Angularjs - POST, przekazanie danych z js do java

0

Witam,

Piszę do was z prośbą bardziej o wyjaśnienie, czy naprowadzenie, niż podanie odpowiedzi.

Napisałem formularz do rejestracji przy użyciu HTML, mam bazę danych w MySql, która ma zawierać rekordy z tymi użytkownikami. Baza danych działa sprawnie w połączeniu z moją aplikacją w java przy pomocy Hibernate (to znaczy, że zapisuję i odczytuję dane do/z bazy za pośrednictwem mojej aplikacji w java).

Chcę, żeby po wybraniu danych w formularzu HTML i wciśnięciu "submit" dane z formularzy zostały przekazane do mojej aplikacji w java, skąd powędrowały by do DB.

Gdzieś tutaj na forum, ktoś wspominał, że thymleaf jest raczej mało używany w ewentualnej pracy, więc zrezygnowałem z tego rozwiązania. Zainteresowałem się js, JQuery i w końcu Angularem aż trafiłem na metody GET i POST.

Nie za bardzo jednak rozumiem jak to powinno działać, gdzieś w międzyczasie trafiłem na Jsona, do którego koniec końców próbuje zapisać dane z formularza, po czym tego Jsona odczytać w java.

Gdzieś indziej znowu wyczytałem, że potrzebny jest serwer, żeby dane najpierw przekazać do serwera, potem odebrać się z serwera javą, więc zainteresowałem się Tomcatem. Koniec końców stoję w miejscu co jest mocno frustrujące.

Odnośnie użycia metody GET/POST przeczytałem wiele przykładów w internecie, jednak każdy z nich był pisany w nieco inny sposób, a bez ogólnego zrozumienia średnio mi to pomagało, w końcu postanowiłem skorzystać z przykładu Link, zapisać dane do Json i przekazać Jsona do javy. Niestety to w ogóle nie działa. Po wciśnięciu submita, dane nie sa nigdzie wysyłane z formularza (w narzędziu pod F12 w przeglądarce google chrome nie pokazuje żandych błędów). Bardzo proszę o pomoc, jak powinienem zabrać się za to co chcę osiągnąć, czym się zainteresować (może nawet jakiś konkretny link), ewentualne wytłumaczenie o co chodzi. Możliwe, że można było to zrobić 100x łatwiej, jednak sam projekt miał na celu poszerzenie moich horyzontów ;). Stąd Hibernate, js etc. Chciałem nauczyć się korzystać z nowych narzędzi, czy też chociaż ich liznąć, a teraz siedzę sfrustrowany. Poniżej zamieszczam mój kod HTML i Angularjs.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <link rel="stylesheet" href="Stylesheet.css" type="text/css"/>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Register</title>
    <script src="angular.min.js"></script>
</head>
<body ng-app="app" ng-controller="ctrl">
<div id="RegisterPane">
    <img class="RegPane" src="img/RegisterPane.png">
    <img class="NameImput" src="img/input.png">
    <input id="Name" class="Name" type="text" ng-model="Name" placeholder="Imie"><br>
    <input id="Surname" class="Surname" type="text" ng-model="Surname" placeholder="Nazwisko"><br>
    <img class="SurnameInput" src="img/input.png">
        <SELECT class="Project" ng-model="Project" NAME="Project" style="width: 120px;">
            <OPTION>Reklamacje
            <OPTION>Infolinia
            <OPTION>BO
        </SELECT><br>
    <img class="ProjectInput" src="img/input.png">
    <select class="Group" ng-model="Group" name="Group" style="width: 120px;">
        <option>Olsztyn</option>
        <option>Gdańsk</option>
        <option>Białystok</option>
    </select><br>
    <img class="GroupInput" src="img/input.png">

    <input class="submit" ng-click="fetch()" type="submit">


</div>
<script src="Scripts.js"></script>
</body>
</html>
angular.module('app', [])
    .config(['$sceDelegateProvider', function($sceDelegateProvider) {
        // We must whitelist the JSONP endpoint that we are using to show that we trust it
        $sceDelegateProvider.resourceUrlWhitelist([
            'self',
            'https://angularjs.org/**'
        ]);
    }])
.controller('ctrl', ['$scope', '$http',
    function($scope, $http) {
        $scope.method = "POST";
        $scope.url = 'User.json';

            $scope.ctrl = function () {
            $scope.Name = null;
            $scope.Surname = null;
            $scope.Project = null;
            $scope.Group = null

                $http({method: $scope.method, url: $scope.url}).
                then(function(response) {
                    $scope.Name = response.Name;
                    $scope.Surname = response.Surname;
                    $scope.Project = response.Project;
                    $scope.Group = response.Group;
                }, function(response) {
                    $scope.Name = response.Name;
                    $scope.Surname = response.Surname;
                    $scope.Project = response.Project;
                    $scope.Group = response.Group;
                });
            };

        $scope.updateModel = function(method, url) {
            $scope.method = method;
            $scope.url = url;
        };
    }]);


1

Przede wszystkim, AngularJS nie jest nowy - zerknij na Angular2/4. Bardzo polecam https://github.com/johnpapa/angular-styleguide - zapoznaj sie z tym, niezaleznie czy wybierzesz AngularJS, czy Angular2.
Poczytaj rowniez o Promise.

Jesli chodzi o problem:

  1. Twoj formularz ma przypisana metode fetch do przycisku submit, wiec to jest metoda, ktora powinna byc wywolana, zeby wyslac dane
  2. .controller('ctrl', ['$scope', '$http', function($scope, $http) {}]) -> to jest Twoj kontroler, nie rob kolejnej funkcji $scope.ctrl = function () {}, to bardzo mylace.
  3. Utworz w kontrolerze metode fetch(), w ktorej wyslesz dane
.controller('ctrl', ['$scope', '$http',
    function($scope, $http) {
	//Na poczatku kontrolera mozesz zainicjowac zmienne, zmienne piszemy z malej litery!
        $scope.method = "POST";
        $scope.url = 'User.json';
		
		$scope.name = null;
		$scope.surname = null;
		$scope.project = null;
		$scope.group = null
		// Mozesz rowniez zrobic to tak:
		//$scope.user = {name:null, surname:null, project: null, group: null};
		// i wtedy w ng-model odwolujesz sie np. ng-model="user.name"
 
		$scope.fetch = function () {
		// tu wysylasz formularz, wiec nie mozesz nullowac modelu!
			/*$scope.Name = null;
			$scope.Surname = null;
			$scope.Project = null;
			$scope.Group = null*/

			//Tu trzeba przekazac do requestu model, mozesz rowniez ustawic headers
			$http({method: $scope.method, url: $scope.url, data: {name: $scope.name, surname: $scope.surname, ...}, headers: {'Content-Type': 'application/json'}}).
			then(
			// Pierwsza funkcja jest wywolywana kiedy request zakonczy sie sukcesem
				function(response) {
					//	To mozesz np zwrocic nowego uzytkownika
			}, function(err) {
			// Druga funkcja jest wywolywana kiedy request nie zakonczy sie poprawnie
				console.error('Damn, something went wrong!!', err);
			});
		};
    }]);
0

Dziękuję Ci za pomoc, w końcu coś zaczęło się dziać, po wciśnięciu submita dane z formularza znikają, otrzymuję komunikat o wysłaniu tych danych tylko gdzie? W moim pliku User.Json nie zmienia się nic.

http://www.tinypic.pl/f5h759jo5r47

angular.module('app', [])
    .config(['$sceDelegateProvider', function($sceDelegateProvider) {
        // We must whitelist the JSONP endpoint that we are using to show that we trust it
        $sceDelegateProvider.resourceUrlWhitelist([
            'self',
            'https://angularjs.org/**'
        ]);
    }])
.controller('ctrl', ['$scope', '$http',
    function($scope, $http) {
        $scope.method = "POST";
        $scope.url = 'User.json';

        $scope.name = null;
        $scope.surname = null;
        $scope.project = null;
        $scope.group = null

            $scope.fetch = function () {
            /*$scope.Name = null;
            $scope.Surname = null;
            $scope.Project = null;
            $scope.Group = null*/

                $http({method: $scope.method, url: $scope.url,
                    data:{name: $scope.name, surname: $scope.surname, project: $scope.project, group: $scope.group},
                    headers: {'Content-Type': 'application/json'}}).

                then(function(response) {
                    $scope.name = response.name;
                    $scope.surname = response.surname;
                    $scope.project = response.project;
                    $scope.group = response.group;
                }, function(err) {
                    console.error('Damn, something went wrong!!', err);
                });
            };

        $scope.updateModel = function(method, url) {
            $scope.method = method;
            $scope.url = url;
        };
    }]);


1

Otworz przegladarke (najlepiej Chrome), developers tools, przejdz do zakladki Network, kliknij checkbox Preserve log, wyczysc widok (liste wyslanych requestow)

Wyslij formularz, wroc do zakladki Network, znajdz request wyslany do User.json (btw. tu powinien byc link do Twojego API (np http://localhost/api/users.json). W wynikach mozesz zobaczyc request (jakie dane zostaly wyslane - Request Payload, z jakimi naglowkami - Request headers, gdzie - Request url) i response (kolejna zakladka).

Jak juz wyslesz request na odpowiedni url, wtedy musisz go obsluzyc w JAVIE (REST API)

0

http://www.tinypic.pl/ifgknuk7daxq

http://www.tinypic.pl/yteste90lavr

http://www.tinypic.pl/xdkbtnim6co6

Rozumiem, że tak to powinno wyglądać i jest już wszystko ok, ze strony js?

0

Tam powinny byc dane, a wysylasz same nulle :)

Upewnij sie, ze dobrze odwolujesz sie do modelu w formularzu:

<div id="RegisterPane">
    <img class="RegPane" src="img/RegisterPane.png">
    <img class="NameImput" src="img/input.png">
    <input id="Name" class="Name" type="text" ng-model="name" placeholder="Imie"><br>
    <input id="Surname" class="Surname" type="text" ng-model="surname" placeholder="Nazwisko"><br>
    <img class="SurnameInput" src="img/input.png">
        <SELECT class="Project" ng-model="project" NAME="Project" style="width: 120px;">
            <OPTION>Reklamacje</OPTION>
            <OPTION>Infolinia</OPTION>
            <OPTION>BO</OPTION>
        </SELECT><br>
    <img class="ProjectInput" src="img/input.png">
    <select class="Group" ng-model="group" name="Group" style="width: 120px;">
        <option>Olsztyn</option>
        <option>Gdańsk</option>
        <option>Białystok</option>
    </select><br>
    <img class="GroupInput" src="img/input.png">
 
    <input class="submit" ng-click="fetch()" type="submit">
</div>
0

1.Super, teraz działa. Faktycznie pojawiły się dane w konsoli, tylko plik User.Json wciąż nie zawiera tych danych, chodzi tutaj o "promise"?
2. Rozumiem, że skoro w logach mam jakie dane zostały wysłane, to już spokojnie REST API odbierze te dane?

1

Tu nie specjalnie jest zwiazek z jakimkolwiek plikiem users.json. Ten proces wyglada mniej wiecej tak: klient (front end) wysyla dane (request payload) do backendu, poprzez okreslony URL (np. '/api/users.json').
Po stronie backendu jest dany endpoint (/api/users.json'), ktory lapie request i go jakos obsluguje. Po zakonczeniu wysyla odpowiedz do klienta (response).

Tak jak na obrazku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1