Problem z tabliczką mnożenia, pomocy

0

elo, chciałbym, żeby program liczył mi całą tabliczkę mnożenia do momentu dopóki przemnoży liczbę podaną przez użytkownika przez siebi, dodatkowo chciałbym żeby wypisywał wszystkie wyniki, coś tam nabazgrałem ale, cały czas coś jest nie tak i nie mogę nawet sprawdzić... (ucze sie programowania 3 dzień dlatego prosze na mnie nie krzyczeć xD)


 int liczba;

        System.out.println("Podaj liczbę: ");

        Scanner liczba2 = new Scanner(System.in);
        liczba = liczba2.nextInt();


        do {

            for (int i = 0; i < liczba; i++) {

                System.out.println(i * liczba);

            }

        }

        while (liczba * liczba == liczba * i) ;
    }

0

Akurat w tym przypadku for() powinien zacząć iterować od 1, a nie od 0, a warunkiem powinno być i <= liczba, żeby to się kiedykolwiek przemnożyło przez siebie. W dodatku pętla do - while jest niepotrzebna, pomijając już fakt, że zmienna i jest zadeklarowana w pętli for i nie istnieje poza nią, więc Twój warunek nie zadziała.
Spokojnie, tutaj nikt nie krzyczy, w skrajnych przypadkach jedynie, w ciszy uderzamy głową o biurko.

0

Córka jest w 3 klasie. Jest bardzo dobrą uczennicą, pamięć ma niezłą, szybko się uczy wszystkiego... oprócz tabliczki mnożenia. Macie jakieś super sposoby na zapamiętanie tabliczki? Przepytuję ją żeby sobie utrwalała wyniki ale widzę, że nie zna wyników na pamięć, tylko szybciutko sobie liczy. Pamiętam, że 100 lat temu jak ja uczyłam się tabliczki znałam ją na wyrywki w środku nocy. Nie wiem natomiast jak do tego stanu doszłam. A może to normalne, że na początku 3 klasy dzieci jeszcze nie są za bardzo obcykane? Jak jest u Was?

0
Zmi nazim napisał(a):

Córka jest w 3 klasie. Jest bardzo dobrą uczennicą, pamięć ma niezłą, szybko się uczy wszystkiego... oprócz tabliczki mnożenia. Macie jakieś super sposoby na zapamiętanie tabliczki? Przepytuję ją żeby sobie utrwalała wyniki ale widzę, że nie zna wyników na pamięć, tylko szybciutko sobie liczy. Pamiętam, że 100 lat temu jak ja uczyłam się tabliczki znałam ją na wyrywki w środku nocy. Nie wiem natomiast jak do tego stanu doszłam. A może to normalne, że na początku 3 klasy dzieci jeszcze nie są za bardzo obcykane? Jak jest u Was?

  1. Tak, to normalne, że dzieciaki robią to w ten sposób. Z lenistwa. Nie trzeba uczyć się czegoś nowego ("na pamięć"), a wystarczy użyć tego, co znają (dodawanie).
  2. Żeby wymusić nauczenie się, wprowadź presję czasu. Kilka sekund na odpowiedź. W niektórych grach jest do tego odpowiedni gadżet, np. w '5 sekund'.
  3. Jeden ze sposobów do systematycznego uczenia: karteczki, z jednej strony 2 liczby do pomnożenia, z drugiej wynik. Potasowane. Poprawna odpowiedź - karteczka na jedną stronę, zła - na drugą. Ponawiasz procedurę dla tych ze złymi odpowiedziami, aż wszystkie wylądują na gromadce "dobre".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1