Początki w Springu

0

Cześć,

Od pewnego czasu próbuję wejść w świat Springa, ale za bardzo nie wiem co jak i w jakiej kolejności mam robić. Czy mógłby ktoś pomóc określić plan nauki?
Starałem się przeczytać Spring w akcji, ale nie wszystko w niej rozumiem (przeczytane pierwsze 60 stron). Aktualnie posiadam Spring MVC. Przewodnik dla poczatkujacych. Potrafię już stworzyć prostą stronę typu Hello World z pomocą Mavena, ale co dalej? Mam uczyć się tylko tego co mnie interesuje czyli z książki dotyczącej MVC i robić różne przykłady razem z nią czy kontynuować czytanie teorii z Spring w akcji? Trochę to zagmatwane, bo akurat z samą nauką Javy nie miałem takiego problemu.

2

Przeczytaj podstawy IoC, a potem znajdź jakiś gotowy projekt, żeby zobaczyć jak się tego używa w praktyce. Potem wymyśl sobie co sam byś chciał napisać i wykorzystując to co znajdziesz + materialy spring boota (które są bardzo fajna) zacznij coś tworzyć ;)

2

Wiedzę teoretyczną najlepiej ugruntować tworząc jakikolwiek projekt. Jak już znasz podstawy teorii i potrafisz zrobić hello worlda to zrób prosty eccomerce, albo system bloga. Bez security, bez frontendu - samo RESTowe api pokryte testami jednostkowymi. Znajdź jakiś tutorial i do dzieła!

0
mfabjanski napisał(a):

Wiedzę teoretyczną najlepiej ugruntować tworząc jakikolwiek projekt. Jak już znasz podstawy teorii i potrafisz zrobić hello worlda to zrób prosty eccomerce, albo system bloga. Bez security, bez frontendu - samo RESTowe api pokryte testami jednostkowymi. Znajdź jakiś tutorial i do dzieła!

Właśnie. Co rozumiesz przez podstawy teorii? Co to jest IoC, DI, konfiguracja XML, Spring Boota/Mavena? Co do testów jednostkowych masz na myśli JUnit?

2

Zależy od twojego celu i czasu jaki na niego planujesz przeznaczyć.
Ja zaczęłabym od zabawy i tworzenia czegoś a dopiero potem doczytała, łatwiej się czyta, jak mozna teorię odnieść do praktyki, którą się liznęło i nie ejst to tlyko abstarkcja a coś, co widzisz, że użyłeś w swoim projekciku lub mógłbyś użyc.

Natomiast jesli chcesz szybko zacząć drogę zawodową, to moim zdaniem musisz poznać teorię, bo nawet rozmowy nie przejdziesz :D

0

Polecam stworzyć projekt bez kreatorów, najlepiej jak edytor jest prosty, typu Visual Studio Code. IDE mogą stworzyć coś automatycznie a potem człowiek zdziwiony, że w konfiguracji jest inna klasa i projekt nie zadziała na serwerze.
Odnośnie Mavena, jest opisane jak to zrobić:
https://maven.apache.org/guides/introduction/introduction-to-the-standard-directory-layout.html

1

Na pewno korzystaj ze SpringBoota. Ogarnij na czym polega DI i wkręcaj się w świat webu - na początek możesz sobie zbudować jakiś serwis wykorzystując Spring MVC + Thymeleaf z HTMLem na froncie, a później pobaw się w backend RESTowy. Być może zachce Ci się douczyć do tego jakiegoś JSa, żeby stawiać Single Page Application na froncie. Jeżeli nie to możesz odpytywać endpointy Postmanem, lecz jest to troche mniej widowiskowe :P Warto się oswoić ze Spring Data, bowiem ułatwia znacznie development od strony warstwy JPA.

0
Belka napisał(a):

Na pewno korzystaj ze SpringBoota.

Warto zaznaczyć, że konfiguracja projektu delikatnie się różni między Spring i Spring Boot. W tutorialach zdają się zapominać o tej uwadze a potem ktoś nauczony Bootem chce zrobić projekt bez niego a tu zonk, trochę inne klasy trzeba wpisać w konfiguracji.

0
PerlMonk napisał(a):

Warto zaznaczyć, że konfiguracja projektu delikatnie się różni między Spring i Spring Boot. W tutorialach zdają się zapominać o tej uwadze a potem ktoś nauczony Bootem chce zrobić projekt bez niego a tu zonk, trochę inne klasy trzeba wpisać w konfiguracji.

Zgadza się. Często są w sumie też porównania Springa do Spring Boota. Na szczęście jest to tak popularny framework, że na pewno gdzieś znajdzie się rozwiązanie.

2

IMO na początek tylko spring boot z wygenerowanym projektem, zwłaszcza jak jest to pierwsze spotkanie. Dzięki temu dostaje się działającą aplikację od razu i można się bawić, a nic tak nie frustruje jak kopulowanie się z konfiguracją 

0

Dlaczego Spring jest tak bardzo popularny i lepiej płatny niż C# skoro w tym drugim pisze się aplikacje webowe o wiele szybciej i przyjemniej? Pisałem ostatnio prostego CRUDa i przyznaję szczerze, że w Springu trochę się namęczyłem, np. konfiguracją (niemal wszystkiego), a po stronie tej drugiej technologii wszystko szło gładko i bezproblemowo. Czy pisanie aplikacji webowych w C# na linuksie bez używania Wine jest możliwe?

0

@sweeneytodd: o ile sensowne jest porównywanie technologii na przykładzie cruda, to żeby postawić cruda na Spring Boocie nie potrzebujesz nic (*) konfigurować: https://spring.io/guides/gs/accessing-data-jpa/, nie mówiąc już o https://spring.io/guides/gs/accessing-data-rest/ (ale tego nie polecam).
* - wiadomo, że trzeba podać namiary na bazę itp, ale niezbędne komponenty takie jak repozytoria czy transaction manager są autokonfigurowane

0
sweeneytodd napisał(a):

Dlaczego Spring jest tak bardzo popularny i lepiej płatny niż C# skoro w tym drugim pisze się aplikacje webowe o wiele szybciej i przyjemniej? Pisałem ostatnio prostego CRUDa i przyznaję szczerze, że w Springu trochę się namęczyłem, np. konfiguracją (niemal wszystkiego), a po stronie tej drugiej technologii wszystko szło gładko i bezproblemowo. Czy pisanie aplikacji webowych w C# na linuksie bez używania Wine jest możliwe?

Jak wyżej - możesz użyć Spring boot. Z tego, co napisałeś, wychodzi na to, że płaci się więcej za coś, co jest trudniejsze. Ja w takim przypadku nie widzę nic dziwnego.

0

Nie będę zakładał nowego wątku. Nie bawiłem się jeszcze springiem, ale każdy o nim tutaj pisze, pomyślałem że zobaczę. Mam problem z uruchomieniem projektu na CentOS7. Dokładnie to uruchamiam projekt z tego tutoriala https://spring.io/guides/gs/spring-boot/ . Na moim komputerze z Ubuntu 14.04 LTS, wszystko poszło gładko. Uruchomiłem serwer i mogę wejść przez curl localhost:8080 albo wpisując ten adres w przeglądarce i widzę "Greetings from Spring Boot!". Na Windows 8.1 to samo. Nie było problemów żeby uruchomić te projekty. Ale chciałem teraz uruchomić skrypt na VPS gdzie mam linuxa centos7 i mam problem. W sumie to już zgłupiałem przy tym ;(

Więc najpierw trzeba zrobić ścieżkę JAVA_HOME, więc

cd / <-- wejście do głównego folderu
mvn --version <-- tutaj jest podana ścieżka do java_home 
export JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.222.b10-0.el7_6.x86_64/jre <-- taką mi pokazało ścieżkę w mvn --version więc taką dałem w następnej komendzie
export PATH=$PATH:$JAVA_HOME/bin
echo $JAVA_HOME <-- pokazuje /usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-1.8.0.222.b10-0.el7_6.x86_64/jre

Ogólnie mam takie rzeczy w folderu /usr/lib/jvm

java-1.7.0-openjdk-1.7.0.231-2.6.19.1.el7_6.x86_64
java-1.8.0-openjdk-1.8.0.222.b10-0.el7_6.x86_64
jre
jre-1.7.0
jre-1.7.0-openjdk
jre-1.7.0-openjdk-1.7.0.231-2.6.19.1.el7_6.x86_64
jre-1.8.0
jre-1.8.0-openjdk
jre-1.8.0-openjdk-1.8.0.222.b10-0.el7_6.x86_64
jre-openjdk

W sumie to chyba tutaj nie mam JDK ;/ Więc chciałem pobrać jeszcze raz

wget --no-cookies --no-check-certificate --header "Cookie: oraclelicense=accept-securebackup-cookie" http://download.oracle.com/otn/java/jdk/8u221-b11/230deb18db3e4014bb8e3e8324f81b43/jdk-8u221-linux-x64.tar.gz -O jdk-8-linux-x64.tar.gz

I niestety mimo nagłówków potrzeba się zalogować żeby to pobrać HTTP request sent, awaiting response... 401 Authorization Required . Authorization failed.. Dobra walić to myślę, i próbuję dalej kompilować sam projekt zgodnie z instrukcją poleceniem mvn package && java -jar target/gs-spring-boot-0.1.0.jar . I niestety nie pójdzie bo potrzebne jest JDK . W sumie na Windowsie w eclipse miałem to samo ale przestawiłem w ustawieniach projektu z jre na jdk, na Ubuntu od razu instalowałem jdk, a tutaj już sam nie wiem jak to uruchomić. '

[xxxxxxxxxxxxxxxxx initial]# mvn package && java -jar target/gs-spring-boot-0.1.0.jar
[INFO] Scanning for projects...
[INFO]                                                                         
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Building gs-spring-boot 0.1.0
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] 
[INFO] --- maven-resources-plugin:3.1.0:resources (default-resources) @ gs-spring-boot ---
[INFO] Using 'UTF-8' encoding to copy filtered resources.
[INFO] skip non existing resourceDirectory /home/gs-spring-boot/initial/src/main/resources
[INFO] skip non existing resourceDirectory /home/gs-spring-boot/initial/src/main/resources
[INFO] 
[INFO] --- maven-compiler-plugin:3.8.1:compile (default-compile) @ gs-spring-boot ---
[INFO] Changes detected - recompiling the module!
[INFO] Compiling 2 source files to /home/gs-spring-boot/initial/target/classes
[INFO] -------------------------------------------------------------
[ERROR] COMPILATION ERROR : 
[INFO] -------------------------------------------------------------
[ERROR] No compiler is provided in this environment. Perhaps you are running on a JRE rather than a JDK?
[INFO] 1 error
[INFO] -------------------------------------------------------------
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] BUILD FAILURE
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[INFO] Total time: 3.236 s
[INFO] Finished at: 2019-08-29T16:24:06+01:00
[INFO] Final Memory: 16M/40M
[INFO] ------------------------------------------------------------------------
[ERROR] Failed to execute goal org.apache.maven.plugins:maven-compiler-plugin:3.8.1:compile (default-compile) on project gs-spring-boot: Compilation failure
[ERROR] No compiler is provided in this environment. Perhaps you are running on a JRE rather than a JDK?
[ERROR] -> [Help 1]
[ERROR] 
[ERROR] To see the full stack trace of the errors, re-run Maven with the -e switch.
[ERROR] Re-run Maven using the -X switch to enable full debug logging.
[ERROR] 
[ERROR] For more information about the errors and possible solutions, please read the following articles:
[ERROR] [Help 1] http://cwiki.apache.org/confluence/display/MAVEN/MojoFailureException

.
.
.
Da się coś zmienić w pom.xml żeby to poszło na jre ?!
.
.
.

0

A nie możesz wziąć tego zbudowanego jara/wara z twojej maszyny z /target i wrzucić go na tego VPSa i odpalic? Przeciez nie musisz go koniecznie budować tam o_O

0
Shalom napisał(a):

A nie możesz wziąć tego zbudowanego jara/wara z twojej maszyny z /target i wrzucić go na tego VPSa i odpalic? Przeciez nie musisz go koniecznie budować tam o_O

Masz rację, da się. Tylko że dopiero teraz to wiem jak mi napisałeś o tym. Wczoraj jeszcze o tym nie miałem pojęcia tylko robiłem z guide. W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi bo faktycznie nie trzeba ciągle budować projektu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1