Jaki język backendowy pod JS

0

Cześć.

Uczę się JavaScriptu z 2 frameworkami pod tworzenie aplikacji webowych i chcę poznać jakiś język backendowy, nawet jeśli nie do pracy ... to do własnego projektu. Ogólnie moim zamysłem na początku było poznanie dokładne c# + javascriptu i robić aplikacje webowe ale mieć też możliwość dla siebie zawsze strzelić jakąś desktopową w razie potrzeby itd... Jak patrzę na oferty pracy to C# jest więcej niż Pythona, przynajmniej w Gdańsku i Poznaniu, jednak mam wrażenie czytając różne fora i oglądając blogi, że python jest bardziej przyszłościowy, bo poza desktopami, webowym i big data, dochodzi teraz machine learning który jest bardzo ciekawym tematem. Myślicie, że gdybym wybrał Pythona to byłby problem ze znalezieniem pracy? Bo jak na razie skłaniam się ku C#. jednocześnie ciągle ucząc się JS

0

to pisz w node.js :D będziesz się uczył javascriptu backendem i frontem

0

Może ktoś wie z doświadczenia, jakaś osoba która pracuje - jak to u niego jest? czy faktycznie python będzie w przyszłości częściej używany? Czy python jedynie do machine learningu bedzie bardziej popularny?

0
Akinwoktyzuawzan napisał(a):

Może ktoś wie z doświadczenia, jakaś osoba która pracuje - jak to u niego jest? czy faktycznie python będzie w przyszłości częściej używany? Czy python jedynie do machine learningu bedzie bardziej popularny?

Nikt tego nie wie, tak samo jak od kilku lat mówi, się, że php umiera a u mnie w robocie nie wiemy w co łapy wsadzić, bo tyle nowych projektów.

0

robić aplikacje webowe ale mieć też możliwość dla siebie zawsze strzelić jakąś desktopową w razie potrzeby

W sensie aplikację desktopową sam dla siebie? To zwykle nie ma sensu. Zwykle wielokrotnie łatwiej jest posklejać gotowce np skryptem, a taki twór i tak będzie miał rzędy wielkości mniej błędów niż naskrobane własnoręcznie od zera cudo.

0
Wibowit napisał(a):

robić aplikacje webowe ale mieć też możliwość dla siebie zawsze strzelić jakąś desktopową w razie potrzeby

W sensie aplikację desktopową sam dla siebie? To zwykle nie ma sensu. Zwykle wielokrotnie łatwiej jest posklejać gotowce np skryptem, a taki twór i tak będzie miał rzędy wielkości mniej błędów niż naskrobane własnoręcznie od zera cudo.

No to skoro nie ma sensu dla siebie, to który język częściej jest używany w pracy jednocześnie do desktopu jak i głównie apek webowych, z tego co się orientuje w obu ,,można''

0

W pracy się tak rzadko robi aplikacje desktopowe, że sugeruję to całkowicie olać. Jak bardzo będziesz chciał mieć coś po czym można klikać to klepniesz sobie aplikację webową.

Mi się spokojnie udało zaimplementować mój autorski algorytm kompresji jako:

  • apkę desktopową w Swingu (Java)
  • czysty JavaScript + HTML
  • Scala.JS + React
  • konsolowa apka w Pythonie
  • konsolowa apka w C

Projekt jest tutaj: https://github.com/tarsa/TarsaLZP

Wcale nie musiałem poświęcać wielu lat, by klepnąć kolejną implementację.

Obecnie rozwijam hobbystycznie inny projekt: https://github.com/tarsa/SortAlgoBox Ma interfejsy: konsolowy, JavaFX (którego planuję się pozbyć) oraz scalajs-react (który planuję rozwinąć).

Klepanie hobbystycznie pod przeglądarki jest o tyle fajne, że dzięki temu zbieram doświadczenie które potem będzie atrakcyjne dla pracodawcy. Klepanie desktopowych aplikacji to zajęcie dla amatorów programowania. Ja się jarałem okienkami jak byłem nastolatkiem. Umiejętność robienia aplikacji desktopowych w ogóle mi się nie przydała. Czysta strata czasu.

PS:
Z drugiej strony na moją opinię ma wpływ to, że:

  • (mniejszy wpływ) JavaFX ma irytujące niedoróbki (wycieki pamięci, słabawa wydajność, etc) - przeglądarki typu Chrome czy Firefox natomiast dobrze radzą sobie z fikuśnym GUI
  • (większy wpływ) Scala.JS sprawia, że kodzenie pod przeglądarki jest dla mnie przyjemne :)
0

Czyli rozumiem, że jeśli desktopowe mam olać, to React JS ktorego się ucze jak najbardziej się przyda... a to czy wybiore Pythona Czy asp net nie ma większego znaczenia na przyszłość, tylko powinienem patrzeć na oferty pracy lub co mi się bardziej spodoba?

0
Akinwoktyzuawzan napisał(a):

No to skoro nie ma sensu dla siebie, to który język częściej jest używany w pracy jednocześnie do desktopu jak i głównie apek webowych, z tego co się orientuje w obu ,,można''

JS - serio -> https://electronjs.org/apps

U mnie w pracy ciągle któryś zespół choc jedną apkę desktopową klepie.

0

Może nie że nie ma znaczenia, ale raczej że nie sposób przewidzieć czy w długiej perspektywie bardziej będzie opłacać się angażowanie w Pythona czy C#. Wiadomo natomiast że angażowanie się w desktop to strata czasu (oprócz pewnych nisz typu aplikacje graficzne jak np CAD/ CAM o ile uda się w takiej branży zatrudnić).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1