Wątek przeniesiony 2018-02-08 11:22 z C# i .NET przez Patryk27.

Problem z walidacją

0

Witam, mam na stronie formularz który zawiera textbox'y, typy do jakich przesyła dane to w większości string, są też jednak int'y.
Formularz wysyła dane do kontrolera tradycyjnie po kliknięciu button'a, chciałbym zrobić walidację tak żeby nie podpowiadała nic w zdarzeniach typu blur, ale żeby działała w momencie kliknięcia buttona wysyłającego formularz. Jak to zrobić?
Mam w js'a napisane funkcje sprawdzające czy dane pole jest wypełnione i czy jest liczbą, jednak niezależnie od tego co się dzieje formularz przesyła dane dalej, jak to przerobić tak żebym w razie wykrycia błędów, mógł ustawić sobie jakieś swoje komunikaty a formularz nie szedł dalej?

button:

<div class="row">
        <div class="col-md-2 col-md-offset-5">
            <button class="btn btn-primary btn-large btn-block" id="sendForm" type="submit"><span class="glyphicon glyphicon-send"></span> Wyślij</button>
        </div>
    </div>

Przykładowo tak sprawdzam czy wartość danego pola to liczba:

$("#sendForm").click(function () {
                if (isNaN($("#numer").val())) {
                    alert("nie jest");
                }
                else {
                    alert("jest");
                    $("#formularzyk").submit();
                }
            });

Alerty są tylko roboczo, docelowo zrobię to inaczej. Zakładałem że po wejściu w taką funkcję js'ową formularz będzie szedł dalej tylko jeżeli użyjemy na nim funkcji submit(), jednak tak to nie działa, zna ktoś jakieś sposoby na zatrzymanie wysyłania formularza albo na inne obejście tego problemu?

0
let number = +$(...).val(); // zwróć uwagę na +

if (isNaN(number)) {
  /* ... */
  return false;
}

/* ... */

Całe wydarzenie powinieneś podpiąć pod $('form').submit, a nie click.

0

Podpiąłem, jednak nie rozwiązuje to w żaden sposób mojego problemu, dodatkowo przy użyciu "let number = +$("#numer").val();" funkcja zawsze zwraca prawdę, nawet jak nie powinna

0
krystianknowak napisał(a):

Podpiąłem, jednak nie rozwiązuje to w żaden sposób mojego problemu, dodatkowo przy użyciu "let number = +$("#numer").val();" funkcja zawsze zwraca prawdę, nawet jak nie powinna

$(document).ready(function () {
            let number = +$("#numer").val();

            $("#formularzyk").submit(function () {
                if (isNaN(number)) {
                    alert("nie jest");
                }
                else {
                    alert("jest");
                }
            });
        });

Proszę nie przejmuj się nazwami zmiennych, to jest zakładka wygenerowana do testowania, jak będzie działało tak jak chcę to wrzucę do docelowego formularza.

0
let number = +$("#numer").val();

To powinno znajdować się wewnątrz submit() - w innym wypadku ustawiasz wartość tej zmiennej tylko raz, a nie przy każdym wywołaniu submit'a.
Poza tym brakuje return false; - ono też jest istotną częścią (to ono właśnie powoduje, że formularz nie jest wysyłany).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1