Spring boot Testy

0

Witam, mam pewne zadanie do zrobienia:
Prosty formularz do wpisywania danych i wysyłania je na serwer z użyciem Spring boota i JPA.
Jedno z poleceń to żeby zrobić jeden test który podniesie kontekst spring-owy.
I tutaj pojawia się moje pytanie, ponieważ kompletnie nie rozumiem co ma to być za test.

0

No a wiesz co to jest kontekst Springa? Chodzi pewnie o to byś napisał test integracyjny w którym użyjesz kontenera Springa do wstrzyknięcia beanów. Coś w stylu:

@ExtendWith(SpringExtension.class)
@SpringBootTest(classes = ImportantCommercialApp.class)
class ImportantAppIntTest {
    @Autowired
    private AbstractSingletonFactoryTransactionDatabaseManager service;

    @Test
    void thisTestWillTakeAtLeastOneHour() throws NullPointerException {
        // given
        // when
        // then
    }
}
0

Jeśli to Spring Boot, to testy piszą się niemalże same, ze względu na automagiczną konfigurację. Sprawdź:

Pewnie chodzi o to, żebyś zasymulował jakiś request i sprawdził, co się tam dzieje potem w bazie danych. @SpringBootTest załatwia za Ciebie prawie całość sprawy, tylko pamiętaj, żeby sobie dać ew. testowe application.properties.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1