problem z polaczeniem z mysql przez komponenty dbexpress

0

Witam, Mam problem z polaczeniem, prosta rzecz mam delphi 6 +mysql5.0 , wrzucam na forme sqlconnection i sqlquery, ustawiam polaczeniem i jak odpalam na true jest Ok. Problem lezy po stronie komponentu query odpala blad Access violation at dbexpmys.dll .
Kod jest dobry ale przedstawie go tutaj:

unit moj;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, DBXpress, FMTBcd, StdCtrls, ComCtrls, DB, SqlExpr;

type
  TForm1 = class(TForm)
    SQLConnection1: TSQLConnection;
    SQLQuery1: TSQLQuery;
    ListView1: TListView;
    Button1: TButton;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
    lista:TListItem;
begin
    ListView1.Items.Clear;
    SQLQuery1.Active:=False;
    SQLQuery1.SQL.Clear;
    SQLQuery1.SQL.Add('SELECT * FROM kolor');
    SQLQuery1.Active:=True;
    while not SQLQuery1.Eof do
    begin
       lista:=ListView1.Items.Add;
       lista.Caption:=SQLQuery1.FieldValues['id'];
       try
          lista.SubItems.Add(SQLQuery1.FieldValues['nanzwa_kolor'])
       except
          lista.SubItems.Add('');
       end;
       SQLQuery1.Next;
    end;
    SQLQuery1.Close;
end;

end.

Co moze byc przyczyna?
Jezeli zmienie tabele ktorej nie mam w bazie, jest blad ze tabela nie istnieje natomiast jezeli wpisze tabele ktora jest to wlasnie jest problem. O co moze chodzic? Dzieki z gory

0

<font color="red"><font size="10">SZUKAJ!!!</span></span>
w tym miesiącu już chyba ze trzy razy było

0
Misiekd napisał(a)

<font color="red"><font size="10">SZUKAJ!!!</span></span>
w tym miesiącu już chyba ze trzy razy było

Szukalem, znalazlem tematy ale odpowiedzi sa a raczej ich nie ma.
Watki znalazlem ale odpowiedzi nie, dlatego pyta, wczoraj przeszperalem googla i wiem ze problem istnieje ale nawet na angielskojezycznych forach nie znalazlem.
Dlatego pytam o konkretne odp, bol nie wiem czy moze instalaccja, moze baza .
Napoczatku mialem bazke 4.0 a pozniej (jak nie chciala zaskoczyc z delphi 2006 - blad Invalid field type) zarzucilem bazke mysqla 5.0 i delphi 6 i wlasnie tu pojawil sie ten problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1