Android czy J2ME?

0

Co lepiej wybrać, w co inwestować czas i się uczyć?
Co jest łatwiejsze w opanowaniu ?
Co lepiej wybrać, jeśli chodzi o pracę w niedalekiej przyszłości ?

0

wez pod uwage ze androidow jest stosunkowo niewiele na naszym rynku.

1

Co prawda telefonow z j2me jest duzo wiecej, ale telefonow z androidem przybywa. Moim zdaniem bardziej sie oplaca inwestowac w androida bo jest to lepsza platforma zapewniajaca przenosnosc, ktora z pewnoscia wyprze j2me w ciagu najblizszych lat.

0

Mimo że sam jestem programistą j2me, poleciłbym raczej androida, ponieważ moim zdaniem j2me po prostu umrze.

0

Po pierwsze Android to System Operacyjny z rodziny Linux, a JME to maszyna wirtualna działająca w ramach innego systemu. To tak jak by pytać czy pisać na Linuxa czy na Javę.
API systemowe Androida jest w Javie dzięki czemu można pisać soft androidowy w tym języku.
Po drugie Android ma własną implementację JVM - Dravik, która jest niekompatybilna z innymi implementacjami. Problemem jest format pliku class. w Draviku odczytasz pliki class z np. HotSpota, ale plików dravikowych na hotspocie nie uruchomisz.
Po trzecie J2ME nie umiera, ale jest mniej popularna ze względu na otwarcie się innych systemów (Symbian, BarackBerry, Nokia, Windows Mobile).

0

A w jakim środowisku pisze się w Androidzie.
Jakieś IDE czy jak to wygląda.
I jakąś dokumentacje, książki ?

0
Koziołek napisał(a)

Po pierwsze Android to System Operacyjny z rodziny Linux, a JME to maszyna wirtualna działająca w ramach innego systemu. To tak jak by pytać czy pisać na Linuxa czy na Javę.
API systemowe Androida jest w Javie dzięki czemu można pisać soft androidowy w tym języku.
Po drugie Android ma własną implementację JVM - ort!, która jest niekompatybilna z innymi implementacjami. Problemem jest format pliku class. w ort! odczytasz pliki class z np. HotSpota, ale plików dravikowych na hotspocie nie uruchomisz.
Po trzecie J2ME nie umiera, ale jest mniej popularna ze względu na otwarcie się innych systemów (Symbian, BarackBerry, Nokia, Windows Mobile).

To co piszesz to prawda ale czepiasz sie szczegolow - niepotrzebnie. Pytanie jest zasadne i nie wcale nie jest pytaniemw stylu 'czy pisac na linuxa czy na jave'.
Jakos nie widziaelm nigdy ogloszenia szukajacego programisty Dalvika, natomiast pare juz widzialem szukajachych programostow android i j2me.

ps. dalvik nie darwik

0

A co łatwiej sie nauczyć i pojąć.
Jaki jest stosunek podobieństwa
Javy do J2ME
a jaki C++ do Objective C ( czyli Android ) ?

0
andrew007niezalogowany napisał(a)

A w jakim środowisku pisze się w Androidzie.
Jakieś IDE czy jak to wygląda.
I jakąś dokumentacje, książki ?

Pisze się głównie przy użyciu Eclipse'a. Jest też plugin do Netbeans'a, nie wiem, jak bardzo rozbudowany. Możesz popróbować obu.

Książek po polsku na pewno nie ma, tutoriale są na stronie Androida.

JME jest na tyle proste, że możesz też się tego nauczyć. Nic nie zapewnia lepszej przenośności (niezbyt skomplikowana aplikacja w JME powinna pójść na 60-70% telefonów, zwłaszcza w Europie, gdzie rządzi Nokia).
Problemem nie jest to, czy JME umiera, czy nie, ale to, że trudno na tym zarobić (a na iPhone i Android się da, ze względu na ich popularne sklepy z aplikacjami mobilnymi).

0

A co łatwiej sie nauczyć i pojąć.
Jaki jest stosunek podobieństwa
Javy do J2ME
a jaki C++ do Objective C ( czyli Android ) ?

Bez znajomości podstaw Javy nie ruszysz JME. JME ma znacznie okrojone API w stosunku do JSE i ma własne elementy właściwe dla API mobilnego - blutut, wibrator, inna klawiatura, irda, inna organizacja danych na dysku.

0

a C++ do Obj-C ma się nijak, nawet składnia jest całkiem inna

0

J2ME ma jedną poważną wadę. Jak ktoś napisał, proste aplikacje są przenośne między telefonami. Wystarczy jednak, wywoływać jakiekolwiek bardziej nietrywialne funkcje dotyczące np. obsługi audio/video, szczególnie przyjmujące string jako parametr przy kreacji obiektu i już nie jest to przenośne prawie w ogóle. To jest właśnie problem J2ME - przy profecjonalnym podejściu, każdy model telefonu trzeba testować z osobna...

--
Opolski Portal Programistyczny
htpp://programowanie.opole.pl

0

Ty lubisz sie czepiac i medrkowac, wiec masz:

Koziołek napisał(a)

Android ma własną implementację JVM - Dravik

Blad - Dalvik to nie JVM.

Koziołek napisał(a)

w Draviku odczytasz pliki class z np. HotSpota

Jelsi chodzi Ci o to ze Dalvik obsluguje natywnie pliki .class, to blad - nie obluguje. Dalvik radzi sobie tylko i wylacznie z klasami w pliku dex, ktorym trzeba tlumaczyc .class na wspomniany format. Bytecode jest zupelnie inny, klasy sa polaczone razem tak aby ich constant poole byly razem, itp itd.
Jelsi chodzi Ci o to ze mozesz plik .class jako resource dodac do projektu i wczytac go strumieniem, to masz racje, ale co to ma do rzeczy?

http://www.dalvikvm.com/#Introduction

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1