Wybór laptopa

0

Hej, to mój pierwszy wątek tutaj, więc chciałbym się przywitać :)
Otóż, w ciągu najbliższego tygodnia muszę zakupić laptopa. Mój budżet to 5000 i nie chciałbym go przekraczać (wiadomo - im mniej tym lepiej). Obecnie komputer służyć mi będzie do nauki programowania, ale w ciągu najbliższych miesięcy będzie moim głównym sprzętem na studia informatyczne.
Czego wymagam od komputera? Na pewno, aby nie wieszał się podczas pracy z programami i środowiskiem z jakim przyjdzie mi pracować na studiach, ale także chciałbym, by był w miarę lekki (do 1,6 kg), nieduży (13,3-14,1 cala). Ekran FHD, najlepiej matowy. Przynajmniej 8GB RAMu, 256GB SSD. Raz na jakiś czas, chciałbym też odpalić na nim jakąś średnio wymagającą gierkę (więc przynajmniej, aby ten Radeon 530 lub GeF MX150 na pokładzie był). Zależy mi także na długim czasie pracy na jednym ładowaniu (przynajmniej 6-8h), więc podejrzewam, że niskonapięciowce tutaj będą konieczne. Będę także robił sporo prezentacji i czytał książki/skrypty w PDF, tak więc fajnie by było, gdyby ekran miał dość wysoką jasność i przyzwoite pokrycie sRGB, chociaż wiem, że w moim budżecie będzie z tym raczej ciężko.
Urządzenia, które rozważam to:
https://www.x-kom.pl/p/400473-notebook-laptop-133-dell-vostro-5370-i5-8250u-8gb-256-10pro-r530-fhd.html
Tutaj podoba mi się i5 8 gen. bo jest 4-rdzeniowy i metalowe wykonanie. Niestety mało o nim informacji w internetach, bo jest dość nowy z tego co się orientuję. Jest moim największym faworytem, lecz boje się trochę matrycy (66% sRGB to trochę słabo :( )
https://www.x-kom.pl/p/353411-notebook-laptop-141-lenovo-thinkpad-e470-i7-7500u-8gb-256-win10x-gf940mx-fhd.html
Trochę dobrych opinii o Thinkpad-ach słyszałem
https://www.x-kom.pl/p/368643-notebook-laptop-133-apple-macbook-pro-i5-23ghz-8gb-128-iris-640-space-gray.html
Wykracza poza mój budżet, ale powiedzmy, że dla ekranu mógłbym dopłacić. Pytanie, czy warto?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)
Pozdrawiam!

1

Ja pracuję na Lenovo IdeaPad 700-15isk z 16GB RAM, 256 SSD, i7-6700HQ, nVidia GeForce GTX 950M. Jestem bardzo zadowolony. Płaciłem trochę poniżej 5000 zł i szczerze polecam.

1

Jeżeli o mnie chodzi - od wieeeelu lat, zarówno prywatnie, jak i służbowo - tylko Thinkpady.

Moim zdaniem nie patrz na sprzęty nowe, ale 1-2 letnie poleasingowe. Stosunek ceny do jakości jest o wiele korzystniejszy.

Zgadzam się z tym, co napisał R3id4k - nie wszystko z napisem Thinkpad to jest to, czego szukamy. Na pewno to listy "godnych" literek dodałbym jeszcze W.

Obecnie właśnie piszę z W520 - kupiony rok temu za ok. 2000 brutto. Bateria trzyma ok. 4 godziny, piękna matowa matryca o kosmicznej (jak na lapka) rozdzielczości 1920x1080, procek 8 rdzeni i7 2760QM, czytnik palca oraz wbudowany w palmrest kalibrator kolorów matrycy. Do tego dysk SSD i 8GB Ram - chodzi naprawdę ślicznie. Oczywiście - możesz kupić coś nowego za 5000 zł, ale moim zdaniem nie odczujesz żadnej różnicy w działaniu. Zwłaszcza, że masz jakiś budżet i nie chcesz go przekraczać. A w temacie gwarancji - wielu sprzedawców używanych komputerów udziela na 6-24 miesiące (to już zależy od tego, na jaką ofertę trafisz).

EDIT:
nie chcę, żeby wyszło, że namawiam cię do modelu W. Pisałeś wcześniej, że chcesz coś małego - więc akurat mój W520 totalnie się nie nadaje. Chodziło mi tylko o to, że za o wiele mniejsze pieniądze możesz mieć lekko używany sprzęt o naprawdę fajnych parametrach. Jeśli chcesz coś niewielkiego - zainteresuj się serią X Thinkpadów. Mam kilka w domu i w frmie...ale powiem Ci tak - jeśli chcesz na tym kompie pracować, to raczej nie powinieneś szukać czegoś małego. Owszem - fajnie się to nosi, ale jak będziesz siedział parę/paręnaście godzin dziennie i gapił się w malutki ekranik - może się to skończyć poważnymi zaburzeniami zdrowia psychicznego ;) Po to właśnie stworzono chociażby linię W (z ang. Workstation) - żeby praca była jak najbardziej komfortowa. Owszem - małe kompy są wygodne, ale nie jak się na nich chce pracować. Raczej są po to, żeby wsadzić do torebki i mieć do sprawdzenia maila pod namiotem. Taka przynajmniej jest moja opinia, oczywiście możesz się z nią nie zgadzać.

0

na Twoim miejscu bralbym DELL

ja sie bawie Lenovo Ideapad 100 za pare groszy

0

tylko moze poszukaj cos z nVidia

0

Hmm.. trochę przemyślałem sprawę i w sumie skusiłbym się na 15 cali. Znajdę coś zatem z przyzwoitym prockiem i dedykowaną grafiką?

EDIT
Znalazłem coś takiego https://www.x-kom.pl/p/393440-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-720-15-i5-8gb-256-win10x-rx550.html
i takiego https://www.x-kom.pl/p/343501-notebook-laptop-156-lenovo-thinkpad-t570-i5-7200u-8gb-500-win10p-fhd.html

0

@Diogenes: Z tych co zaproponowałeś wybrałbym zdecydowanie Dell Vostro 5370 i5-8250U/16GB/256/10Pro FHD tylko bez grafiki dedykowanej jest ona słabsza od zintegrowanej. Choć do gier on bardzo średnio się nadaję.

Z podobnych modeli lecz wydajniejszą kartą graficzną:
Lenovo Ideapad 320s-13 i5-8250U/8GB/256/Win10 MX150 Szary
ASUS VivoBook S14 S410 i5-8250U/12GB/256SSD/Win10 MX150

Ewentualnie 15 calowy Ultrabook z wydajniejszymi podzespołami ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10

Dodatkowo moje zestawienie laptopów na Luty 2018 https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

0

Witam ponownie :) . Wstrzymałem się trochę z zakupem i przemyślałem nieco priorytety. Zmianie uległ również budżet, bo doszedłem do wniosku, że jeśli mocny laptop rzeczywiście okaże się w końcu potrzebny ( wątpie, aby miało to miejsce na I, II roku studiów), wówczas zacznę się martwić.
Oto aspekty, które chcę uwzględnić przy kupnie:

[BUDŻET]: 4000 PLN, sprzęt nowy, najlepiej, aby zmieścił się w okolicach 3500.

1 .matryca:

  • 13,3 - 14,1 FHD IPS (mam w domu 24 calowy monitor, więc tyle wystarczy)
  • bez PWM albo >1000Hz
  • jasność: co najmniej 240 nitów
  • zdaje sobie sprawę, że paleta barw będzie raczej uboga w tego typu laptopach
    2.** bateria:**
  • ok. 8h surfowania przy włączonym WiFi
  • ok. 4-5h oglądania filmu
  1. obudowa i ergonomia:
  • aluminiowa, ewentualnie dobry plastik. Ma być na tyle wytrzymała, aby przeżyła przynajmniej 2-3 lata intensywnego studiowania.
  • w miarę cienka, do 22mm (preferuję okolice 19-20)
  • waga całkowita, aby nie przekraczała 1,7 kg. Im mniej, tym lepiej.
  1. Hardware:
    -sądzę, że coś w granicy i5 7gen. powinno wystarczyć, i5 8250u byłoby już super,
    -8gb RAMu, najlepiej, aby dało się go rozszerzyć tak do min.16GB. Jeśli jest wlutowana ósemka, to ważne aby można było jeszcze jedną kość dołożyć.
  • karta graficzna może być dedykowana
  • SSD min. 256GB lub dokupienie dysku na własną rękę;
    5.** gwarancja:**
  • sądzę, że nie potrzebuję biznesowej gwarancji, jakkolwiek, jeśli jakiś komputer (zapewne Dell) będzie takową posiadał, nie pogardzę;
  1. co będę na nim robił?
  • Programowanie C++, Python, R, Bazy danych SQL, (być może też praca w MATLAB, MAPLE, UML)
  • bardzo dużo pisania tekstów wszelakich (zatem przyzwoita klawiatura sprawiłaby uśmiech na mojej twarzy)
  • Oglądanie filmów
  • Przeglądanie internetu
  • Od czasu do czasu złożenie jakiegoś filmu, aczkolwiek żadnej obróbki zdjęć na poziomie grafików.

Modele, które mnie potencjalnie interesują (inne propozycje mile widziane :)):
https://www.komputronik.pl/product/457103/lenovo-thinkpad-13-20j1003tpb-.html
https://www.komputronik.pl/product/453624/dell-vostro-5370-s123pvn5370btspl-1805-.html - mało recenzji i opinii o nim :/
https://www.komputronik.pl/product/447610/dell-vostro-5471-n206pvn5471emea01-1805-.html - większość testów podaje jasność od 183 nitów do 214, a jeden z dystrybutorów Della chwali się 350... więc sam już nie wiem, bo jest cały aluminiowy i cena też jest przyzwoita
https://www.komputronik.pl/product/458131/lenovo-thinkpad-e480-20kn001qpb-.html
https://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-thinkpad-a475-14-a10-9700b-8gb-ram-256gb-dysk-radeon-r7-grafika-win10-pro.bhtml?from=pla&gclid=CjwKCAjwwPfVBRBiEiwAdkM0HZicb0Epf4XT1E7GvZLIC7pcKkwlQGH8jS-WhMsQDFXRP6ddePa9TRoCdkgQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJXn1I3rlNoCFcWNsgod2gsOLQ - boje się troszkę słabej wydajności, ale jakość wykonania jest ponoć chwalona;
https://www.komputronik.pl/product/381718/acer-travelmate-x349-srebrny.html - tutaj podoba mi się cena, jakość wykonania, a nie podoba mi się jasność ekranu. Jeden z testujących mówił coś o jasności w granicach 260 nitów, notebookcheck zaś o 220...
https://www.x-kom.pl/p/407232-notebook-laptop-141-lenovo-ideapad-720s-14-i5-8250u-8gb-256-win10-mx150-sreb.html - jeszcze coś takiego widziałem, ale ma niestety błyszczącą, mimo to przepiękną matrycę.

Co Wy byście kupili na moim miejscu? Może jesteście szczęśliwymi posiadaczami jednego z powyższych komputerów, a może jest jeszcze jakiś laptop, którego przeoczyłem?

Z góry dziękuję i liczę na Waszą pomoc! :)

1

A dlaczego upierasz się z tym, żeby był nowy? Naprawdę poleasingowy ThinkPad całkowicie da radę. Sam mam osobiście oraz w firmie kilkanaście takich maszyn i często przeżywają one nowe, ale z niższej półki, kupowane przez znajomych. Nie ma z nimi problemów, a stosunek jakości do ceny jest mega korzystny. Jeśli mogę coś zasugerować - przemyśl to.

0

Lekki, cienki, długi czas pracy na baterii, ale SSD niekonieczny. Wat?

0

A co sądzicie o tych sklepach (i ofertach):
https://www.hitech.com.pl/laptop-o_l_155001825.html?gclid=EAIaIQobChMI7Pzozt6W2gIVDr7tCh29KAxhEAQYBSABEgKRYPD_BwE

http://allegro.pl/lenovo-x1-carbon-g2-i7-8gb-256gb-fullhd-14-klasa-a-i7247803277.html

Ten drugi jest o tyle lepszy, ze jest fizycznie w wawie i mogę pójść go zobaczyć.
Jak wyglada gwarancja w pierwszym i drugim przypadku?

1

Ja bym się mimo wszystko skusił na Lenovo.

Odnośnie gwarancji - chyba wszystko jest napisane ładnie w opisie aukcji.

Lenovo jest używany - więc prawdopodobnie nie ma już gwarancji producenta, natomiast sprzedawca udziela 12-msc z opcją rozszerzenia do 24. Odnośnie jej warunków nie wypowiem się, ponieważ ich nie znam (a w wypadku gwarancji - to gwarant ustala wg. własnego uznania jej zasady),natomiast niezależnie od gwarancji (lub jej braku) jest jeszcze coś takiego jak rękojmia sprzedawcy - i tutaj masz i tak 2 lata ochrony.

Z kolei Dell jest nowy (przynajmniej nigdzie nie zauważyłem wzmianek o tym, żeby było inaczej) i masz 3 lata gwarancji producenta.

Sam musisz się zastanowić, co jest dla Ciebie ważniejsze - trochę lepszy (zarówno w zakresie parametrów, jak i marki/jakości wykonania), ale uzywany Lenovo, czy nowy i z dłuższą gwarancją (ale trochę gorszy) Dell. Ja - jak pisałem na początku - dla siebie bym brał Lenovo. Zauważ jeszcze, że masz tysiąc złotych różnicy na rzecz Lenovo - więc nawet zakładając, że coś padnie - za oszczędzoną kwotę będziesz miał na naprawę ;)

0

Możesz polecić jakiś komis z poleasingowym sprzętem? Randomowe komisy nie budzą we mnie zaufania

Numer jeden na mojej liście - https://allegro.pl/uzytkownik/rb_elektronik?order=m lub/oraz http://retropc.pl/ - koleś jest moim znajomym od daaawna, jak się rozkręcał to kiedyś nawet razem jechaliśmy do Niemiec busem po kompy :D. Taka porada - nie zawsze mają wszystko wystawione - więc czasami warto zadzwonić i pogadać.

Potem jest jeszcze http://www.cebit.pl/ - parę razy od nich kupowałem używane Thinkpady, wprawdzie osobiście ich nie znam i wszystko załatwiałem przez net - ale mogę śmiało polecić. Zwłaszcza fajne jest to, że w wypadku reklamacji nie "wypinają się na klienta" ale biorą na klatę i nie robią żadnych problemów. Dwa razy miałem taką sytuację - raz bateria słabo trzymała (przysłali mi nową bez problemów), a innym razem obudowa miała jakieś delikatne uszkodzenia- mogli powiedzieć "weź Pan nie wymyślaj" (zwłaszcza, że sprawa dotyczyła modelu X200 wartego jakies 300 zł), ale zamiast tego wymienili na inny. Widzę, że mają na stanie model X1 Carbon - http://www.cebit.pl/pl/p/Lenovo-X1-Carbon-III-i7-5600u-2560x1440-8GB-256GB-SSD-LTE-W10-Pro/1096

0

Carbon jest tańszy, ale ma procesor starszy dwie generacje, zero możliwości rozbudowy i pewnie nawet niewymienną baterię.

0

Osobiście polecam ci komputer stacjonarny z taką ilością pieniędzy, lecz zauważyłem że będzie tylko zajmował niepotrzebnie miejsce skoro będziesz go używa wyłącznie w celach programowania.Ja polecam ci asus jest to całkiem dobra firma zajmująca się produkowaniem między innymi:elektroniki,płyt głównych,tabletów,laptopów itp.Masz poniżej parę linków.
http://allegro.pl/mocny-laptop-asus-4x2-50ghz-4gb-ssd240-windows-10-i6900431183.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=ZGM3MTE2MmYtMDAzMS00ZDhkLTk2YTQtZDUxYjFjY2JlNDliAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ec6cfb01-0b2d-4b2e-b625-9cf093a492d6
http://allegro.pl/laptop-asus-r541ua-i5-6200u-4gb-256gb-ssd-win10-i7024606319.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=MDIwZThkOWItM2NjNC00N2Q1LThmOWItYjE4YjU1NzA1NDkxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b55509fe-2846-4110-a6c4-da06e44ba98f

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1