiłem... spojrzałem na config.dat i od razu widać :|
Drajwer, opuszczasz się :]

Masz taki ciąg:
Number\0\1xxxx
\0 to oczywiście znak o kodzie 0
\1 zapewne oznacza, że po nim należy wczytać 1 DWORD
no i xxxx to właśnie ten DWORD, który po odczytaniu i konwersji na system dziesiętny da Twoją liczbę

0

to i ja wiem tylko ze mi kosmiczne liczby wychodza :(

0

Może czytasz po bajcie a nie jako dword? Wtedy musisz zamienić kolejność bajtów!

0

wiem ze musze nawet probowalem ale nic z tego nie wyszlo. moze jakis kodzik ? ;P

dobra poradzilem sobie, dzieki za wskazowki

ps. jak skoncze to sie podziele kodzikiem ;)

0

no jak byś mógł zarzucić kodzik, albo jak by ktoś mógł mi w skrócie to wytłumaczyć ..

a dziwną sprawą też jest to, że jak się wczytuje przez assignfile i readln to odczyta całą pierwszą linie z tego pliku, a jak już potrzebuję całość wczytać np. do memo to tylko cfg1 wyskakuje :|

PS sory za odkopanie tematu, ale uznałem ,że nie będę śmiecił..

0
bolq napisał(a)

a dziwną sprawą też jest to, że jak się wczytuje przez assignfile i readln to odczyta całą pierwszą linie z tego pliku, a jak już potrzebuję całość wczytać np. do memo to tylko cfg1 wyskakuje :|

U mnie i tak i tak wczytywało tylko cfg1 bo potem jest bajt chr(0) i dalej już nie powinno pokazywać ;P ale jak wczytywałem bajt po bajcie omijając te zerowe bajty to było dobrze ;)

0

może głupie pytanie ale jak to zrobić ? :|

0

Przykład:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  Plik: File of Char;
  Znak: Char;
  Linia: String;
begin
  AssignFile(Plik,'config.dat');
  Reset(Plik);
  Repeat
    Read(Plik,Znak);
    If Znak <> Chr(0) then
      Linia := Linia + Znak;
  Until EOF(Plik);
  CloseFile(Plik);
  Memo1.Text := Linia;
end;
<delphi>
</delphi>
0

taki banał, ale chyba bym nie wpadł na to :) dzięki Ci stary wielkie [browar] dla Ciebie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1