Aktywacja profiu z zewnętrznego pliku

0

Hej mam projekt, który jest parentem dla innego projektu projekt ten posiada folder configs, w którym są 3 foldery z profilami każdy folder ma plik application.yml z dedykowaną konfiguracją. W jaki sposób użyć tej konfiguracji tylko dla tego jednego projektu. Próbowałem dodać parametr
-Dspring.profiles.active="dev"
w opcjach maszyny ale to nie działa.

błędy
https://pastebin.com/VxVVVhPR?fbclid=IwAR1YbxXhmOhbDSQJaXYD29wkhHE85lHrNrigHFYCsYPLJpIxc3-VUQmQCHg

1

Z opisu trochę ciężko mi zrozumieć, co masz na myśli mówiąc "parent" projektu. I dlaczego wrzuciłeś ileś plików application.yml do osobnych podfolderów, by stworzyć profile.

Jak chcesz mieć plik konfiguracyjny dla profilu fizzbuzz to tworzysz dodatkowy plik application-fizzbuzz.yml obok application.yml i tyle.

0

Możesz nadpisać konfigurację domyślnej ścieżki do application.yaml

0

W jaki sposób mogę to zrobić?

0

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

0
BartoszCoyote napisał(a):

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

jak to zrobić poprawnie? Aktualnie jestem w folderze z projektem

java --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Unrecognized option: --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Error: Could not create the Java Virtual Machine.
Error: A fatal exception has occurred. Program will exit.

0
Qua tron napisał(a):
BartoszCoyote napisał(a):

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

jak to zrobić poprawnie? Aktualnie jestem w folderze z projektem

java --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Unrecognized option: --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Error: Could not create the Java Virtual Machine.
Error: A fatal exception has occurred. Program will exit.

mam taki przykład
java -jar myproject.jar --spring.config.name=myproject

nie rozumiem tylko w jakim miejscu powinienem wykonać to polecenie gdzie jest ten plik jar

0
Qua tron napisał(a):

nie wiem czy powinienem coś zmieniać w pliku pom.xml jeśli mam wystartować tylko apkę

Jak chcesz uruchomić jara nie mając go?
Odnoszę się do Twojego posta, w którym podałeś przykład z użyciem polecenia java -jar

0
kixe52 napisał(a):
Qua tron napisał(a):

nie wiem czy powinienem coś zmieniać w pliku pom.xml jeśli mam wystartować tylko apkę

Jak chcesz uruchomić jara nie mając go?
Odnoszę się do Twojego posta, w którym podałeś przykład z użyciem polecenia java -jar

nie mam jar ale mam war

0

Próbowałeś użyć @PropertySource?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1