Nie można otworzyć aplikacji

0

Witam, dostałem zadanie aby stworzyć niewielką aplikację Java. Po skompilowaniu jej i uruchomieniu w programie NetBeans wszystko działa, aplikacja uruchamia się wszystkie przyciski są aktywne.
Problem polega na tym że kiedy chcę ją otworzyć później w systemie jako aplikację wyskakuje mi następujący błąd:
Failed to load Main-Class manifest attribute from
C:\Documents and Setings\brzask\Moje dokumenty\NetbeansProjects\HelloWorldApp\dist\Helloworld\dist\HelloworldApp.jar

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

0

W pliku jar nie ma pliku META-INF/manifest.mf. W ustawieniach projektu w NB zaznacz, która klasa zawiera metodę main i że ma być tworzony manifest.

0

Pomogło, jednak pojawił się kolejny problem, otóż po skompilowaniu pliku otwiera się w programie, a nie otwiera się w systemie, system nie wskazuje żadnych błędów, natomiast NetBeans wskazuje mi coś takiego:

To run this application from the command line without Ant, try:

java -jar "C:\Documents and Settings\brzask\Moje dokumenty\NetBeansProjects\JavaApplication31\dist\JavaApplication31.jar"

Z góry dzięki za pomoc

0

Może aplikacja nic nie robi i się od razu kończy? :P

0

No właśnie, tylko jak to zmienić?

0

Wklej to do kodu:

JOptionPane.showMessageDialog(null, "brzask jest n00bem", "Ważna wiadomość!", JOptionPane.WARNING_MESSAGE);

[diabel]

0

bez komentarza

0

Nie napisałeś czy zrobiłeś aplikację konsolową czy graficzną czy jeszcze jakąś inną (usługę?).

javaw.exe nie tworzy konsolki, więc jak zrobisz System.out.println("dupa"); i odpalisz JARa z czymś takim to nic nie ujrzysz - java domyślnie kojarzy JARy z javaw.exe.

Daj widnwos -> Uruchom i wklej:
java -jar "C:\Documents and Settings\brzask\Moje dokumenty\NetBeansProjects\JavaApplication31\dist\JavaApplication31.jar"
daj enter i powinna pojawić się konsolka - java.exe tworzy domyślnie konsolkę.

0

ziomek to chyba nie ten dział - masz kategorie dla nobów to tam takie rzeczy pisz a nie tutaj.

0

aplikacja graficzna

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1