setDate() na 31, przesunięcie na marzec

0

Witajcie,
Zastanawiam się czy ja popełniłem jakiś błąd czy może tak działa ta metoda. Mam pole w której użytkownik podaje dzień jako wartość liczbową. Na podstawie tej liczby, na kolejnym ekranie ustawiana jest data (liczba wpisana przez użytkownika, z zakresu 1 - 31 odpowiada za dzień miesiąca), poprzez new Date() a następnie setDate() (ustawiam dzień na ten który wprowadził użytkownik), reszta czyli miesiąc i rok pozostają bez zmian. I tu zaczynają się schody w przypadku lutego. Użytkownik wprowadził jako dzień, wartość 31. Ponieważ luty ma w tym roku 28 dni, data która została wyliczona, jest przesunięta o 3 dni i ustawiona na 3 marca 2018r. Czy jest sposób na zabezpieczenie się przed tym? Czy muszę napisać swój własny algorytm sprawdzający jaki mamy miesiąc, następnie jaki mamy rok, sprawdzać czy rok nie jest rokiem przestępnym i w przypadku wybrania wartości 31, sprawdzając jaki mamy miesiąc, ustawiać ostatni jego dzień?

0

Chyba najprościej i najbezpieczniej będzie ci skorzystać z tej poplarnej biblioteki https://momentjs.com/. Wtedy możesz użyć .add(1, 'days') i się nie martwić

0

Dokładnie tak jak napisał @Patryk27 miesiąc też jest przenoszony. Czyli obawiam się że bez jakiejś customowej metody sprawdzającej jaki mamy miesiąc, nie obejdzie się niestety.

0

Sorry, zle zrozumiałem twój problem.

1

Nie przypominam sobie jakiegoś blokowania tej opcji w funkcji setDate, ale myślę, że nie będzie to trudny warunek do sprawdzenia czy podana wartość jest właściwą w danym miesiącu. Informację o ilości dni w ciągu miesiąca możesz zdobyć w łatwy sposób:

new Date(2017, 2, 0).getDate();

ustawiając dzień na 0 podczas tworzenia obiektu przesuwasz go na ostatni dzien miesiaca, wtedy tylko pobierasz dzien miesiaca i wiesz ile jest dni w miesiacu ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1