Pole konwersacji

0

Cześć, próbuję stworzyć proste okienko w rodzaju czatu. Chciałbym, aby każdy wprowadzony komentarz opatrzony był datą i godziną jego wprowadzenia. Niestety przy tak napisanym kodzie po uruchomieniu okna godzina jest nie zmienna czyli każda wprowadzona wartość posiada przypisaną godzinę taką jaka była na moment uruchomienia okna...
jak zrobić, aby każda treść posiadała przypisaną rzeczywistą aktualną godzinę ?


public class ChatWindow  extends JFrame{
    private static  JTextArea chatarea = new JTextArea();
    private static JTextField chatbox = new JTextField();
    public static void main(String[]arga) {
        JFrame frame = new JFrame();
        frame.setDefaultCloseOperation(WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE);
        frame.setVisible(true);
        frame.setResizable(false);
        frame.setLayout(null);
        frame.setSize(500, 500);
        frame.setTitle("Okno czatu");
        frame.add(chatarea);
        frame.add(chatbox);

        //dla obszaru tekstu
        chatarea.setSize(500, 400);
        chatarea.setLocation(2,2);
        chatarea.setEditable(false);
        
     Date actualDate1 = new Date();
      SimpleDateFormat dateFOrmat2 = new SimpleDateFormat("dd:mm:yyyy:H:mm");
        final String timeOfText = formatDaty.format(actualDate)
    


        //pole tekstowe
        chatbox.setSize(490,30);
        chatbox.setLocation(2,420);

        chatbox.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                String gtext = chatbox.getText();

                chatarea.append( timeOfText + " - napisałeś: " + gtext + "\n");
                chatbox.setText("");

            }
        }); ```java
1
String timeOfText = formatDaty.format(new Date());
chatarea.append( timeOfText + " - napisałeś: " + gtext + "\n");

i usuń linijkę z actualDate, nawet nie wiem jak to się kompiluję skoro masz actualDate1 zdefiniowane a przekazujesz actualDate

+ od javy 8 używamy LocalDateTime

0

Dzięki za info :)

Tym razem użyłem takiego kodu zamiast klasy Date, jednak nadal za każdym razem w wyświetlanym oknie pojawia się ta sama godzina i minuta:

LocalDateTime actuallTime;
        actuallTime = LocalDateTime.now();
        DateTimeFormatter dateFormat1 = DateTimeFormatter.ofPattern("dd:mm:yyyy-:HH:mm:ss");
        String formatTime = actuallTime.format(dateFormat1);

        //pole tekstowe
        chatbox.setSize(490,30);
        chatbox.setLocation(2,420);

        chatbox.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                String gtext = chatbox.getText();

                chatarea.append( actuallTime + " - napisałeś: " + gtext + "\n");
                chatbox.setText("");
1

W dalszym ciągu nie poprawiłeś problemu, definiujesz actuallTime (jedno L za dużo) i przypisujesz do niego wartość, i ta wartość cały czas pozostanie niezmieniona, a w przypadku akcji dodajesz tą wartość do chatarea (wartość która raz została zdefiniowana, nie zmienia się)

Musisz za każdym razem przy dodawaniu wartości do chatarea wpisywać now() a nie actuallDate które już nie jest aktualne, swoją drogą actual nie znaczy aktualne :)

Czyli, najprościej zrobić tak jak podałem na początku, przystosowując to do Twojego aktualnego kodu będzie to

chatarea.append(LocalDateTime.now().format(dateFormat1) + " - napisałeś: " + gtext + "\n");

teraz już dla pewności bez zmiennych pomocniszych żeby Tobie wyszło, ale w poprzedniej wiadomości podałem kod gdzie miałeś definiować zmienną pomocniczą zaraz linijkę przed dodaniem do chatarea (camelCase by się przydał tutaj też)

0

Wielkie dzięki, teraz działa :) poprawiłem kod w oparciu o twoje sugestie.
Teraz się głowię z JscrollPane, który miałby scrollować wprowadzony w chatArea tekst. Niestety znów coś robię źle.. mimo iż staram się korzystać z różnych tutoriali, to w tym konkretnym kodzie dodanie chatScroll nie działa.

public class ChatWindow  extends JFrame{
    private static  JTextArea chatArea = new JTextArea();
    private static JTextField chatBox = new JTextField();
    private static JScrollPane chatScroll = new JScrollPane(chatArea);
    public static void main(String[]arga) {
        JFrame frame = new JFrame();
        frame.setDefaultCloseOperation(WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE);
        frame.setVisible(true);
        frame.setResizable(false);
        frame.setLayout(null);
        frame.setSize(500, 500);
        frame.setTitle("Okno czatu");
        frame.add(chatArea);
        frame.add(chatBox);
        frame.add(chatBox);
        //dla obszaru okna tekstu
        chatArea.setSize(500, 400);
        chatArea.setLocation(2,2);
        chatArea.setEditable(false);
        //scrollBar dla obszaru chatArea

        chatScroll.setVerticalScrollBarPolicy(22);
        chatScroll.setVisible(true);
        chatScroll.setSize(25,400);
        chatScroll.setLocation(400, 1);
        chatArea.add(chatScroll);


        //pole tekstowe
        chatBox.setSize(490,30);
        chatBox.setLocation(2,420);

        chatBox.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                String gtext = chatBox.getText();


               //moment wprowadzenia treści do okna tekstowego
                DateTimeFormatter dateFormat1 = DateTimeFormatter.ofPattern("dd:mm:yyyy-:HH:mm:ss");
                String timeOfText = dateFormat1.format(LocalDateTime.now());
                chatArea.append( timeOfText +  " - napisałeś: " + gtext + "\n");
                chatBox.setText("");

            }
        });

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1