Docker phpmyadmin problem

0

Witam!!!
Mam mały problem z kontenerem. Problem polega na tym że po uruchomieniu kontenerów nie jestem w stanie się zalogować na phpmyadmin.
Poniżej kod uruchamiający kontenery oraz łączący je.

docker run --name db --detach --p 3306:3306 -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=test mysql

docker run --name phpmyadmin --detach -p 8080:80 --link db phpmyadmin/phpmyadmin
0

Co to znaczy, że nie jesteś w stanie się zalogować do PMA?
Pod jaki adres wchodzisz w przeglądarce i co konkretnie Ci ona pokazuje?

0

docker_phpmyadmin.pngAdres 192.168.99.100:8080
Wyświetla się phpmyadmin, ale zalogować się nie da.
Błąd

1

Prawdopodobnie masz podobny problem co ten pan tutaj na SO :)

A wg. tego Pana to kwestia zmian między wersjami MySQL.

Spróbuj wciągnąć obraz konkretnej wersji MySQL, 8.0.4 lub starszej i odpalić wszystko ponownie, albo wbić się do kontenera i skonfigurować serwer MySQL wg. instrukcji z pierwszego linku.

0

Dzięki wielkie za pomoc. Działa przy wersji 8.0.3 przy nowszych niestety nie.

docker run --name db -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=test -d mysql:8.0.3

docker run --name phpmyadmin --link db:db -d -p 8080:80 phpmyadmin/phpmyadmin

Jutro będę dalej próbował przy nowszych wersjach.
Dziękuję za podpowiedź

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1