jquery ajax błędne dane

0

Cześć napotkałem na dziwny problem podczas wysyłania danych ajaxem w jquery mój kod:

 $(document).on('change', '#brand', function() {
            var $brand = $(this);
            $.ajax({
                'url': 'jakis adres',
                'type': 'post',
                'dateType': 'json',
                'data': {
                    'brand': $brand.val()
                },
                success: function(data) {
                    console.log(data);
                }
            });
        });

Niestety dane wysyłane wyglądają tak:
brand[]:"11"
czyli wysyłana jest tablica zamiast pojedyncza zmienna

Jeśli jednak zmienię fragment:

 'brand': $brand.val()

na:

 'brand': "jakas stala"

to dane wysyłane są tak jak trzeba czyli: brand:"11"
Czy ktoś wie dlaczego tak jest? (jquery 3.1.1)

0

Sprawdziłem u siebie skąd mógłby brać się taki problem i zrobiłem sobie dla testów jeden input:text i jeden select. Na obydwa ustawiłem nasłuch na change i sprawdziłem jak to wszystko działa. "Niestety" u mnie nie pojawił się ten problem i w przypadku zarówno input jak i select zwracana wartość to pojedyncza zmienna, nie tablica.
Podsyłam kod jaki napisałem, żebyś mógł porównać ze swoim. Sprawdź czy taka wersja u Ciebie zadziała prawidłowo, ew. podeślij zmieniony kod tak, żeby jak najbardziej odpowiadał temu którego sam używasz.

 <html>
<head>

<title>JS HELP</title>
<meta charset="utf-8">

</head>

<body>

<input type="text" name="brand1" id="brand1" />
<select id="brand2">
	<option value="tresc1">tresc1</option>
	<option value="tresc2">tresc2</option>
</select>

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.1.1/jquery.min.js"></script>
<script src="script.js"></script>

</body>
</html>
 $(document).ready(function() {
	$('#brand1').change(function() {
		$.ajax({
			url: 'script.php',
			type: 'post',
			dateType: 'json',
			data: {brand: $(this).val()},
			success: function(data) {
				data = JSON.parse(data);
				console.log(data);
			}
		});
	});

	$('#brand2').change(function() {
		$.ajax({
			url: 'script.php',
			type: 'post',
			dateType: 'json',
			data: {brand: $(this).val()},
			success: function(data) {
				data = JSON.parse(data);
				console.log(data);
			}
		});
	});

	
});
 if(isset($_POST['brand'])) {
	echo json_encode($_POST['brand']);
}

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1