Rekrutacja na node.js developera.

0

Siema, czy mial ktos z was rekrutacje na ww. stanowisko albo wie jak to wyglada (tzn. o co pytaja) ? Chodzi mi bardziej o stanowisko juniorskie (pracuje rok jako programista front), ale uwazam ze moja wiedza jest raczej na dobrym poziomie. Ciekawi mnie na ile jest to sprawdzenie wiedzy jsowej, znajmosci srodowiska node.js, czy bardziej znajmosc backendu (tak ogolnie). Domyslam sie, ze raczej te 3 skladniki + pewnie inne, ale te 3 uwazam za taki core. Jezeli ktos jest w temacie, to chetnie poslucham.

0

To przeciez zależy od firmy, ja miałem:

  • zadanie z napisaniem serwisu wystawiającego jakieś tam JSONowe API (nie pamiętam bo to dawno było) i front do tego w React-Redux (fullstack),
  • rozmowę sprawdzającą znajomość czystego JSa,
  • rozmowę po angielsku o pierdołach.
0

@Maciej Cąderek: Startowales czyli startowales na fullstacka i piszesz tez na froncie, tak ?

Yup, wiem ze zalezy od firmy, ale nie ukrywajmy, flow niektore firmy maja taki sam, pytaja nawet o to samo. Nie chodzi mi o to, zeby ktos tutaj dawal liste co bylo razem z odpowiedzia. Ale zastanawiam sie na ile jest sprawdzana wiedza, bardzo charakterystyczna dla node'a (child_process, I/O, clustry, event driven design, FP, event loop), a na ile takie rzeczy, ze niewazne z jakiego jezyka przyjdziesz, to raczej to zrobisz. Czyli wlasnie jakis endpoint, zapytanie w bazie i final.

@Maciej Cąderek jakie rzeczy Ty piszesz? Poniewaz poza takim typowym REST api interesuje mnie node.js ze strony toolingu i devopsu.

0

No tak, piszę i front i backend, ale wiadomo - nawet jak jesteś fullstackiem, ale jest kilka osób w zespole to to się nierówno rozkłada - ja tak we froncie robię z 10-20% tasków, a przez rok to w ogóle frontu nie robiłem.

a na ile takie rzeczy, ze niewazne z jakiego jezyka przyjdziesz, to raczej to zrobisz. Czyli wlasnie jakis endpoint, zapytanie w bazie i final

Zrobić zrobisz, ale po kodzie od razu widać, czy piszesz "nodowo" czy nie.

jakie rzeczy Ty piszesz?

System do automatyzacji marketingu i obsługi klienta oparty na mikroserwisach.

0

@Maciej Cąderek: zazdroszczę. W jakim miescie pracujesz ?

0

Wystalkuj mnie na linkedin to się wszystkiego dowiesz.

0

Heh, widziałem kiedyś ogłoszenie w firmie w której pracujesz, no ale nie te rejony. Rekrutowaliście może kiedyś juniora we firmie ?

0

Prosiłbym o admina o złaczonie tych postów (ten i powyżej).

Do tematu:
Bo jeśli tak to chciałem zapytać jak go maglowaliście, co uważasz, ze brakuje dziesiejszym juniorom. Jakie taski stoja przed taka osoba (na przykladze twojej firmy).

0

Rekrutowaliście może kiedyś juniora we firmie ?

Tak, nie raz.

Bo jeśli tak to chciałem zapytać jak go maglowaliście

Te w których ja uczestniczyłem to:

  • zadanko z postawieniem i otestowaniem jakiegoś API na Expressie,
  • proste zadanka z czystego JSa,
  • pytania ogólne o paradygmaty w JS, wady i zalety JSa, testowanie oprogramowania i trochę luźnych pytać o dotychczasowe projekty i zespoły, preferencje, workflow, źródła wiedzy, używane narzędzia itp

co uważasz, ze brakuje dziesiejszym juniorom.

Znajomości JavaScriptu i umiejętności pisania prostego i czytelnego kodu, umiejętności testowania oprogramowania, organizacji kodu. Oczywiście nie wszyskim, ale ogólnie jest bieda i jak ktoś jest myślący, dobrze rokuje i nie jest bucem to zwykle dostaje szansę.

Jakie taski stoja przed taka osoba (na przykladze twojej firmy).

Najróżniejsze, zależy od projektu, ale jeśli mówimy o backendzie to przede wszystkim tworzenie RESTowych API w Expressie i wszystko co z tym związane:

  • validacja danych,
  • routing,
  • modele oparte o bazy SQL i dokumentowe,
  • przetwarzanie struktur danych na wszelakie sposoby,
  • cache, autoryzacja i autentykacja oraz inne tego typu pierdoły,
  • komunikacja między mikroserwisami (jeśli są),
  • obsługa zewnętrznych usług,
  • kolejki, workery (w większych projektach),
  • testy (jednostkowe, integracyjne i e2e).

Ogólnie pracujemu w Scrumie raczej, więc taki junior sam sobie wybiera zadania, które jest w stanie zrobić (albo tak mu się wydaje) ;)

0
Maciej Cąderek napisał(a):
  • proste zadanka z czystego JSa,

Mógłbyś dać przykład prostego zadanka? Bo np. słyszałem, że przychodzą osoby na rekrutację co nie potrafią odwrócić stringa w JS bez .reverse(). Z drugiej strony gadałem z gościem co marudził na juniorów, że daje im banalne zadanie i nikt nie potrafi dobrze zrobić. Pytając dalej okazało się, że zadanie polegało na napisaniu programu który "rozkłada" związki chemiczne na atomy XD np. H2O -> {H: 2, O:1} Jak usiadłem w domu to okazało, że to nie jest zadanie na 5 min.

0

@mechanix: Mam na myśli coś w stylu fizz-buzz, zamiana funkcji z callbackami na wersję z promise, wyjaśnienie kolejności wykonywania przykładowego kodu zawierającego asynchroniczność i tego typu rzeczy - tak by przfiltrować kompletnych gamoni ;)

0

Żaden ze mnie node.js developer, ale w projekcie używamy node'a jako restowe proxy na baze. Z podstawowych pytań jakie bym zadał na juniora to co to jest callback hell i jak go uniknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1