Ultrabook na studia (DELL vs HP vs MacBook)

0

Dzień dobry,
Zastanawiam się nad kupnem szybkiego, lekkiego ultrabooka.
Miałem poprzednio 15 calowego Asusa - z dyskiem HDD (czasem to była męczarnia z czekaniem aż otworzy się aplikacja, lub skompiluje program).
Chciałem kupić ultrabooka wielkości 13-14", lekkiego, mobilnego, z dyskiem SSD, jak najmniej awaryjnego.
Czy mógłby ktoś doradzić jaki z tych trzech powinienem wybrać ?

1.Ultrabook APPLE MacBook Air (MQD32ZE/A) i5 8GB 128GB SSD macOS
( https://www.mediaexpert.pl/laptopy/ultrabook-apple-macbook-air-mqd32ze-a-,id-905542 )
+Posiadam iPhone'a
+Bardzo szybki

-brak hdmi
-brak doświadczenia z macami
-nie miałem styczności z takim systemem
-rozdzielczość 1440x900

2.Laptop DELL Inspiron 13 (5378-0022) i5-7200U 8GB 256GB SSD W10
( https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-dell-inspiron-13-5378-0022-,id-740603 )

+Ekran dotykowy
+256GB SSD
+Wejscie HDMI
+7 generacja
+Więcej wejść usb
+bo DELL :)
+rozdzielczość 1920x1080

-Boję się o zawiasy

3.Ultrabook HP Envy 13-d150nw (W7X85EA) i5-6200U 8GB 256 SSD W10
(https://www.mediaexpert.pl/laptopy/ultrabook-hp-envy-13-d150nw-w7x85ea-,id-718557)

+Rodzielczość 1920x1080
+Więcej wejść USB (w tym USB3.0)
+HDMI
+Wygląd
+256 GB SSD
+czytnik linii papilarnych

-i5 6generacji

Chciałbym sprobować maca ze względu na to, że posiadam iPhone (takie uzupełnienie), lecz boję się, że nie ogarnę systemu.
Za to wygląd HP, gumowe nózki podnoszące klawiaturę (fajny pomysł), wejście HDMI (mam duży monitor), więc mógłbym podłączyć go i miałbym dwa monitory.
Dell - z opinii wynika, że najmniej awaryjny, sama marka w sobie to jakiś mini prestiż - serwis przyjeżdza do klienta (tylko czemu mówie o awaryjności? :))

Zależy mi na jak najmniejszej awaryjności, jakości wykonania, szybkości, mobilności, lekkości, przyjemności z korzystania.

Dziękuję za każda opinie

0

W MacBooku Air możesz mieć hdmi wystarczy odpowiednia przejścówka. Ciężko coś doradzić, napisz do czego potrzebujesz lapka.

0

Zdecydowanie Dell. Najlepszy procek, karta graf itp. Bardzo dobry serwis podobno. Miałem 2 delle w życiu i żaden się nie popsuł. Zmieniłem bo były stare i tyle.

Też nie miałem macbooka I czasem mam ochotę kupić i spróbować. Niestety jak widzę podzespoły i cenę to mi przechodzi.

0

Ciężko porównywać sprzęty win i mac sprzętowo i cenowo. Wiadomo nie od dziś że mac będzie na starcie na przegranej pozycji. Nadrabia stabilnością pracy oraz integracją całego jabłuszkowego środowiska.

0
mudzinx napisał(a):

2.Laptop DELL Inspiron 13 (5378-0022) i5-7200U 8GB 256GB SSD W10
( https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-dell-inspiron-13-5378-0022-,id-740603 )

+Ekran dotykowy
+7 generacja

Dyskutowałbym z tymi dwoma plusami. Dotykowe ekrany mocno odbijają światło, wystarczy nawet słabe naświetlenie i nic nie widać. Co do procka, szósta i siódma generacja ma problem z hyper threadingiem. Z tą różnicą, że dla szóstej generacji jest dostępny fix.

O macu nie napiszę zbyt wiele, bo nie chce flame'u, trzeba być do tego sprzętu przekonanym. System ogarniesz na pewno, hipsterzy na socjologii ogarniają więc dla Ciebie to będzie kaszka z mleczkiem. Aczkolwiek, wg mnie, jego główną zaletą jest to, że masz już iPhone'a.

W zestawieniu tych trzech, wybrałbym HP. Jego minus to błyszcząca matryca, jakbyś znalazł z matową to byłoby idealnie. Twój zarzut, że posiada szóstą generację to tak naprawdę plus, bo masz dostępny fix na problem o którym pisałem wyżej. Poza tym, główna różnica między skylake a kabylake to wbudowana karta graficzna, jako że nie ma to być sprzęt do grania to nie odczujesz różnicy w wydajności.

0

ja bym szukał jakieś biznesówki z matową matrycą i wygodną klawką/touchpadem

0
slim44 napisał(a):

Ciężko porównywać sprzęty win i mac sprzętowo i cenowo. Wiadomo nie od dziś że mac będzie na starcie na przegranej pozycji. Nadrabia stabilnością pracy oraz integracją całego jabłuszkowego środowiska.

Mac bezapelacyjnie jest najlepszy dla ludzi nieobeznanych z komputerami.
Ale jak masz coś budować w C++ lub Javie albo uruchamiasz symulacje to słabe podzespoły (i3/i5) muszą dawać znać o sobie - czy to będzie Mac czy Win czy Linux.

0

Moim zdaniem są to średnie wybory

Lenovo Ideapad 710s-13 i5-7200U/8GB/256/Win10 Srebrny
Matryca FULL HD IPS niezłe jakości, lekki i smukły (1,16 kg), solidna, świetnie wykonana, aluminiowa obudowa, na obudowie nie widać odcisków palców, wygodna dobra klawiatura (podświetlana), matryca o dobrych parametrach, bardzo szybki dysk SSD, cichy i chłodny.

ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/8GB/256SSD/Win10
Matryca FULL HD IPS dobrej jakości, lekki mobilny dobrze wykonany, mocna bateria, dysk SSD, podświetlana klawiatura, aluminiowa obudowa.

Ewentualnie biznesowy Lenovo ThinkPad E470 i5-7200U/16GB/256/Win10X GF940MX FHD

0

Nie zdziw sie jak w lola nie pograsz na takim sprzecie.

0

Na ostatnim Lenovo thinkpadzie pogra bez problemu w LOL całkiem przyjemnie dzięki dedykowanej grafice.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1