Laptop dla studenta informatyki

0

150% to jakis zart - dlatego pytam bo odpalajac nowy system mogles to ujrzec

a co do tego, ze za mala to o ile nie masz jakiejs duzej wady wzroku to raczej kwestia przyzwyczajenia

0

Jedynie niektóre aplikacje - nie wiedziedzieć czemu nie dające się przeskalować - będą rozmazane. Rzadko takie spotkasz.

Przy skalowaniu nie ma praktycznie żadnej różnicy w komforcie pracy między 13 a 15 cali, a gabarytowo różnica jest ogromna.

Istnieje taki bug w Windows 10, że jak np odpalisz grę w innej rozdzielczości, to pomimo późniejszego powrotu do natywnej, wszystko jest odrobine rozmazane - wtedy restart.

Jeżeli będziesz pracował na środowisku graficznym wspierającym skalowanie, to radzę brać nawet 13 cali, no chyba, że potrzebujesz numerycznej.

0

Dobra, ale co sądzicie o tym Huwaeiu?

0

Modemy Huawei miał dobre do sieci mobilnych. To taka trochę droższa wersja Lenovo od Chin. Prawdopodobnie stosunek ceny do wydajności będzie miał lepsze od HP, Dell, Asus, MSI.

0

Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - 2699zł
ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/8GB/1TB/Win10 - 2849zł z wydajniejszym procesorem i wyjątkowo wydajną integrą + ma USB-C

Dobra, ale co sądzicie o tym Huwaeiu?

Może być, ale ostatnio jak ich pytałem o stanowisko jeśli chodzi o otwieranie w celu dołożenia RAM-u lub wyczyszczenia to dostałem informacje że wtedy jest utrata gwarancji, ale może się jeszcze zreflektują jak im pościłem email czy chcą być jedyną firmą która nie pozwala dokładać RAM-u pod groźbą utraty gwarancji. Minusy brak podświetlonej klawiatury, brak USB-C, dedykowana dopiero w droższej konfiguracji.

1

a nie lepiej taki?
https://www.x-kom.pl/p/436834-notebook-laptop-156-asus-p2540ua-dm0453d-i5-7200u-16gb-240ssd-dvd.html#specification
obudowa gorsza, ale masz nagrywarkę, lepszą baterię i więcej RAMu.
Ponadto oszczędzasz na windowsie (pewnie z uczelni dostaniesz).

0

Niskonapieciowy 7 generacji nie jest wart uwagi raczej
I po cholere komus nagrywarka w 2018 roku, dla mnie plyty to juz cos na miare kaset VHS albo dyskietek. Pamieci flash deklasuja je pod kazdym wzgledem

2

nie czytałęm całego wątku ale moja propozycja jest taka żebyś poszukał sklepu który sprzedaje sprzęt poleasingowy i wybrał coś mocnego
za ok 1000-1300zł można kupić np dell i5 240ssd 8gbram, sprawdzony wewnatrz i w świetnym stanie

sprzęt co prawda używany, ale często stojąc w biurze nie dotykany, myśle ze dobra uzywana biznesówka będzie się mieć lepiej niż nowy laptop kupiony po taniości

0
stivens napisał(a):

Niskonapieciowy 7 generacji nie jest wart uwagi raczej
I po cholere komus nagrywarka w 2018 roku, dla mnie plyty to juz cos na miare kaset VHS albo dyskietek. Pamieci flash deklasuja je pod kazdym wzgledem

i co jak gość będzie musiał wykładowcy oddać projekt na płytce to da mu pamięć flash?

0

Da mu linka do gh
Albo wypali w bibliotece

0

Jak nie czytałeś wątku to nie wiesz, że w przedziale 2000-2500 nie kupi laptopa z mocnym procesorem intela z literką H lub HQ.

0

Jakbys przeczytal co napisalem to bys wiedzial ze mowie o 7 generacji, 8ma juz ma 4 rdzenie

0

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10
Nowy procesory 8 generacji U są dość wydajne.

Najtańsza konfiguracja z pełnym procesorem
MSI PL62 i5-7300HQ/8GB/1TB MX150
Choć nie jestem fanem tego modelu.

0

a co sądzicie o takim używanym?

https://www.cebit.pl/pl/p/DELL-M4800I7-Quad16GB240GB-SSDK1100WIN-10-PRO-/1250

nowy jest warty 10 tys.

0

kupiłem w tym sklepie:

https://restartplus.pl/warszawa

super śmiga, czysty i dobra obsługa.

0

Dla studenta to taki.
youtube.com/watch?v=rSEvULcYDmM

0
Gajwer napisał(a):

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10
Nowy procesory 8 generacji U są dość wydajne.

Bo są 4 rdzeniowymi procesorami niskonapięciowymi, wcześniej były tylko 2 rdzeniowe. Łapią "power limit throttling" przez limitu TDP oraz wydajności układu chłodzenia (15W vs 45W).

Najtańsza konfiguracja z pełnym procesorem
MSI PL62 i5-7300HQ/8GB/1TB MX150
Choć nie jestem fanem tego modelu.

Procesory Coffee Lake-H i5-8300H / i5-8400H są wydajniejsze od i7-7700HQ, jak kupowac to właśnie z tymi już.

FxJ napisał(a):

Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - 2699zł
ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/8GB/1TB/Win10 - 2849zł z wydajniejszym procesorem i wyjątkowo wydajną integrą + ma USB-C

Dobra, ale co sądzicie o tym Huwaeiu?

Może być, ale ostatnio jak ich pytałem o stanowisko jeśli chodzi o otwieranie w celu dołożenia RAM-u lub wyczyszczenia to dostałem informacje że wtedy jest utrata gwarancji, ale może się jeszcze zreflektują jak im pościłem email czy chcą być jedyną firmą która nie pozwala dokładać RAM-u pod groźbą utraty gwarancji. Minusy brak podświetlonej klawiatury, brak USB-C, dedykowana dopiero w droższej konfiguracji.

Już nie cwaniakuj, wiedziałeś że stronę wcześniej były podrzucone.

1

Każdy laptop minimum procesor i5 i dysk SSD. WTedy jest gwarancja że nawet na Win10 będzie śmigać elegancko.

0

Nawet laptop z AMD Ryzen 7 2700E ładnie pracuje, nie musi być i5, tak minimum 16GB RAM i SSD to podstawa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1