Problem z Visual Studio

0

Zainstalowalem visual studio i podczas kompilacji wyskakuja setki bledow.

Probowalem w ustawieniach zmienic na "prekompilowane naglowki nie sa uzywane'' ale nic nie pomoglo.

0
Ktos napisał(a):

Prawdopodobnie o to chodzi: https://stackoverflow.com/questions/42777424/visual-studio-2017-errors-on-standard-headers

Wczesniej takiego problemu nie mialem. Po prostu instalowalem i dzialal.

0

stdafx.h i stdafx.cpp to pliki aplikacji. Masz je w swoim katalogu?

Jednym z ich zadań jest sterowanie prekompilacją plików nagłówkowych. Zaglądnij do Project->... properties->C++->Precompiled files
Możesz przestawić na Create, przebuduj projekt (Rebuild), po czy przełącz na Use.

Jeśli nie masz plików stdafx, stwórz nowy projekt, pewnie konsolowy (ale nie empty) i zobacz jak wyglądają. W ostateczności stdafx.h może być chyba pusty, a stdafx.cpp zawierać jeden wiersz #include "stdafx.h"

Możesz też pozbawić się prekompilacji, wyłączając ją w opcjach (Not using) i usuwając wiersz #include "stdafx.h". Kompilacje mogą trwać dłużej.

0
-daniel- napisał(a):

stdafx.h i stdafx.cpp to pliki aplikacji. Masz je w swoim katalogu?

Jednym z ich zadań jest sterowanie prekompilacją plików nagłówkowych. Zaglądnij do Project->... properties->C++->Precompiled files
Możesz przestawić na Create, przebuduj projekt (Rebuild), po czy przełącz na Use.

Jeśli nie masz plików stdafx, stwórz nowy projekt, pewnie konsolowy (ale nie empty) i zobacz jak wyglądają. W ostateczności stdafx.h może być chyba pusty, a stdafx.cpp zawierać jeden wiersz #include "stdafx.h"

Możesz też pozbawić się prekompilacji, wyłączając ją w opcjach (Not using) i usuwając wiersz #include "stdafx.h". Kompilacje mogą trwać dłużej.

Nie ma tych plików aplikacji nigdzie, ani po prawo w visual studio ani w folderze gdzie utworzyl sie program.
W properties --> c++ --> prekompilowane naglowki --> prekompilowany naglowek, zmienilem na "Utwórz" skompilowalem program i nadal 417 bledow.

Ale czemu do jasnej ciasnej sie tak dzieje xd . Wczesniej takiego problemu nie mialem. Po prostu instalowalem program od nowa i wszystko cacy.

Probowalem odinstalowac, tworzyc nowe projekty i dupa.

0

Jeśli w katalogu projektu nie ma tych plików to albo zakomentuj wiersz #include "stdafx.h" i zobacz co będzie, albo w katalogu projektu utwórz pusty plik stdafx.h. Czy w ustawieniach prekompilacji masz wpisany plik pch.h?

0
-daniel- napisał(a):

Jeśli w katalogu projektu nie ma tych plików to albo zakomentuj wiersz #include "stdafx.h" i zobacz co będzie, albo w katalogu projektu utwórz pusty plik stdafx.h. Czy w ustawieniach prekompilacji masz wpisany plik pch.h?

W Wlasciwosci->Prekompilowane naglowki jest wpisane:

Prekompilowany nagłówek: Utworz(/Yc)
Prekompilowany plik nagłówka: pch.h
Prekompilowany wyjściowy plik nagłówka: $(IntDir)$(TargetName).pch

Program niezaleznie od tego czy jest samo #include "stdafx.h" czy samo #include "pch.h"
czy #include "stdafx.h" i #include "pch.h" w kodzie programu to
wywala te 400 coś błędów.

0

Trochę mylące to stdafx.h, bo patrząc po ikonie masz VS 2017, który nie tworzy pliku afxstd.h w czarodzieju aplikacji konsolowej. Robi to np. w VS 2013, więc coś jest tu pomieszane. Utwórz nowy projekt po czym zaglądnij w ustawieniach projektu do VC++ Directories. Kliknij szewron w polu Include Directories i zobacz czy tam masz jakiś Windows Kit

screenshot-20190607165922.png

Przykładowo errno.h mam w C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.17134.0\ucrt

0
-daniel- napisał(a):

Trochę mylące to stdafx.h, bo patrząc po ikonie masz VS 2017, który nie tworzy pliku afxstd.h w czarodzieju aplikacji konsolowej. Robi to np. w VS 2013, więc coś jest tu pomieszane. Utwórz nowy projekt po czym zaglądnij w ustawieniach projektu do VC++ Directories. Kliknij szewron w polu Include Directories i zobacz czy tam masz jakiś Windows Kit

screenshot-20190607165922.png

Przykładowo errno.h mam w C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Include\10.0.17134.0\ucrt

Dobra zainstalowalem od nowa caly pakiet 130GB Visual Studio 2019 a nie 2017 i juz dziala xd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1