Warto uczyć się javy? Co sądzicie o przyszłości tego języka?

0

Myślicie,że będzie dalej aktualny jeszcze przez kilkanaście lat, czy już niedługo można będzie się spodziewać jego kresu? Coraz częściej spotykam się z opiniami,że na chwilę obecną nie ma sensu uczyć się javy i lepiej od razu przesiąść się na inny język z przyszłością. Z drugiej strony jest także dużo opinii odmiennych, zachwalających javę i twierdzących,że skoro tyle ludzi na całym świecie programuje w javie, stąd nie ma możliwości żebyj java tak nagle został wyparta przez inny język.Jakie macie zdanie na ten temat? A jeśli nie java, to jaki język polecacie?

0

Java już dawno miała umrzeć i co.. i ma się dobrze. Dodatkowo nowy sposób do releasów, raczej wzmocni pozycję Javy niż ją osłabi IMO.

Jak nie chcesz Javy, a chcesz coś na JVM to ucz się Kotlina, radzi sobie coraz lepiej.

0

Nowy sposób podejścia do releasów * - przepraszam, nie mogę edytować. ;c

3

Nie warto już programować klasycznych komputerów PC. Niedługo wejdą kwantowe...

2

mała szansa, by język który panuje w większej części rynku miał zostać wyparty w najbliższym czasie

5

nie warto Java została wycofana z przeglądarek, ponadto co to za nazwa? Java- ani to skrót ani nazwa która coś znaczy, zero sensu, dodatkowo język wymyślony przez grupę kierowaną przez Goslinga (drewniany aktor z musicali i Blade runnera...)

0

Warto się uczyć bo masa softu Enterprise w tym powstała. Java, w swojej niszy ma dominującą pozycję i nawet jak spadnie na drugie miejsce to ciągle będzie dużo miejsc pracy.

Teraz pytanie, czy istnieją języki bardziej opłacalne, tj. takie dzięki którym łatwiej zacząć zarabiać więcej, albo takie które mają lepsze perspektywy na przyszłość. IMO tak, są języki w których zarabia się więcej, oraz są języki dzięki którym szybciej zaczniesz zarabiać.

2

Nie warto się niczego uczyć, lepiej umierać.

1

Nie warto sie uczyć bo każdy już go umie lub sie uczy , na każdych studiach to jest i kazdym bootcampie, juz teraz poziom wymagany na juniora czy stazyste jest debilsko wysoki , a zanim sie jej nauczysz żeby mieć jakas niewielka szanse konkurować z setka pretendentow na #juniorjava2k to bedzie 5 x gorzej niż teraz i praca w mięsnym będzie bardziej przyszłosciowa kariera niż developer javy

1
  1. 13:57 - autor zaczyna wątek "jak uczyć się Javy"
  2. 15:46 - ktoś w tym wątku napisał "Nauka javy w 2018 roku to samobójstwo"
  3. 16:10 - autor zakłada wątek typu "czy java umiera"

To ja napisze, żebyś uczył się C++. Czekam w tamtym dziale na wątek "jak uczyć się C++" :).

A tak na serio - jak tak ciągle się będziesz o coś pytał, a nic nie będziesz robił, to raczej nic Ci to nie pomoże. Naucz się może na początek jakiegokolwiek języka, to powinno pomóc :).

0

To klasycznie przytoczę Poradnik Początkującego Programisty by @Gynvael Coldwind
Przeczytaj, przyswój, przemyśl ;)

3

Nie warto, C# jest lepszy, C++ szybszy, Python ma fajniejsze wcięcia.
Poza tym, zwracaj uwagę kto Ci doradza:
screenshot-4programmers.net-2018-01-30-19-47-110.png

0

O w morde.

3

Ah. Jeszcze nikt nie wkleił. Będę pierwszy tym razem :-)

title

0

spokojnie, gdy jakiś język zacznie wymierać będziesz miał kilkanaście lat na reakcję żeby nauczyć się innego

0

Zawsze zostaje JVM i Scala, Kotlin, Ceylon ;)

0

Warto uczyć się javy. W marciu wyjdzie fajna książka:
"Programowanie w Javie. Solidna wiedza w praktyce. Wydanie XI":
https://helion.pl/ksiazki/programowanie-w-javie-solidna-wiedza-w-praktyce-wydanie-xi-paul-deitel-harvey-deitel,prjaso.htm#format/d

1

Nie pytaj się czy uczyć się Javy. Język to tylko narzędzie. Nauczysz się jednego języka to bez większych problemów będziesz mógł pracować w innym, gdyż pewne zasady i część składni jest wspólna.
Lepiej ucz się po prostu programować. Zastanów się co chcesz robić (web/frontend/backend/mobile/android/gry/etc) i się ucz i twórz.
Przykład: Sam uczyłem się programowania od C/C++ i nie miałem żadnego doświadczenia w Javie, jednak w pewnym momencie zacząłem się uczyć jednocześnie Javy od podstaw i tworzenia apek na Androida, a po 4 miesiącach dostałem swoją pierwszą prace jako Programista Android. W najblizszym czasie prawdopodobnie bedzie się odchodzić w Androidzie od Javy na rzecz Kotlina - będzie trzeba się nauczyć składni - ale to tylko narzędzie. Zasady i wzorce, których się nauczysz, pozostaną niezmienne przez długi czas.

1
Hagefid napisał(a):

Nie pytaj się czy uczyć się Javy. Język to tylko narzędzie.

Ta, mój ulubiony tekst. A potem ludzie z C/CPP tworzą posty o tym, że ostatnio coś przeglądali w javie i ktos obiekty tworzył poprzez static factory zamiast 'new' i wyzwiska, co ci javowcy, po co takie coś, java ssie etc.. Każdy język to kompletnie odmienne środowisko, wystarczy spojrzeć na hejty ludzi z różnych języków, te hejty nie biorą się z powietrza. Ktoś kto lubi porządek w takim perlu czy nawet pythonie będzie się zwyczajnie męczył, ktoś kto lubi osiągać efekty poprzez jak najmniejszą ilość kodu będzie się męczył w javie (już jest znacznie lepiej tho). Niektórzy mimo, że się męczą to i tak programują bo 'język to tylko narzędzie', a potem jak to ja mówię 'String programming' w javie.

Mówić o przyszłości w tej branży to trochę jak rzucanie kostką, ale java to jeden z pewniejszych języków na ten moment, co oczywiście nie znaczy, że nie zacznie upadać np. jutro :)

0
ple napisał(a):

Warto uczyć się javy. W marciu wyjdzie fajna książka:
"Programowanie w Javie. Solidna wiedza w praktyce. Wydanie XI":
https://helion.pl/ksiazki/programowanie-w-javie-solidna-wiedza-w-praktyce-wydanie-xi-paul-deitel-harvey-deitel,prjaso.htm#format/d

A w czym ta książka będzie lepsza od tej?
Core Java SE 9 for the Impatient - Cay Horstmann
http://horstmann.com/javaimpatient/index.html

0
Hagefid napisał(a):

Nie pytaj się czy uczyć się Javy. Język to tylko narzędzie. Nauczysz się jednego języka to bez większych problemów będziesz mógł pracować w innym, gdyż pewne zasady i część składni jest wspólna.
Lepiej ucz się po prostu programować. Zastanów się co chcesz robić (web/frontend/backend/mobile/android/gry/etc) i się ucz i twórz.
Przykład: Sam uczyłem się programowania od C/C++ i nie miałem żadnego doświadczenia w Javie, jednak w pewnym momencie zacząłem się uczyć jednocześnie Javy od podstaw i tworzenia apek na Androida, a po 4 miesiącach dostałem swoją pierwszą prace jako Programista Android. W najblizszym czasie prawdopodobnie bedzie się odchodzić w Androidzie od Javy na rzecz Kotlina - będzie trzeba się nauczyć składni - ale to tylko narzędzie. Zasady i wzorce, których się nauczysz, pozostaną niezmienne przez długi czas.

To nie lepiej od razu uczyć się Kotlina do Androida czy Scali do webu?

0
Mały Ryś napisał(a):

To nie lepiej od razu uczyć się Kotlina do Androida czy Scali do webu?

A ile nowych rzeczy się pisze na telefony w językach natywnych?

Jak chcemy napisać grę na platformy mobilne (nie tylko Android), to bierzemy Unity, a aplikacje natywne przez lata rozwijane w Javie nie przejdą na Keczup.
Nowe apki raczej będzie się trzaskać w czymś pokroju Xamarina.

Ze Scalą to samo... w firmie, w której pracowałem, było pół piętra z programistów PHP, bo stare systemy, ktoś musi poprawiać i rozwijać... Scali tam nie było :D

0
Mały Ryś napisał(a):

To nie lepiej od razu uczyć się Kotlina do Androida czy Scali do webu?

Uczyć to się możesz czego zechcesz. W Kotlinie trochę nowego mobile powstaje i ofert też się znajdzie. Nikt nie przepisuje softu na nowy język po to żeby było fajniej. Scala? Mało ludzi w tym potrafi pisać na sensownym poziomie. Uczą się tego ludzie, którzy mają odrobinę pasji poznać coś innego niż Java, C#. Ofert też jest niewiele i rzadko do pisania web jeśli o tą Scalę chodzi. Nikt raczej nie robi ofert na entry do Scala dla juniorów bo prościej podobno przerzucić gościa od Javy do Scali/Kotlina niż kogoś od podstaw. Także koło się zamyka.

0

Ale ja bym chciał pisać nowe apki, czy nowy kod, nie chcę się babrać w starej Javie 1.4, czy 5.0. Nie lubię się cofać w rozwoju skoro w 2018 roku są nowe możliwości i perspektywy drogi rozwoju na przyszłość.

0

Ucz sie tak by dostac robote np. w firmach jak HashiCorp ;)

0

Obiecaj, że nic już nie oddzieli nas,

Tak jak pisałem 100 razy temu.
Java uczy OOP czyli tego jak to się nazywa programowania obietkowego.
Jak ktoś tego się nauczy to każdy zespół go przyjmie do pracy, bo będzie dobrym do pracy zepołowej.
BO taka akurat takie jest obiektowe porgramowanie czyli oop.

0

Kurde, ale napisałem bez logiki ten post sorry.
zdaża się nawet najgorszym.

2

Aż się mi przypomniało. Stare, z czasów kiedy Javowcy walczyli z .NETem.

1

Warto, ale nie z tych kursów online, które uczą złych praktyk i paskudnego programowania. Ludzie tu narzekają na książki, że przestarzałe itp. Ale jak jest sprawdzony konkrety autor, to Cie dobrze nauczy tego język. Widzę ostatnio te kursy Java 9 dla początkujących, napisane przez jakiegoś amatora studenta, który trochę liznął programowania i udaje profesora na wykładach. Większość tych kursów online i na Youtube jest bardzo słabej jakości. Już lepiej się z nich w ogóle nie uczyć.

2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1