Laptop dla studenta informatyki

0

Witam, w tym roku zaczynam studia informatyczne i stoję przed wyborem laptopa. Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 2000-2500zł. W mieszkaniu będę miał swój komputer, całkiem mocny, więc w laptopie zależy mi na mobilności, bo prawdopodobnie będzie codziennie noszony na uczelnie. Celowałbym w coś w miarę lekkiego, z 8gb ramu i 240gb ssd, ekran prawdopodobnie 14 calowy, ale tu jestem otwarty na sugestie. Z góry dzięki za pomoc!

0

Dell Inspiron 5370 lub ASUS VivoBook S14, waga niecałe 1,5kg

0

Dodam, że skłaniałbym się raczej ku dolnej granicy budżetu i myślałem o czymś takim: https://www.komputronik.pl/product/474082/lenovo-ideapad-320s-14ikb-80x400ldpb-szary-240gb-ssd-8gb.html

0

Acer TravelMate X349 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS - biznesowy Asus z 3 letnią gwarancją za 2799zł
Test - https://www.notebookcheck.net/Acer-TravelMate-TMX349-G2-M-5625-Laptop-Review.217946.0.html

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)?
Lenovo Ideapad 520s-14 i3-7130U/8GB/240+1000 - za 2499zł, półka wyżej jeśli chodzi o laptopy Lenovo, plus dysk HDD mozesz wyjąć i wsadzić do kieszeni USB i zrobić sobie przenośny.

0

Asus i Acer wydały nowe laptopy, to ceny ich starszych modeli powinny być teraz tańsze. Za 2500zł bierz z 16GB RAM.
Ten ma 240GB SSD i 16GB
https: //www. x-kom.pl/p/431260-notebook-laptop-156-asus-vivobook-r520ua-i3-8130u-16gb-240ssd1tb.html

0

@Uczynny Wąż - nie mówimy o najtańszy laptopach 15,6" !!!

0

Czemu laptopy są tańsze od pecetów stacjonarnych?

skonfigurowałem se pc mniej wiecej o takich parametrach jak ten laptop:
https://www.x-kom.pl/p/430214-notebook-laptop-156-dell-inspiron-g5-i7-8750h-32g-2561000-win10-gtx1050ti.html
i wyszło mi więcej niż za lapka, a jedyne co dobrałem więcej to ekstra chłodzenie i nagrywarkę CD/DVD.

1

@Julian_ a porównywałeś procesory H z procesorami U ;) ?

0
FxJ napisał(a):

@Julian_ a porównywałeś procesory H z procesorami U ;) ?

o widzisz... masz pomysł co jeszcze może być przyczyną?

0

Wszystko od rozmiaru płyty głównej, po niską wagę obudowy, małe opakowanie, małe matryce (średniej klasy bo te o super parametrach i IGZO już tanie nie są).

0

@Julian_ nie pisz pod spodem, nawet zasilacze mniejszej mocy, karty graficzne wlutowane i brak opakować ;)

0

Podaj trochę więcej informacji

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
0

@Gajwer: -kwota niech będzie do 2500
-matryca 14'
-przeglądanie internetu, youtube, visual studio, eclipse
-matowa matryca, ssd 240gb, 8gb ramu, bez hdd, lekki, niezla bateria
-jesli chodzi o system to nie jest wymagany, ale jakby byl to w sumie lepiej

0

Lenovo Ideapad 520s-14 i3-7130U/8GB/120+1000
Częściowo aluminiowy (klapa i jednostka zasadnicza), dysk SSD M.2 PCIe, matryca IPS i standard podświetlona klawiatura i czytnik linii papilarnych.

Acer Swift 3 i3-8130U/8GB/1000+16/Win10 FHD
Bardziej jednak opłaca się dopłacić do nowego Acera z i3-8130U (8gen początek 2018 wydajniejszy od i5-7200U) aktualnie w promocji na 3 letnia gwarancję + intel optane 16GB (m.2) do wymiany na pojemniejszy dysk SSD.

Kingston KC1000 240GB (MLC) - ceny zaczynają mocno szybować w dół, więc możesz nawet poszukać na OLX jakiegoś używanego 128-256GB, od kogoś kto wymieniał na większy.

0

@FxJ: różni się ten lenovo czymś znacząco od 320s? Bo 320 pare stówek tańsza z tymi samymi podzespołami

0

320s to wersja niższa od 520s, choć 320s i tak jest o niebo lepsza od 320 bez s.
Lenovo Ideapad 320s-15 i3-7100U/8GB/240+1000 Szary
Nie ma podświetlanej klawiatury.

Zgodnie z informacjami
Lenovo Ideapad 520s-14 i3-7130U/8GB/240+1000 Szary
Matryca FULL HD IPS, aluminiowa obudowa, lekki mobilny, dwa dyski wewnątrz laptopa w tym PCIe, podświetlana klawiatura.

0

różni się ten lenovo czymś znacząco od 320s?

No jasne że tak, nie napisali sobie 5 z przodu. Troszkę lepsza jakość + czytnik linii papilarnych, baterią, matrycą (trzeba porównywać po kodzie producenta) Porównujesz do 320s-14 czy 320s-13 / 320s-15? Bo nie ma w xkom teraz 14".

http://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/datasheet/ideapad_520S_14IKB_datasheet_EN.pdf

0

@FxJ do 14, na komputroniku są

0

Jest jeden Lenovo Ideapad 320S-14IKB (81BN0092PB) z i3-8130U i jak by dokupić SSD M.2 - to jeszcze ujdzie do 2500zł

https://www.notebookcheck.net/Acer-TravelMate-TMX349-G2-M-5625-Laptop-Review.217946.0.html
https://www.komputronik.pl/product/468659/wyprzedaz-acer-travelmate-x349-srebrny.html
Acer TravelMate X349 - srebrny + stacja dokująca
Acer X349 i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS
Ewentualnie gdybyś dopłacił trochę do biznesowego Acera (3 lata gwarancji), rok temu 3600zł kosztowały. Zdecydowanie trwalsze od tańszych laptopów Lenovo.

0

@FxJ: @Gajwer: A co sądzicie o takim asusie, pomijając, że jest 15,6 calowy? https://www.x-kom.pl/p/431319-notebook-laptop-156-asus-vivobook-r520ua-i3-8130u-8gb-256ssd.html

0

Gorzej wyposażony lecz konfiguracja lepsza.

0

@Felieton: po prostu budżetowy, cała obudowa z tworzywa, matryca TN, tanie dyski OEM SSD montowane, zero rewelacji bardzo podstawowy laptop dla nie wymagających.

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/1TB/Win10
Za 2550zł dostaniesz znacznie lepszy, z lepszymi matrycami i wąskimi ramkami i częściowo aluminiową obudową + bardzo wydajny procesor i grafikę zintegrowaną (Radeon Vega 8).

0

A czy za 2500 dostanę jakiś laptop z lepszą matrycą niż FullHD?

0

Nie ma szans, chyba ze w tablecie.

0

Nawet 12-13 calowy?

0

To juz w ogole dziwna kombinacja chyba?

0

Laptopy to Notebooki, Netbooki to te malutkie 10 cali i niżej, Ultrabooki to laptopy bez nagrywarki DVD. To malutki laptop do której gruby zaliczyć? A są jeszcze 2w1!

0

Mam nadzieję, że ostatni raz odkopuję, a więc sprawa wygląda tak, że miałem w rękach laptopa 14' i wielkość wszystkiego, szczególnie czcionka w vs mi troche przeszkadzała, a więc zmieniłem nastawienie na laptop 15,6'. I teraz pytanie, bo szukajac czegoś do ~2800 nie znalazłem nic ciekawego oprócz tego huaweia https://www.x-kom.pl/p/426850-notebook-laptop-156-huawei-matebook-d-156-i5-8250u-8gb-256gbssd-win10.html Co o nim sądzicie? Wołam @FxJ i @Gajwer jako najbardziej pomocnych :D

0

czcionka byla za duza (windows domyslnie ma ustawione chyba 150%...) czy za mala?

0

Jak dla mnie za mała, miałem 125%, 150% przy 14' calowym ogranicza widoczność, przeglądanie stron internetowych jest dosyć trudne, po prostu mało widac na ekranie, dodatkowo, nie wiem czemu czcionka przy 150% była rozmazana. (laptop miał domyślnie 1920x1080)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1