Axios post

0

Cześć, staram się wysłać obiekt na endpoint /api/signup - docelowo na adres localhost:8080, dodałem baseURL w konfiguracji axios, jednak przy wysłaniu jest błąd: http://localhost:8081/localhost:8080/api/signup 404 (Not Found). Port 8081 to mój front a 8080 to serwer. W czym może być problem?

axios.post('/api/signup', userObj)
                    .then(resp => {
                        console.log(resp);
                    })
                    .catch(e => console.log(e)); ```

main.js:
```axios.defaults.baseURL = 'http:/localhost:8080'```

Edit: Chodzi o to, że jak daję posta to od razu wkleja mi się mój port (8081), nawet jak dodam baseURL to na początku jest adres z moim portem
0

Jak to wygląda w Dev Tools? Być może cross origin

0
discoStar napisał(a):

Jak to wygląda w Dev Tools? Być może cross origin

no jedynie w konsoli się loguje taki błąd

2

Zamiast http:/localhost:8080 spróbuj http://localhost:8080/

0
Markuz napisał(a):

Zamiast http:/localhost:8080 spróbuj http://localhost:8080/

Nie wierzę, że jedna literówka zabrała mi tyle czasu. Dzięki!

2

Co prawda nie używałem nigdy Global axios defaults ale spróbuj stworzyć instancję axiosa i ustawić mu baseUrl przez konstruktor, w stylu:

const axiosInstance = axios.create({
  baseURL: 'http:/localhost:8080',
});

axiosInstance.post('/api/signup', userObj)
  .then(resp => console.log(resp))
  .catch(e => console.log(e));

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1