Jakie dwa monitory do pracy?

0

Szukam dwóch monitorów do pracy. Głównie programowanie, praca z arkuszami kalkulacyjnymi i przeglądanie stron. Okazjonalnie praca z photoshopem i edycją video (nie zależy mi na idealnym odwzorowaniu kolorów). Nie będę na nich grał w gry.

Widziałem podobny wątek
Dwa monitory do programowania jednak było to 3 lata temu i trochę mogło się od tego czasu zmienić.

Jakie parametry byście proponowali lub konkretne modele?

Cena od 1500 do 3000 zł za dwa monitory.

Praca na nich ma być przede wszystkim produktywna i nie męczyć oczu.

**Jaka wielkość, rozdzielczość? **
Myślałem nad dwoma 24’ albo 27’, WQHD lub full HD,
Które połączenie byłoby Waszym zdaniem lepsze?

Jakie proporcje?
Idealny wydawałby się 1:1 lub 4:3 lecz największe takie widziałem do 19 cali. Największy wybór jest wśród monitorów 16:9, można też coś znależć 16:10. Raczej wolałbym 16:10 niż 16:9 gdyż pracuję z arkuszami kalkulacyjnymi.
Czy ktoś pracował na dwóch monitorach 16:9 lub 16:10? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy nie są za szerokie i zbyt krótkie?
Jakie proporcje ekranu Waszym zdaniem są lepsze do pracy na dwóch monitorach?

Czy korzystaliście z Pivot?
Czy korzystał ktoś z Was z funkcji pivot? Czy tekst po przestawieniu ekranu cały czas wygląda dobrze i dobrze się na tym pracuje?

**
Przyjazność dla oczu**
Czy technologia flickerfree coś daje?
Czy technologia blue light reduction coś daje?
Czy przy pracy zauważę czy monitor będzie miał odświeżanie 60 hz czy 150 hz?

IPS czy TN
Czy kąty widzenia różnią się przy tych matrycach?

0

Z własnego doświadczenia sugerowałbym 2x24" ale 1920x1200 (nie 1920x1080) z tym, że to drożej wychodzi niż 1920x1080.

Na dyskusje tego typu niezmiennie polecam wizytę na http://mva.pl/ gdzie uzyskasz z pewnością bardziej fachową poradę niż tutaj.

0

Może lepiej zamiast 2x1920x1200 kupić jeden 4k 32''+?
Przestrzeni będziesz miał na monitorze znacznie więcej.
Pivot nie będzie potrzebny, bo w pionie będziesz miał 2160px czyli więcej niż w full hd masz w poziomie.

np coś takiego:
http://allegro.pl/monitor-led-philips-328p6vjeb-00-32-4k-uhd-va-i7047409380.html

0
Krwawy Krawiec napisał(a):

Może lepiej zamiast 2x1920x1200 kupić jeden 4k 32''+?
Przestrzeni będziesz miał na monitorze znacznie więcej.

Też się nad tym zastanawiałem tylko, teraz korzystam z jednego telewizora 40 cali fullHD (wiem, że to słaba rozdzielczość przy takiej wielkości jak na monitor) i trochę denerwuje mnie, że jak chce mieć otwarte dwa okna to muszę dostosowywać ich wielkość do ekranu, a na dwóch nie musiałbym tego robić, dlatego skłaniam się bardziej właśnie w stronę dwóch monitorów.

0

Używałem 2x19" (1280x1024, 4:3), 23" (16:9 1920x1080 + 19" 1280x1024), teraz mam 2x24" (16:10 1920x1200) - dokładnie to Dell U2415. To dla mnie wielkość już wystarczająca, 2x27" było by zbyt duże (ale fakt, nie mam też dużego biurka), poza tym pracuję głównie w opcji "monitor główny plus dodatkowy", czyli jeden mam przed oczami, a drugi nieco z boku. Z tego też powodu pracowałem w wersji gdzie dodatkowy monitor był nawet węższy i to u mnie się dość sprawdzało.

Mam pivot, ale nie używam praktycznie. Nie widzę potrzeby, bo wysokość 1200 px (mam DPI na 100%) jest dla mnie dość wystarczająca.

IPS czy TN Czy kąty widzenia różnią się przy tych matrycach?

Tak, zwłaszcza pionowe. Wybierz IPS, chyba, że masz problem ze "srebrzeniem".

0

W pracy mam dwa 1920x1080 (16:9), i to wydaje mi się mało (w sensie że przydałby się trzeci). Nie wiem czy to są TN czy IPS, nie interesowałem się.

W domu w tej chwili mam jeden 1600x1200 (4:3); służy głównie do neta i do gier (starych i bardzo starych - dlatego 4:3). matryca IPS, ma pivota ale nie używam (zresztą przy tych proporcjach to i tak jest nieduża różnica). Może kupię drugi identyczny, jak znajdę.

Na lapku mam 1280x800 (16:10). Ze względu na to że mam na co dzień do czynienia z tak szeroką gamą różnych ekranów (a od czasu do czasu również z CRT) jest mi coraz bardziej wszystko jedno i nie będę się kroić za to że dany monitor ma 16:9 zamiast 16:10 albo że nie ma IPS :-)

Z 2K czy 4K nie miałem styczności więc się nie wypowiadam. Na pytanie "jakie dwa monitory" odpowiadam: dowolne, byle oba identyczne.

0

@zaan:
Ten probelm rozwiązuje się na linuksie używaniem np i3, a na windowsie virtualnymi monitorami:
link1
link2

Na windowsie, jak to na windowsie, te programy są pewnie płatne, ale imo warto się zastanowić czy nie zapłacić za możliwości jakie dają.
Zaletą tego jest więcej miejsca na ekranie i większa elastyczność - bo np filmy lepiej ogląda się na jednym niż na 2. monitorach.

Właśnie sprawdziłem i są też jakieś klony i3 na windowsa:
mizage
plumb
bug.n

Któryś z nich jest opensource więc jest darmowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1