Java mid/regular - co faktycznie trzeba umieć?

0

Jest pełno zbiorów pytań na pozycję juniora, ale co z wyższymi pozycjami czyli mid/regular? Po prostu większe wymagania (doświadczenie) a rozmowa to to samo co na juniora? Czy może coś więcej? Domyślam się że nieśmertelne combo Spring + Hibernate jest tutaj główną kartą przetargową, ale co z konkretów?

W skrócie, czego się uczyć będąc już tym juniorem by w przeciągu tych 2-3 lat móc myśleć o "awansie"?

1

Trzeba umieć to co na juniora i mieć cycki.

2

U mnie dostajesz pytanie co i dlaczego wypisze ten kod, o ile w ogóle się skompiluje:

int x = 3;
// will this even compile? \u000a\u0078\u002b\u003d\u0033\u003b
System.out.println(x);

;)

0
Shalom napisał(a):

U mnie dostajesz pytanie co i dlaczego wypisze ten kod, o ile w ogóle się skompiluje:

int x = 3;
// will this even compile? \u000a\u0078\u002b\u003d\u0033\u003b
System.out.println(x);

;)

Mógłbys w 2-3 zdaniach wytłumaczyć dalczego wynik to jest 6? ;D
A co do pytania i komentarzu o cyckach - co jest złego w pytaniu na czym się skupić by być lepszym programistą? Moge bezmyślnie klepać przez kolejne 10 lat ale nie o to mi chodzi.

1

Ja Ci powiem jak ja robie. Otóż ja robie tak że mnie kompletnie wali czy to jest poziom juniora czy mida czy seniora, ucze się "wszystkiego", co jest tylko powiązane z tym co robie czyli pisanien aplikacji backendowych na platformie JVM. Same języki (nie samą Javą człowiek żyje), biblioteki + frameworki. Może znajde sobie jakiś produkt open source do którego dołącze i w ten sposób podszliwuje skile.Z bibliotek polecam się pouczyć RxJavy :)

1

po pierwsze musisz umiec wyszukiwac informacji.
https://4programmers.net/Forum/1486850 tu masz pelen zakres wymagan ;)

2

Z własnego doświadczenia (niewielkiego) wiem, że bardzo ważne jest być charyzmatycznym, otwartym, uśmiechniętym i sensownie na tej rozmowie ubranym człowiekiem. Możesz tam sobie nawet pożartować. Pokaż, że jesteś normalny i robisz w życiu coś poza kodzeniem. Ja czasem mówię, że czegoś nie umiem i dlatego chce tam pracować bo np wiem, że używają.

To oczywiście skille miękkie ale imo to podstawa czegokolwiek w pracy i życiu. Lubię również po męsku ucisnąć dłoń kolesiowi od rozmowy. Pokaż że znasz swoją wartość.

Co do samych technicznych rzeczy. Wiadomo, że patrzą na czas ile już pracujesz, ale ja np ogarniam z obecnej javy i narzędzi więcej niż koledzy seniorzy pracujący 3x więcej.

Zauważyłem, że strasznie dużo daje github upubliczniony. Do mnie ciągle piszą z linkedina, a jak podam githuba to chcą rozmowę już na jutro. Oczywiście lubię nałogowo oglądać confitury, jugi, devoxxy i inne bo ciągle czuję, że mało wiem (od kilku miechów wałkuję tu na forum temat o ddd) i staram się czasem po godzinach coś tam napisać wykorzystując nową wiedzę i featury. Od wczoraj np piszę sobie apkę do obstawiania meczy z mundialu dla siebie i kumpla z pracy wykorzystujac jakies najnowsze rzeczy, których się nauczyłem ... będzie problem z frontem ale jakoś coś w jquery ogarnę. Next apka to będzie pewnie coś z ratpakiem/springiem reaktywnym.)

A same pytania na rozmowach na regulara nie są złe. Ogarnij dobrze javę i codzienne wykorzystanie wszystkich narzędzi i frameworków. Razem ze swoim githubem i pewnością siebie masz 90% szans. Ja jeszcze żadnej rozmowy nie uwaliłem, a nie na wszystko odpowiadałem.

Fajnie też regularnie czytać forum. Raz przed rozmową ktoś tu pisał, że mega ważne wiedzieć co to ThreadLocal. Poczytałem i pach .. zapytali o to :D

Mimo, że w pracy nigdy tego w kodzie nie widzialem, ale z tego co wiem na tym dzialaja transakcje w springu.

0

Dziękuje za uwagi, co do umiejętności miękkich i tym jak sie przygotować na rozmowę - nie do końca o to mi chodziło.

Mam niecałe pół roku doświadczenia, nie przymierzam się jeszcze do zmiany pracy, ale chciałbym zacząć coś w tym kierunku robić bo jednak samo to co robię w pracy nie wystarcza. Dlatego zapytałem o kilka najważniejszych tematów do jakich powinienem przysiąść by za te 2 lata powiedzmy pewnie startować na mida.

0

Przede wszystkim nie wiesz co będzie za pół roku popularne. Ogarnij te rzeczy, które się rzadziej zmieniają bardzo dobrze - javę, testowanie, wzorce projektowe i architektury, czysty kod, solidy, kissy i tą resztę. Przede wszystkim pisz sporo i po prostu interesuj się tym o czym mówią, czytaj, oglądaj konfy, dociekaj, czytaj forum. Teoretycznie prosty przepis : )

0

\u000a\u0078\u002b\u003d\u0033\u003b

odpowiada to x += 3;

Więc najpierw deklarujesz int x =3; pozniej dodajesz do niego 3, wynik to 6 :)

1
Brunatny Karp napisał(a):

\u000a\u0078\u002b\u003d\u0033\u003b

odpowiada to x += 3;

Więc najpierw deklarujesz int x =3; pozniej dodajesz do niego 3, wynik to 6 :)
Wszystko to unicode.
Jeszcze to rozłożę na czynniki pierwsze:
\u000a = "nowa linia"
\u0078 = "x"
\u002b = "+"
\u003d = "="
\u0033 = "3"
\u003b = ";"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1