Modyfikowanie stylu wyrazów na bieżąco (jak w edytorach kodu)

0

Witam!
Sytuacja - być może bardzo prosta sprawa ale mam kłopot z wyszukaniem i edycją wyrazów w pisanym na bieżąco tekście - już tłumaczę -
Mechanizm ma przypominać działanie edytora kodu tzn. ** Po zwolnieniu klawisza** skrypt sprawdza czy dany napisany wyraz to jeden z określonych np. "event" i jeżeli tak jest, zmienia jego kolor na załóżmy czerwony, od razu po jego wykryciu. Proszę mnie oszczędzić pod względem krytyki, nie jestem bardzo obeznany w Js :P
Pozdrawiam!

1

Jak chcesz zrobić to od zera to należy użyć contenteditable zamiast textarea np.

<div id="editor-text-area" contenteditable style="width: 600px; height: 600px; border: 1px solid black;">
</div>

Następnie zakładasz event listener na ten div np na keyup i wyrażeniami regularnymi szukasz słów kluczowych. Jak znajdziesz jakieś słowo to 'opakowujesz' je np w diva z odpowiednimi stylami.
Taki podstawowy przykład: https://jsfiddle.net/hfp3xyrj/3/

0
OverMorda napisał(a):

Jak chcesz zrobić to od zera to należy użyć contenteditable zamiast textarea np.

Niesamowite, kurcze nie wiedziałem że div mozna zrobić contenteditable ???. Dziekuję z info.

Są jeszcze takie zaskakujące atrybuty w html5 ?.
chetnie poznam :).
pozdrawiam
AK

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1