Wątek przeniesiony 2021-09-16 10:19 z Inne języki programowania przez cerrato.

VBA procedura max min

0

Witam, w załączniku przesyłam małą bazę danych. Czy jest ktoś w stanie napisać procedurę, dzięki której po wpisaniu imienia i miejscowości, będzie wyświetlało maksymalną sprzedaż danego produktu i minimalną ilość sprzedanego produktu tej osoby? Zależy mi na czasie, z góry dzięki.

0

Na pewno ktoś będzie w stanie to zrobić, zależy tylko ile zapłacisz za to.

0

Excel:
=MIN.WARUNKÓW(D:D;A:A;"Jan";F:F;"opole";C:C;"szminka")
=MAKS.WARUNKÓW(D:D;A:A;"Jan";F:F;"opole";C:C;"szminka")

0
amb00 napisał(a):

Na pewno ktoś będzie w stanie to zrobić, zależy tylko ile zapłacisz za to.

a ile takie coś może kosztować?

0

@smutek777: Zależy kto się tego podejmie. Tutejszy moderator by wziął za zrobienie tego najprawdopodobniej 100-300 zł, ja nieco bardziej złożone rzeczy, ale w kompletnie innym języku robiłem po 50-100 zł, aby po prostu przyciągnąć klientów do siebie.

0
Function NajwyzszaSprzedaz(zakres As Range, dystrybutor As Range, miejscowosc As Range, produkt As Range) As Single
Dim sprzedaz As Single
For Each komorka In zakres
    If dystrybutor = Range("A" & komorka.Row).Value Then
        If miejscowosc = Range("F" & komorka.Row).Value Then
            If produkt = Range("C" & komorka.Row).Value Then
                If komorka.Value > sprzedaz Then
                    sprzedaz = komorka.Value
                End If
            End If
        End If
    End If
    
    NajwyzszaSprzedaz = sprzedaz
Next komorka
End Function
Sub Znajdz()
'
' Makro1 Makro
Dim dystrybutor As Integer
Dim miejscowosc As Integer
Dim produkt As Integer
Dim sprzedaz As Single
dystrybutor = Range("L3").Value
miejscowosc = Range("M3").Value
produkt = Range("N3").Value
sprzedaz = 0
Set zakres = Range("D:D")
For Each komorka In zakres
    If dystrybutor = Range("A" & komorka.Row).Value Then
        If miejscowosc = Range("F" & komorka.Row).Value Then
            
                If komorka.Value > sprzedaz Then
                    sprzedaz = komorka.Value
                    produkt = Range("C" & komorka.Row).Value
                End If
            
        
        End If
    End If
Next komorka
        
        produkt = komorka.Value
        
        ActiveCell.Value = produkt

End Sub

To może ktoś chociaż mógłby na to zerknąć i to poprawić? Tyle mam, ale wykładowca powiedział, że czegoś tu jeszcze brakuje, a ja już nie mam pomysłów jak to zrobić

0

Jak już masz to w Excel'u to zrób tabelę przestawną i masz całe zestawienie, które możesz filtrować, zmieniać kolejność kolumn wedle uznania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1