Dostęp do klasy z innej paczki

0

Witam,

Mam taki śmieszny problem, którego nie jestem w stanie zrozumieć. Posiadam taką hierarchię paczek:

 src
 	java
 		application
 			model

 			dao
 				user
 					IUserDAO.class
 					UserDAO.class
 				BaseDAO.class

 			view
 			controller

Podczas implementacji klasy UserDAO, która dziedziczy po BaseDAO oraz implementuje IUserDAO dostaję błąd, że nie ma klasy BaseDAO.

Po zaimportowaniu import application.dao.BaseDAO, ciągle dostaję błąd, że nie ta klasa jest niewidoczna.
Co powinienem zrobić?

0

Spraawdź czy klasa jest publiczna. Jak nie to zmień na publiczną.

0

Sprawdź co jest wpisane w pierwszej linijce w pliku BaseDAO.java, zaraz po słowie kluczowym namespace.

Według tego co mówisz powinno tam być:

namespace application.dao;

Ps: na pewno folder java masz oznaczone jako Sources Root? (folder jest na niebiesko?)

0

To jak korzystasz z intellij to ja proponuję usuń ten import, i jak klasa Ci się podświetli na żółto, to kliknij Alt+Enter i wybierz "import..."

0

@wyebani: co to znaczy? Nie podświetla Ci klasy jako niezaimportowane? Może masz klasy w tym samym namespace'ie? Wtedy nie musisz ich importować. Sprawdź czy te klasy BaseDAO i UserDAO mają taki sam namespace.

Jeśli nie to może masz wyłączoną inspekcję w intellij?

Mógłbyś pokazać trochę screen'ów? Byłoby łatwiej coś Ci podpowiedzieć.

0

Nie wiem jak to się stało. Pobawiłem się tymi paczkami, pousuwałem, porobiłem na nowo. Wszystko tak samo, tylko że tym razem działa. Nie wiem jak :) Pozdrawiam

0

A nie powinno być przypadkiem import application**.model**.dao.BaseDAO?

0
aokarma napisał(a):

A nie powinno być przypadkiem import application**.model**.dao.BaseDAO?

faktycznie nie zauważyłem, Problem jest w tym że wszystko masz w katalogu java albo musisz pisać
import java.application.dao.BaseDAO albo przenieść wszystko bezpośrednio pod src czyli src/application itd (wystarczy przenieść BaseDAO, ale dla porządku chyba lepiej wszystko)
pzdr

0

Ja bym zaczął od tego ze struktura powinna być src/main/java ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1